Trucks

Podpora, ko jo potrebujete

Sistemi Volvo za podporo vozniku

Sestavni del varnosti tovornega vozila je zagotoviti pravo oporo za volanom. Sistemi za podporo vozniku družbe Volvo Trucks skrbijo za to, da imate vi, tovorno vozilo in drugi udeleženci v prometu najboljšo podporo in ste še varnejši kot doslej. Pri oblikovanju sistemov za podporo voznikom želimo, da so priročni za uporabo in vam resnično pomagajo. Številni naši sistemi za podporo vozniku delujejo medsebojno, da še dodatno izboljšajo varnost.

Podpora za preprečevanje stranskih trkov

Ta sistem uporablja radarsko tehnologijo za zaznavanje ranljivih udeležencev v prometu in drugih vozil ob straneh vašega tovornega vozila. Cilj je preprečiti nesreče med zavijanjem in menjavo voznega pasu. Naš sistem pokriva obe strani tovornega vozila, tudi če zakonske zahteve zahtevajo pokritost samo na sovoznikovi strani. Voznik prejme opozorilo, če zazna predmet v nadzorovanem območju. Če je tovorno vozilo opremljeno s sistemom za pomoč za vzdrževanje smeri znotraj voznega pasu, bo na voljo tudi vodenje krmiljenja.

Opozorilo pred trkom z vozilom spredaj z zaviranjem v sili

Zmanjšajte tveganje trkov z vozili pred vami. Opozorilo pred trkom z zaviranjem v sili vas opozori, ko se razdalja do vozila pred vami zmanjša in sistem zazna določeno nevarnost trka. Če ne ukrepate takoj in sistem meni, da je nevarnost trka neizbežna, se sprožijo zavore, da se vaše tovorno vozilo zaustavi.

Pomoč za vzdrževanje smeri znotraj voznega pasu

Uživajte v podpori, ko se vaše tovorno vozilo enakomerno premika po voznem pasu. Pomoč za vzdrževanje smeri znotraj voznega pasu uporablja sprednjo kamero za sledenje oznakam na cestnem pasu. Če tovorno vozilo zavije z voznega pasu, vas sistem opozori in zagotovi pomoč pri krmiljenju, da tovorno vozilo usmeri proti sredini voznega pasu. Sistem je aktiven pri hitrostih nad 55 km/h in vam pomaga preprečiti nesreče, ko tovorno vozilo zapelje z voznega pasu, predvsem na avtocestah.

Kamera na sopotnikovi strani, ki se vklopi ob zavojih

Odkrijte skrite kote in si zagotovite odličen pogled na predele na sovoznikovi strani in pred tovornim vozilom. Kamera, ki se vklopi ob zavojih, na sopotnikovi strani je nameščena na vznožju ogledala na sopotnikovi strani. Samodejno jo sproži smernik in pogled kamere se projicira na vaš stranski zaslon. To je odlična podpora na prometnih ulicah, avtocestah in gradbiščih.

Zavora Stretch

Zavore Stretch zmanjšujejo nevarnost prepogiba kompozicije med vožnjo po klancu navzdol po spolzki zaviti cesti. Deluje tako, da z impulznim zaviranjem priklopnika izravnava kompozicijo. Zavoro Stretch lahko vklopite pri hitrosti do 40 km/h. Zavora Stretch je na voljo tako pri vlačilcih kot pri šasijah s kabino.

Tempomat za vožnjo po klancu navzdol

Ali so vaše poti hribovite in se želite izogniti pregrevanju kolesnih zavor pri spustu? Tempomat za vožnjo po klancu navzdol pomaga omejiti hitrost vozila pod nastavljeno hitrost. Uporablja pomožno zavoro skupaj z optimizirano izbiro prestav, kolesne zavore pa se uporabljajo le, kadar je to res potrebno. Ko potrebujete, lahko še vedno uporabite stopalko zavor, da dodatno zmanjšate hitrost, ne da bi izklopili tempomat za vožnjo po klancu navzdol. 

Elektronski program stabilnosti

Volvov elektronski program stabilnosti (ESP) učinkovito zmanjšuje nevarnost zdrsa in prevračanja. Ko sistem zazna kritične razmere, v hipu poseže v upravljanje vozila, zmanjša moč motorja ter zavre vsako kolo posebej. Sistem zavira tudi kolesa priklopnika in s tem zagotavlja stabilnost celotne kompozicije.

Opozorilni sistem za voznika

Če ste za volanom utrujeni ali nepazljivi, obstaja povečano tveganje za nesreče. Cilj opozorilnega sistema za voznika je to preprečiti s spremljanjem obnašanja vožnje in položaja tovornega vozila glede na pas in robove ceste. Če sistem zazna znake zaspanosti ali nepazljivosti pri vožnji, vas opozori zvočno opozorilo in sporočilo, ki vas spodbuja, da si vzamete odmor. Funkcija deluje pri hitrostih nad 65 km/h.

Opozorilo na varnostno razdaljo

Če vozite hitreje od 60 km/h in ne uporabljate prilagodljivega tempomata, se aktivira opozorilo za varnostno razdaljo. Če vozite preblizu vozila spredaj, se na vetrobranskem steklu prikaže vizualno opozorilo. Opozorilo za varnostno razdaljo vam omogoča, da upočasnite in vzdržujete varno razdaljo do vozila pred seboj.

Opozorilna luč pri zaviranju v sili

Trki od zadaj lahko povzročijo veliko škodo in so življenjsko nevarni. Če do konca pritisnete na zavorno stopalko, opozorilna luč pri zaviranju v sili s hitrim utripanjem opozori vozila za vami.

Podpora za vzdrževanje smeri znotraj voznega pasu

Ostanite na svojem voznem pasu. Podpora za vzdrževanje smeri znotraj voznega pasu vas opozori v primeru nenamernega zapuščanja voznega pasu, ki bi lahko povzročilo nesrečo. Sistem uporablja kamero, nameščeno na vetrobranskem steklu, in vas z zvokom opozori, če sprednje kolo tovornega vozila prečka vidne oznake na voznem pasu. Sistem deluje pri hitrostih nad 60 km/h.

Ali imate kakšno vprašanje?

Vaš pooblaščeni prodajalec Volvo Trucks ima odgovor nanj. Obiščite ga, pokličite ga ali pa ga povabite k sebi na obisk.