Trucks

Posvetite se vožnji

MENJALNIK I-SHIFT DRUŽBE VOLVO TRUCKS

I-Shift je družina samodejnih menjalnikov družbe Volvo Trucks, ki so zasnovani za enostavnejšo, varnejšo in udobnejšo vožnjo. Vsaka menjava prestave je samodejno izvedena v pravem trenutku, najnovejša generacija pa zagotavlja hitrejše in bolj gladko prestavljanje kot kdaj koli prej. Številni programski paketi vam omogočajo, da menjalnik I-Shift prilagodite svojim potrebam. Za I-Shift so na voljo funkcije, ki vam v določenih situacijah omogočajo vožnjo z uporabo ene stopalke. Odvisno od modela tovornega vozila obstajajo tudi različice menjalnika I-Shift, ki prinašajo nove možnosti, na primer I-Shift s prestavami za počasno vožnjo in I-Shift z dvojno sklopko.

Kako deluje I-Shift?

I-Shift temelji na „klasičnem“ nesinhroniziranem ročnem menjalniku – od tod kompaktna oblika in veliki izkoristki. Čarovnija se dogaja v elektronski krmilni enoti, ki upravlja sklopko in prestavljanje. Enota med seboj nenehno primerja podatke o hitrosti, pospeških, teži, nagibu ceste in zahtevanem navoru ter vsako menjavo prestave opravi kar se da natančno. Sistem komunicira tudi z motorjem, ki lahko tako prilagaja vrtljaje in delovanje motorne zavore, da je skupno delovanje kar najboljše.

I-Shift je na voljo za Volvo FHVolvo FH16, Volvo FM, Volvo FMX in Volvo FE.

I-Shift s prestavami za počasno vožnjo – speljite od koder koli

Ali prevažate težke tovore? Ali imate težave s speljevanjem na klancih ali na slabih cestah? Opremite svoje tovorno vozilo z menjalnikom I-Shift s prestavami za počasno vožnjo in to ne bo več težava. S tem izboljšate sposobnost speljevanja in sklopka je do 75 % manj obremenjena. Izberete lahko eno ali dve prestavi za počasno vožnjo in dodatne vzvratne prestave. Prestavno razmerje omogoča vožnjo s hitrostjo 0,5–2 km/h s popolnim nadzorom nad navorom motorja.


Speljite počasi, vozite varčno


Z menjalnikom I-Shift s prestavami za počasno vožnjo vam ni treba žrtvovati niti varčnejše porabe goriva niti sposobnosti speljevanja. Oboje si lahko zagotovite tako, da izberete hitrejše prestavno razmerje zadnje osi, ki vam omogoča vzdrževanje hitrosti pri veliko manjšem številu vrtljajev, ko vozite po urejenih cestah. Tako bo vožnja udobnejša, poraba goriva pa manjša.

 

I-Shift s prestavami za počasno vožnjo je na voljo za Volvo F16, Volvo FH, Volvo FM in Volvo FMX.

 

 

I-Shift z dvojno sklopko – nov način vožnje

Ali sta za vaše prevoze nujna velika zmogljivost in pogosto prestavljanje? V tem primeru se odločite za I-Shift z dvojno sklopko, ki omogoča popolnoma nemoteno pospeševanje in prestavljanje, saj prestavi v delcu sekunde.

 

Vzdržuje enakomeren pretok moči, kar lahko korenito spremeni vaš način vožnje in poveča produktivnost. Ker se dovod navora ne prekine, se lahko brez skrbi odločite za prestavljanje tudi v ovinku. Poleg tega se zaradi stalne moči tovor ne bo premikal. Ker se moč na kolesa prenaša brez prekinitev, je nevarnost, da bi obtičali ali izgubili oprijem na spolzki podlagi, bistveno manjša. Tudi na klancu vam med zaviranjem z motorjem in prestavljanjem v nižjo prestavo zagotavlja zanesljiv oprijem in varnejšo vožnjo.

 

Neprekinjen pretok moči
 

I-Shift z dvojno sklopko lahko vnaprej izbere naslednjo prestavo, ko še vozi v trenutni. Med vožnjo je ena sklopka sproščena, druga pa je vklopljena. Dve vstopni gredi ter domiselna razporeditev prestavnih zobnikov in elementov izbirnega mehanizma omogočajo, da sta hkrati izbrani dve prestavi. Rezultat? Brezhibno prestavljanje v delčku sekunde in brez prekinitve prenosa moči.

 

I-Shift z dvojno sklopko je na voljo za Volvo FH, Volvo FM in Volvo FMX.

Terenska zavora pri vožnji z eno stopalko

Če vozite po zahtevnem terenu pri nizkih hitrostih in potrebujete natančen nadzor nad navorom motorja in zavorno močjo, je funkcija terenske zavore uporabna možnost. Za vaše tovorno vozilo je s tem omogočena vožnja z eno stopalko, pri čemer nadzorujete motorno zavoro in kolesne zavore samo s stopalko za plin. Pomaga vam ustaviti tovorno vozilo s kolesom na vrhu skale ali drugi oviri, ne da bi zdrsnilo. Funkcija terenske zavore je na voljo za Volvo FH16 in Volvo FMX in je aktivna pri hitrostih do 4 km/h.

Spremenite smer z eno stopalko

Pri pogostem manevriranju in prestavljanju med vožnjo naprej in vzvratno bo funkcija za spreminjanje smeri za I-Shift postala vaš najboljši prijatelj. Omogoča vam vožnjo naprej, prestavljanje v vzvratno prestavo in nadzor nad zavorno močjo s stopalko za plin brez uporabe stopalke za zavoro. Seveda deluje tudi obratno pri prestavljanju iz vzvratne vožnje v vožnjo naprej. Ta funkcija je aktivna pri hitrostih do 20 km/h.

Aktivni nadzor nad oprijemom v vseh razmerah

I-Shift zagotavlja napredni sistem oprijema, ki izboljša oprijem in sposobnost speljevanja na cesti in na brezpotjih. To je mogoče s hitrim prilagajanjem navora motorja za zmanjšanje zdrsavanja koles. Sistem deluje pri vklopljeni in izklopljeni zapori diferenciala zadnjih osi.

Na voljo za ta tovorna vozila

ALI STE PRIPRAVLJENI NA MENJAVO?

Posvetujte se z nami o samodejnem prestavljanju.