Trucks

Sistemi za podporo vozniku

V prometnih okoljih lahko pride do intenzivne interakcije med vozniki in drugimi udeleženci v prometu. V tovornem vozilu Volvo ima voznik dostop do široke ponudbe podpornih sistemov, ki pomagajo preprečevati nesreče. Preberite več spodaj ali se posvetujte s prodajalcem, če imate kakršna koli vprašanja.

Varnost za voznike in druge udeležence v prometu

Naši sistemi so zasnovani tako, da podpirajo voznike pri izboljšanju varnosti v najrazličnejših situacijah. Ne glede na to, ali hitro vozite po avtocesti, počasi vozite v mestni gneči ali stojite v gneči z drugimi udeleženci v prometu v neposredni bližini.

  Tovorno vozilo in voznik v dobrem stanju

  Zbran voznik in zbrano tovorno vozilo v dobrem stanju sta dober začetek za varno vožnjo. Sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah spremlja tlak v pnevmatikah celotne kompozicije in opozarja na nizek zračni tlak, hitro puščanje ali visoko temperaturo. Zagotavlja izboljšano zaščito pred nesrečami, ki jih povzročijo počene pnevmatike. Opozorilni sistem za voznika zazna znake zaspane ali nezbrane vožnje. Ob zaznavi sistem voznika opozori in mu svetuje, naj si vzame odmor. Vse za varnost.

  Boljša vidljivost za vse

  Voznikova neposredna vidljivost je dragoceno sredstvo za varno vožnjo. Prilagodljivi dolgi žarometi so zasnovani tako, da zaznajo druga vozila pred tovornim vozilom, kar omogoča vožnjo v temi s prižganimi dolgimi žarometi, kadar to sicer ne bi bilo primerno. Funkcija dinamično spreminja svetlobni snop, da zagotovi optimizirano osvetlitev, ki ne moti voznikov drugih vozil, kar izboljša varnost voznika tovornega vozila in drugih udeležencev v prometu.

  Ohranjajte varnostno razdaljo

  Pri visoki hitrosti je razdalja enaka varnostni rezervi. Opozorilo pred trkom z zaviranjem v sili je zasnovano tako, da zazna vozila spredaj ter pešce in kolesarje, ki se približujejo s strani ali se premikajo v isti smeri kot tovorno vozilo, in opozori voznika, če obstaja nevarnost trčenja. Če voznik ne ukrepa in tveganje ostane, tovorno vozilo samodejno zavira, da prepreči trčenje. Prilagodljivi tempomat s samodejnim pospeševanjem in zaviranjem prilagodi hitrost, da ohrani varno razdaljo do vozila pred vami. Deluje vse od vožnje pri polni hitrosti do popolne zaustavitve – nato se samodejno znova zažene, ko se promet nadaljuje. Dodajanje udobja in varnosti vožnji po avtocesti.

  Upravljajte težo priklopnika

  Pri vožnji s priklopnikom po klancu navzdol na spolzki podlagi lahko priklopnik potisne tovorno vozilo in povzroči prepogib kompozicije, kar poveča tveganje za nesrečo. Zavore Stretch lahko to pomaga preprečiti z impulzivnim zaviranjem priklopnika, ki izravnava kompozicijo za izboljšanje varnosti v cestnem prometu.

  Preverite, kaj je skrito

  Pešci in kolesarji se lahko v mestnem okolju približajo tovornim vozilom, vozniki pa težko vidijo, kaj se dogaja v bližini. Kamera, ki se vklopi ob zavojih, na sopotnikovi strani odkrije skrite kote in omogoča odličen pogled na predele na sovoznikovi strani. Samodejno jo sproži smernik in pogled kamere se projicira na stranski zaslon.

  Samozavestna vzvratna vožnja

  Vzvratna kamera omogoča odlično vidno polje za tovornim vozilom in vozniku pomaga pri večjem nadzoru nad okolico. Samodejno se aktivira, ko prestavite v vzvratno prestavo, slika kamere pa je prikazana na stranskem zaslonu. Zaradi enostavne uporabe je vzvratna vožnja udobnejša.

  Popoln pogled naprej

  Sprednja pomoč kratkega dosega uporablja sprednji radar za zaznavanje in opozarjanje voznika na udeležence v prometu v tveganem območju pred tovornim vozilom v mirovanju in pri hitrostih do 10 km/h. Če sistem zazna udeleženca v prometu v tveganem območju pred tovornim vozilom, bo o tem obvestil voznika. Če se nevarnost trčenja poveča, se zasliši tudi zvočno opozorilo.

  Na varni strani

  Zavijanje ali menjava voznega pasu je lahko tvegana. Podpora za preprečevanje stranskih trkov uporablja radarske senzorje na straneh tovornega vozila, ki zaznavajo pešce, kolesarje in druga vozila. Zakonske zahteve zahtevajo pokritost samo na sovoznikovi strani, vendar naš sistem pokriva obe strani tovornega vozila za še večjo varnost v prometu. Ko je v nadzorovanem območju zaznan udeleženec v prometu, je voznik obveščen s svetlobnim signalom v stranskem ogledalu. Če voznik vključi smernik, sistem na to opozori z utripajočo lučko in zvokom. Če je tovorno vozilo opremljeno z dinamičnim krmilnim sistemom Volvo s pomočjo za vzdrževanje smeri znotraj voznega pasu, je na voljo tudi aktivno vodenje krmiljenja.

  Pazite na vrata

  Pešci in kolesarji se lahko pojavijo od nikoder in jih je težko zaznati, ko so v neposredni bližini tovornega vozila. Opozorilo za odpiranje vrat uporablja radarske senzorje za zaznavanje obeh strani tovornega vozila, da zaznajo in opozorijo voznika in sopotnika pri odpiranju katerih koli vrat kabine na druge udeležence v prometu na tveganih območjih. Sistem opozarja do dve minuti po tem, ko je motor ugasnjen.

  Enostavna vožnja z ustavljanji in speljevanji

  Varna vožnja s pogostimi ustavljanji in speljevanji je lahko izziv. Samodejno zadrževanje je zasnovano tako, da izboljša udobje in varnost vožnje z ustavljanji in speljevanji. Samodejno sproži zavore, da zadrži tovorno vozilo na mestu, dokler voznik ne pritisne na plin. Deluje tako za vožnjo naprej kot za vzvratno vožnjo – navkreber, navzdol in na ravnih površinah.

  Pridobivanje oprijema

  Dober oprijem je nujen za preprečevanje zdrsov in varno vožnjo. Aktivni nadzor nad oprijemom je zasnovan za nadzor zdrsavanja koles ter izboljšanje varnosti in udobja. Če sistem zazna znake zdrsa, se nemudoma aktivira, da vozniku pomaga ostati na cesti z izboljšanjem vodljivosti, zmogljivosti zavor in stabilnosti.

  Tih, vendar opažen

  Naša električna tovorna vozila so skoraj neslišna. To je dobro tako za voznikovo delovno okolje kot tudi za mestno okolje, vendar je zaradi tega električna tovorna vozila težje opaziti. Sistem za zvočno opozarjanje proizvaja zvoke, ki so dovolj opazni, da opozorijo ljudi v bližini tovornega vozila, še vedno pa so prijetni za voznika in druge udeležence v prometu. Zasnovan za izboljšanje varnosti pešcev in kolesarjev brez pretiranega hrupa.

Pregled

Oprema

 

Več informacij

FH16

FH

FM

FMX

FL

FE

Sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah

 

 

 

 

Prenesite informacijske liste >

Opozorilni sistem za voznika

Prilagodljivi dolgi žarometi

 

 

 

 

Pametna pomoč pri nadzoru hitrosti

Opozorilo pred trkom z zaviranjem v sili

Prilagodljivi tempomat

Sprednja pomoč kratkega dosega

Podpora za preprečevanje stranskih trkov

Opozorilo za odpiranje vrat

 

 

Samodejno zadrževanje

 

 

Dinamični krmilni sistem Volvo s pomočjo za vzdrževanje smeri znotraj voznega pasu

 

 

 

Elektronski program stabilnosti

 

Dinamični krmilni sistem Volvo s podporo stabilnosti

 

 

 

Tempomat za vožnjo po klancu navzdol

 

 

 

Zavora Stretch

 

 

 

Kamera, ki se vklopi ob zavojih, na sopotnikovi strani

 

Vzvratna kamera

 

Aktivni nadzor nad oprijemom

 

 

 

 

Sistem za zvočno opozarjanje*

 

 

 

*Samo za električna tovorna vozila

       

VPRAŠAJTE LOKALNEGA STROKOVNJAKA

Vaš pooblaščeni prodajalec družbe Volvo Trucks vam lahko pokaže naše sisteme
za podporo vozniku in odgovori na vaša vprašanja.