Trucks

Kako lahko dobra strategija polnjenja podaljša doseg električnega tovornega vozila

| 3 min
Električna tovorna vozila odpirajo nove priložnosti za nizke ravni hrupa in ničelne emisije izpušnih plinov. Dobro načrtovanje z vidika poti, časa voženj in možnosti polnjenja zagotavlja visoko produktivnost.
Roka, ki polni tovorno vozilo.
Z dobrim načrtovanjem lahko električno tovorno vozilo zagotovi enako produktivnost kot običajno tovorno vozilo.

Pri načrtovanju voženj je pomembno vedeti, koliko energije potrebujete ter kdaj in kje lahko napolnite vozilo. Z ustrezno strategijo polnjenja pa lahko električno vozilo zagotovi enako produktivnost kot običajno vozilo.

Kje lahko danes napolnite električno tovorno vozilo?

Sprva bo treba večino električnih tovornih vozil polniti čez noč v domači bazi. Ob uporabi vgrajenega polnilnika z izmeničnim tokom (43 kW) bo trajalo približno deset ur, da se prazna baterija povsem napolni. Ob uporabi polnilnika z enosmernim tokom (največ 250 kW) se lahko ta čas skrajša na samo dve uri. Polnjenje z veliko močjo se običajno uporabi za kratka časovna obdobja, da se zagotovi zadostna raven energije za dokončanje prevoza.

Najprimernejše poti za prevoze z električnim vozilom so torej tiste, pri katerih se ne porabi veliko energije ali opravi dolgih razdalj.

»Če na primer uporabljate vozila za odvoz odpadkov, ki delujejo le nekaj ur na dan pri nizkih hitrostih, potem verjetno zadostuje polnjenje čez noč,« pravi Henrik Engdahl, direktor za poslovni razvoj pri Volvo Trucks. »Če pa opravljate regionalne prevoze, kjer je treba pokriti daljše razdalje, boste morda morali poiskati možnosti polnjenja na poti.«

Če tovorno vozilo na primer redno vozi med dvema določenima skladiščema na razdalji 300 km, bi morala za neprekinjeno delovanje električnih vozil zadostovati polnilna postaja v vsakem od skladišč. Podobno organizacijo trenutno preizkuša DHL. Druga možnost za povečanje dosega električnega tovornega vozila je kombiniranje polnjenja z izmeničnim in enosmernim tokom. Ob polnjenju z izmeničnim tokom čez noč in enosmernim tokom sredi dneva med voznikovim odmorom bi lahko električno tovorno vozilo premagalo tudi daljše razdalje.  

Večja polnilna omrežja pomenijo več možnosti polnjenja

Z naložbami v javno polnilno infrastrukturo – iz javnega iz zasebnega sektorja – se razvija POLNILNA INFRASTRUKTURA. V prihodnjih letih bodo imeli vozniki tovornih vozil na voljo več polnilnih postaj. Prav tako bo nameščenih več polnilnikov na območjih, kjer pogosto stojijo tovorna vozila – na primer na nakladalnih mestih in postajališčih za tovorna vozila. Julija 2021 je skupina Volvo objavila namero o sodelovanju pri ustanovitvi skupnega podjetja, katerega cilj je v petih letih namestiti in upravljati vsaj 1700 polnilnih mest.

»Dodatno polnjenje je odlična rešitev za razširitev dosega električnega tovornega vozila, kadar se mora vozilo v vsakem primeru ustaviti, npr. zaradi natovarjanja, raztovarjanja, voznikovega počitka itd., saj s tem ne ogrozite produktivnosti ali razpoložljivosti,« pravi Henrik.

V prihodnjih letih bo nadaljnji tehnološki razvoj omogočil hitrejše polnjenje in večjo razširjenost polnilnih postaj, zato bo v načrte voženj lažje vključiti možnosti polnjenja.

To se nanaša na drugo besedilo, ki ga trenutno pripravljamo za zbirko znanja, z Magnusom Brobackom.

Povezani članki