Trucks

Anna Wrige Berling
2024-01-22
Tehnologija in inovacije Varnost
Author
Anna Wrige Berling
Direktorica za varnost v prometu in varnost izdelkov pri Volvo Trucks

3 načini za izboljšanje voznikove vidljivosti in varnosti v cestnem prometu

Širše kot je voznikovo vidno polje, varnejše je tako za voznika kot za druge udeležence v prometu. Zato je maksimiziranje voznikove vidljivosti glavni cilj pri razvoju Volvovih novih kabin za tovorna vozila. 

 

Voznikovo vidljivost je mogoče izboljšati na več načinov, vključno z boljšo zasnovo kabine, večjimi okni in vizualnimi pripomočki, kot so ogledala in kamere. Aktivni varnostni sistemi in opozorila voznikom prav tako igrajo ključno vlogo pri obveščanju voznikov, ko je v bližini njihovega vozila potencialna nevarnost.

 

Kakšna je razlika med neposrednim in posrednim vidom? 

Neposredni vid se nanaša na tisto, kar je mogoče videti v neposredni vidni liniji. Na drugi strani je posredni vid tisto, kar je mogoče videti ob uporabi drugih pripomočkov, kot so ogledala in kamere.

 

„V splošnem je neposredni vid boljši od posrednega,” pravi Anna Wrige Berling, direktorica za varnost v prometu in varnost izdelkov pri Volvo Trucks. „Neposredni vid je namreč bolj intuitiven v smislu, kam naj voznik gleda. Toda pomemben je tudi posredni vid, ki lahko vizualizira področja, ki jih ni mogoče videti z neposrednimi metodami. Navsezadnje gre za doseganje optimalnega ravnovesja med obema, da dosežemo kar najširše vidno polje.”

Kamere in podporni sistemi imajo veliko potenciala. Izboljšajo vidljivost in poudarijo področja tveganja ter lahko tudi pomagajo pri usmerjanju voznikove pozornosti tja, kjer je najbolj potrebna.”

Kako kabine z nizkim vstopom izboljšajo neposredno vidljivost

Učinkovit način za povečanje neposredne vidljivosti za voznika v mestnih območjih je uporaba kabine z nizkim vstopom. Če je voznik v višini oči z okolico, veliko bolje vidi pešce, kolesarje in druga vozila.

 

V začetku tega leta so pri Volvo Trucks svoji ponudbi modelov z nizkim vstopom dodali novi model Volvo FM Low Entry. Ker gre za električno vozilo, je bilo mogoče zaradi odsotnosti dizelskega motorja voznikov položaj pomakniti navzdol in naprej. Rezultat je izjemno primeren tako za mestni kot regionalni prevoz. Volvo FM Low Entry spada med redka vozila, ki so dosegla oceno petih zvezdic po standardu London Direct Vision Standard*.

 

Poleg tega je bila posodobljena kabina Volvo FE Low Entry Cab, ki ima zdaj nova, tanjša stranska ogledala, ki neposredno vidljivost izboljšajo do 10 %. Oba modela je mogoče opremiti tudi z dodatnimi okni na sovoznikovih vratih.

Sistem Camera Monitor System nadomesti stranska ogledala in poveča neposredno vidljivost na straneh vozila.

Kakšne so prednosti uporabe kamer za izboljšanje vidljivosti?

V splošnem lahko kamere pokrijejo območja okoli tovornega vozila, ki jih ni mogoče videti neposredno ali ob uporabi ogledal. V zadnjih časih lahko nadomestijo tudi nekatera ogledala in ponudijo vrhunsko vidljivost. Ena najnovejših funkcij družbe Volvo Trucks je denimo novi Camera Monitor System, ki lahko nadomesti stranska ogledala na vozilih Volvo FH, Volvo FM in Volvo FMX. S tem izboljša neposredno vidljivost na straneh vozila, kar je koristno v križiščih in krožiščih. Poleg tega ima Camera Monitor System tudi infrardečo zmogljivost in nočni vid, kar pri nočni vožnji zagotavlja vrhunsko vidljivost v primerjavi z običajnimi ogledali. Aktivira se lahko celo, ko vozilo miruje, kar poveča osebno varnost voznika, ko je vozilo parkirano ponoči.

Ker nadomesti stranska ogledala, sistem Camera Monitor System omogoča družbi Volvo Trucks, da svojo edinstveno vogalno kamero na sovoznikovi strani premakne višje. To pomeni še boljši pogled na sovoznikovo stran, kar je lahko neprecenljivo v položajih, ko so okoli vozila pešci in kolesarji, ter pri navigaciji skozi gnečo in po ozkih cestah.

Sistemi za podporo vozniku, kot sta opozorilo o odpiranju vrat (Door Opening Warning) in podpora za preprečevanje stranskih trkov (Side Collision Avoidance Support), lahko opozorijo voznike na druge udeležence v prometu na območjih tveganja v bližini tovornega vozila.

Kako opozorilni sistemi prispevajo k varnosti

Čeprav ne izboljšujejo vidljivosti, aktivni varnostni sistemi in opozorila za voznike ključno pripomorejo, da se vozniki bolj zavedajo svoje okolice, ter jim pomagajo usmeriti pozornost na morebitne nevarnosti.

 

Tako je denimo opozorilo o odpiranju vrat zasnovano tako, da opozori voznika na mimoidoče kolesarje in pešce, preden odpre vrata kabine. Sprednji opozorilni sistem kratkega dosega (Front Short Range Assist) poišče pešce in kolesarje pred tovornim vozilom pri nizkih hitrostih, medtem ko je podpora za preprečevanje bočnega trčenja (Side Collision Avoidance Support) zasnovana za zaznavanje drugih vozil pri menjavi voznega pasu ter pešcev in kolesarjev na obeh straneh vozila.

„Voznik mora hkrati spremljati veliko različnih stvari, zato ne gre vedno za to, da ne vidi, ampak da ne gleda v pravo smer ob pravem času,” pravi Anna. „Kamere in podporni sistemi imajo veliko potenciala. Izboljšajo vidljivost in poudarijo področja tveganja ter lahko tudi pomagajo pri usmerjanju voznikove pozornosti tja, kjer je najbolj potrebna.”


* Londonski standard Direct Vision je bil predstavljen leta 2021 in velja za tisto, kar lahko voznik vidi neposredno iz svoje kabine (brez ogledal in kamer). Da bi izpolnila pogoje za dovoljenje za vožnjo po širšem Londonu brez kakršnih koli predelav tovornih vozil, morajo imeti vsa težka vozila, ki vstopajo v območje širšega Londona, po standardih vsaj eno zvezdico, od oktobra 2024 pa bo meja tri zvezdice. Tako Volvo FM Low Entry kot Volvo FE Low Entry Cab je mogoče opremiti, da dosežeta oceno petih zvezdic. 

Če želite izvedeti več o izzivih vidljivosti iz tovornega vozila v mestnem prometu, lahko preberete naslednji članek, ki obravnava te teme:

  • Kako urbanizacija in e-trgovina zaostrujeta vprašanje varnosti tovornih vozil.
  • Zakaj se vlade in prometni organi bolj osredotočajo na to, da bi bila vožnja s tovornimi vozili v mestih varnejša.
  •  Kako so tovorna vozila prilagojena za izboljšanje varnosti na mestnih ulicah.