Trucks

Izboljšanje porabe goriva v tovornih vozilih

Nobena skrivnost ni, da je gorivo največji strošek prevozniškega podjetja. Za mnoge prevoznike predstavlja vsaj 1/3 vseh stroškov. Kako torej doseči gospodarnejšo porabo goriva? Vedeti moramo, kateri so glavni dejavniki in kakšna je njihova vloga. Na tej strani je opisano, kaj morate upoštevati, če želite znižati znesek računa za gorivo – od specifikacij in vzdrževanja tovornega vozila do učinkovitosti voznika in upravljanja voznega parka.

Kaj najbolj vpliva na porabo goriva?

Tovorno vozilo

Za optimalno porabo goriva morajo biti navedene točne specifikacije tovornega vozila. Upoštevati je treba tri glavna področja: pogonski sklop, aerodinamiko in kotalni upor.

Ne glede na specifikacije pa učinkovitost porabe goriva lahko izboljšate tudi z ustreznimi storitvami za vzdrževanje in upravljanje voznega parka.

Učinkovitost voznika

Ali ste vedeli, da so najboljši vozniki običajno 5–10 % varčnejši od povprečnih voznikov? In razlika je lahko še večja – celo do 20 %.

Uporaba tempomata, vožnja pri ustrezni hitrosti ter pravilno zaviranje je le nekaj načinov, kako lahko učinkovitost voznika vpliva na končno porabo.

5 ključnih vprašanj za izboljšanje porabe goriva, emisij in stroškov voznega parka

Predstavitev najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na porabo goriva.

1. Kako optimizirati pogonski sklop?

Pogonski sklop je eden najpomembnejših dejavnikov pri varčevanju z gorivom v tovornem vozilu. Ko so določene specifikacije sklopa, je večina porabe goriva vašega tovornega vozila fiksna – zato je ključnega pomena, da jo pravilno nastavite. Medtem ko vsak sestavni del pogonskega sklopa vpliva na razliko – od zadnje osi do olja v menjalniku – so najpomembnejši trije sestavni deli: motor, menjalnik in tempomat.

Z najnovejšimi tehnološkimi izboljšavami je vsak od njih še bolj učinkovit. Motorji Turbo Compound (kot je D13TC) zagotavljajo veliko moči in boljšo porabo goriva kot motorji eSCR, poleg tega pa znatno zmanjšajo porabo sredstva AdBlue. Samodejni menjalnik, kot je I-Shift, uporablja sprotne podatke o vožnji, tako pa je vsaka sprememba prestave izjemno natančna. S tempomatom s predvidevanjem (I-See) lahko vozniki tudi na hribovitem terenu umaknejo nogo s plina – in prihranijo še več goriva.

3 najpomembnejši dejavniki pogonskega sklopa

Raziščite te rešitve za optimalen pogonski sklop.

2. Kako izboljšati aerodinamičnost?

Aerodinamika prav tako močno vpliva na porabo goriva v tovornem vozilu. Na zmogljivost lahko vpliva vse od zunanjih dodatkov do ogledal in sprednjih spojlerjev, najpomembnejši dejavniki pa so:

  • Oblikovna zasnova kabine
  • Strešni spojler in bočni kabinski usmerniki
  • Bočne zavese za šasijo in blatniki
  •  Priklopnik

Kako torej izboljšati aerodinamičnost tovornega vozila? Pri kabini so najpomembnejši dejavniki višina, naklon strehe in zasnova. Kaj pa pri strešnem spojlerju, bočnih kabinskih usmernikih, bočnih zavesah za šasijo in blatnikih? Vsi izboljšujejo varčnost porabe goriva, vendar mora biti strešni spojler že na začetku tovarniško nameščen – če ga namestite le 5 cm prenizko ali 10 cm previsoko, lahko to močno vpliva na morebitne prihranke goriva. In glede priklopnikov: Ključnega pomena je, da so v vrhunskem stanju in da so kolesa poravnana. Z našim servisom priklopnika lahko naenkrat poskrbite za vzdrževanje celotnega vozila.

 Servis priklopnika

3. Kako zmanjšati kotalni upor?

Kotalni upor je tretji najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na gorivo. Določajo ga predvsem:

  • Pnevmatike
  • Geometrija koles

Za zmanjšanje kotalnega upora uporabljajte pnevmatike, optimizirane za gorivo, in ne večnamenskih pnevmatik. Nikoli ne vozite s premalo napolnjenimi pnevmatikami ali napačno poravnanimi osmi. Zaradi napačne poravnanosti je krmilje nestabilno, s tem pa tovorno vozilo zavzame več prostora na cesti, saj kolesa ne vozijo po isti poti. S tem se poveča zračni upor, ki poveča porabo goriva.

4. Kako vzdrževanje tovornih vozil, storitve upravljanja voznega parka in povezljivost zmanjšajo stroške goriva?

Ustrezne storitve lahko olajšajo spremljanje in izboljšave porabe goriva ter vzdržujejo optimalno delovanje voznega parka.

5. Kako učinkovitost voznika vpliva na porabo goriva? 

Naložbe v vaše voznike so prav tako pomembne kot naložbe v tovorna vozila. Zakaj? Usposobljeni in motivirani vozniki so dokazano bolj produktivni, učinkoviti in previdni. Pri varčevanju z gorivom pa je najpomembnejše, da voznik razvije dobre navade v zvezi z naslednjimi dejavniki:

  •  Potovalna hitrost
  • Tempomat
  • Zaviranje

Drugi dejavniki vključujejo vožnjo s predvidevanjem, prosti tek in vožnjo v mestnem prometu.

Najbolj zanesljiv način za izboljšanje zmogljivosti voznika in končnega rezultata so naši tečaji za usposabljanje voznikov. Poleg varčevanja z gorivom lahko tudi spodbudijo produktivnost, izboljšajo znanje vaših voznikov v panogi, okrepijo varnost in vam pomagajo pritegniti ter obdržati najboljše voznike.

Usposabljanje voznikov

Alternativna goriva

Kako enostaven je prehod na električna vozila?

Zmanjšajte svoj okoljski odtis

Ustrezne novice in zgodbe

Latest Press Release

Latest Press Release

Stopite v stik s pooblaščenim prodajalcem

Od iskanja pravega dela do popravila ali servisiranja vašega tovornega vozila – lokalni pooblaščeni prodajalec Volvo Trucks vam lahko pomaga. Pokličite nas – ali še bolje, obiščite nas.