Trucks

Anders Tenstam Mattias Hejdesten Tomas Thuresson
2024-02-05
Tehnologija in inovacije Gospodarna poraba goriva
Authors
Anders Tenstam
Technology Specialist Aerodynamics
Mattias Hejdesten
Senior Engineering Expert Aerodynamics.
Tomas Thuresson
Komercialni vodja Nova ponudba

Zakaj je nova serija težkih tovornih vozil Volvo Trucks zdaj še bolj energetsko učinkovita

Varčevanje z gorivom in energijo je za lastnike tovornih vozil od nekdaj zelo pomembno, tako pa bo tudi v prihodnje. Ne glede na to, ali gre za tovorna vozila na dizel, električno energijo ali plin, si družba Volvo Trucks nenehno prizadeva povečati učinkovitost svojih vozil. Njena najnovejša serija težkih tovornih vozil ni pri tem nobena izjema.
  

 Glede na to, da gorivo običajno predstavlja okoli 20–25 % obratovalnih stroškov tovornega vozila, ni presenetljivo, da gospodarnost porabe goriva bistveno vpliva na donosnost v celotni panogi. S prehodom na elektromobilnost izboljšana energetska učinkovitost pomeni daljši doseg in večjo produktivnost. Zaradi tega je to že dolga leta osrednja tema raziskav in razvoja družbe Volvo Trucks, kar je mogoče opaziti tudi v njeni najnovejši seriji težkih tovornih vozil.


 

Kako je desetletje razvoja privedlo do najnovejših aerodinamičnih modelov

Ključen dejavnik za energetsko učinkovitost tovornega vozila je njegova aerodinamika. Pristop družbe Volvo Trucks je v tem smislu celosten in se osredotoča na celotno vozilo ter hkraten razvoj več konceptov v daljšem časovnem obdobju, na podlagi česar je mogoče ustvariti optimalno zasnovo.
 

Številni novi koncepti na področju aerodinamike, kot so dodatna tesnila za reže na sprednjem delu kabine, zaprto območje stopnic in manjša razdalja okoli kolesnega loka, so bili predstavljeni leta 2022 in so zdaj vključeni v celotno ponudbo na vseh trgih.
 

„Nova serija težkih tovornih vozil je plod stalnega izpopolnjevanja, ki je trajalo več kot desetletje. Rezultat tega so vozila, ki jih vidimo danes,“ pove Anders Tenstam, višji tehnološki strokovnjak za področje aerodinamike, Volvo Trucks.

„Z intenzivnim in učinkovitim virtualnim razvojem smo lahko izboljšali obliko in podrobnosti zasnove tovornih vozil. Te izboljšave smo uvajali postopoma, vendar so vse del celostnega načrta, ki temelji na naprednem, dolgoletnem inženiringu, katerega cilj je ustvariti energetsko najučinkovitejše vozilo za naše stranke.“

Nova aerodinamična zasnova je plod stalnega izpopolnjevanja, ki je trajalo več kot desetletje.

Aerodinamika je dodatno izboljšana z novim nadzornim sistemom kamer. Z zamenjavo zunanjih vzvratnih ogledal z manjšimi kamerami v obliki kril nadzorni sistem kamer močno izboljša pretok zraka ob straneh tovornega vozila.


„Ker mora biti zadnja stran ogledala ravna, se ni mogoče izogniti zračnemu vrtincu za njim, zato bo ogledalo vedno poslabšalo aerodinamiko,“ pove Mattias Hejdesten, višji inženirski strokovnjak za področje aerodinamike, Volvo Trucks.
 

„Če ga odstranimo, je lahko pretok zraka bližje karoseriji vozila. Tako je manjša tudi skupna sprednja površina vozila, kar dodatno zmanjša aerodinamični upor. Že samo to bo prispevalo k nižji porabi goriva, poleg tega pa bo optimiziralo tudi številne druge predhodno uvedene izboljšave aerodinamike.“
 

Tukaj lahko preberete več o razlikah med vožnjo z nadzornim sistemom kamer in ogledali ali o novi ponudbi Volvo FH Aero, ki vključuje iste izboljšave aerodinamike. 

 

Kako lahko programska oprema prispeva k varčevanju z energijo

Ker tehnika vožnje močno vpliva na porabo goriva, je družba Volvo Trucks posodobila funkcijo I-See*, ki zdaj upošteva cestne zavoje in topografijo. Na podlagi podatkov zemljevida lahko sistem prilagodi prestavo, hitrost in motorno zavoro tovornega vozila za kar najučinkovitejšo vožnjo po hribovitih in ovinkastih cestah.  
 

„Posodobljeni sistem I-See v bistvu pomeni, da lahko voznik uporablja tempomat praktično ves čas,“ pove Tomas Thuresson, komercialni vodja za nove ponudbe, Volvo Trucks. „To bo omogočilo zmanjšanje porabe goriva, saj je tempomat zasnovan tako, da je varčnejši od vožnje s stopalkami.“

„Nova serija težkih tovornih vozil je plod stalnega izpopolnjevanja, ki je trajalo več kot desetletje. Izboljšave smo uvajali postopoma, naš cilj pa je ustvariti energetsko najučinkovitejše vozilo za stranke.“

Zakaj so lahko koristi celovitega paketa za varčevanje z gorivom večje od vsote vseh delov

Druge izboljšave nove serije težkih tovornih vozil vključujejo prezračevane zavorne ploščice, ki lahko prispevajo k manjši porabi energije z zmanjšanjem upora na kolutne zavore pri zaviranju. Menjalnik I-Shift z neposredno (hitro) prestavo je bil posodobljen z novo tehniko izdelave, izvedene pa so bile tudi znatne spremembe osi – oboje prispeva k izboljšani energetski učinkovitosti.
 

Največji potencial za prihranek goriva zaradi vseh teh posodobitev in funkcij pa lahko dosežemo, če jih združimo v enem paketu. Prav tako je pomembno, da se kombinirajo s tradicionalno opremo za varčevanje z gorivom, kot so spojlerji, blatniki, strešni in bočni usmerniki zraka, zavese za šasijo ter pokrovi koles, ki so posebej zasnovani za predvideno uporabo. 

Posodobljena funkcija I-See zdaj upošteva cestne zavoje in topografijo, zaradi česar lahko vozniki učinkoviteje vozijo po hribovitih in ovinkastih cestah.

Poleg tega Volvo Trucks ponuja tudi rešitev, ki lahko samodejno zmanjša višino šasije pri hitrostih nad 60 km/h za dodatno izboljšanje aerodinamike. Vsaka od teh funkcij ne samo prispeva k varčevanju z gorivom, temveč tudi izboljša učinkovitost drugih funkcij za varčevanje z gorivom.
 

„V tem primeru lahko rečemo, da je 1 + 1 = 3,“ pravi Anders. „Če optimiziramo aerodinamiko na sprednjem delu vozila, povečamo koristi zaradi izboljšav aerodinamike na zadnjem delu – in obratno. Bolj aerodinamično tovorno vozilo pa ima veliko boljšo vztrajnost pri prostem vrtenju kot tovorno vozilo z večjim uporom, zato so prednosti sistema, kot je I-See, pomnožene.“
 

*I-See je trenutno na voljo samo za dizelska vozila, vendar bo v prihodnje na voljo tudi pri vozilih na plin in električni pogon.

 

 

Želite izvedeti več? Spoznajte naša tovorna vozila in ugotovite, kako jih lahko prilagodimo vašim potrebam.