Trucks

Družba Volvo Trucks predstavlja novi Volvo FMX, prihodnost svojega najrobustnejšega tovornega vozila za gradbeništvo

Volvo Trucks predstavlja popolnoma novo vozilo Volvo FMX s povsem novo kabino, večjo nosilnostjo in inovativno varnostno opremo. S povečano nosilnostjo sprednje osi do 20 ton in sklopom osi z nosilnostjo 38 ton je novi Volvo FMX zasnovan za najtežje razmere ter najzahtevnejše prevoze.
Novi Volvo FMX

„Naše stranke v gradbeništvu se soočajo z vedno strožjimi zahtevami po izboljšanju na področjih, kot so trajnost, varčnost, varnost in produktivnost,” pravi Roger Alm, predsednik družbe Volvo Trucks. „S predstavitvijo novega vozila Volvo FMX dokazujemo, da smo zavezani k podpori strank, saj ustvarjamo robustna tovorna vozila in inovativne storitve, s katerimi lahko delo opravljajo lažje, varneje in donosneje.“

Popolnoma nova kabina z robustno zunanjostjo
Novi Volvo FMX je zasnovan na popolnoma novi platformi kabine, ki temelji na Volvovih dolgoletnih in uspešnih izkušnjah z ustvarjanjem robustnih tovornih vozil za gradbeništvo z najrazličnejšimi rešitvami.

„Zasnova novega vozila Volvo FMX združuje vrhunsko kombinacijo okretnosti in vzdržljivosti,” pojasnjuje Ismail Ovacik, vodja oblikovalcev zunanjosti pri družbi Volvo Trucks. „Popolnoma nova kabina vključuje sprednji del z enostavno zamenljivimi robustnimi deli, ščitniki žarometov in novimi žarometi LED v obliki črke V. Za enostavnejši vstop in izstop za voznika smo zasnovali nove nedrseče stopnice.”

Dodatna osredotočenost na voznika
V novem vozilu Volvo FMX je več prostora v dnevni kabini in do 800 litrov odlagalnega prostora. Zaradi nižjih vrat in novih vzvratnih ogledal imajo vozniki boljšo vidljivost. Vidljivost je mogoče še dodatno izboljšati tako, da dodate kamero na sopotnikovi strani, ki prikazuje dodaten pogled na stranski del tovornega vozila.

V notranjosti izstopa nova armaturna plošča z več odlagalnega prostora, novimi barvami in sodobno instrumentno ploščo. Vključuje dinamični 12-palčni zaslon z visoko ločljivostjo z uporabnikom prijaznim vmesnikom, ki vozniku omogoča, da nemudoma vidi ustrezne informacije in izbira med štirimi različnimi zasloni, odvisno od voznih razmer. Zaslon instrumentne plošče je pripravljen za prihodnje posodobitve in povezane storitve.

9-palčni stranski zaslon, ki je na voljo kot dodatna oprema, zagotavlja informacije in razvedrilo, pomoč pri navigaciji, informacije o prevozu ter nadzor s kamerami. Priročen zaslon vozniku omogoča naslednje načine interakcije: z intuitivno razporejenimi gumbi na volanu, glasovnim nadzorom ali neposredno z zaslonom na dotik in nadzorno ploščo zaslona.

Tako zaslon instrumentne plošče kot stranski zaslon delujeta v številnih jezikih.

Novi FMX je opremljen tudi z novo ploščo za preprečevanje zdrsa pogonskih koles, ki vozniku omogoča, da enostavno in hitro ukrepa v morebitno nevarnih razmerah, tako na cesti kot na terenu. Voznik lahko oprijem brez težav poveča tako, da zavrti gumb in vklopi zapore diferenciala, hkrati pa je na zaslonu instrumentne plošče prikazano stanje oprijema.

Nov volanski obroč z možnostjo nagiba omogoča vozniku bolj ergonomski položaj za vožnjo.

Bivalni prostor z dodatnimi odlagalnimi prostori in več udobja
V novi spalni kabini novega vozila Volvo FMX so izboljšani odlagalni prostori, vključno z velikim predalom pod dvignjeno posteljo in prostorom v zadnjem zgornjem delu s predelki, obloženimi s ploščami LED. V kabini je poskrbljeno za še več udobja z izboljšano izolacijo, ki kabino ščiti pred mrazom, vročino in hrupom. Premik s sedeža na posteljo po zaslugi nove, vitkejše in ergonomsko oblikovane ročice menjalnika I-Shift še nikoli ni bil tako enostaven.

Skupna masa kompozicije do 150 ton poveča produktivnost
Novo vozilo Volvo FMX odlikuje najmasivnejša pridobitev v ponudbi šasij – sklop osi z nosilnostjo 38 ton, ki omogoča do 150 ton največje skupne mase kompozicije. Tudi sprednje zračno vzmetenje je posodobljeno in omogoča nosilnost sprednje osi do 10 ton oziroma 20 ton v primeru dvojne sprednje osi. Pri tovornih vozilih s krmiljeno pomožno osjo pred ali za gnano osjo so bili krmilni koti povečani, kar zagotavlja boljše manevrske sposobnosti in manjšo obrabo pnevmatik. Vse te izboljšave povečujejo produktivnost in zmanjšujejo stroške pri prevozih v gradbeništvu.

Varnostna oprema, ki pomaga pri preprečevanju nesreč
Novi Volvo FMX je opremljen s prilagodljivim tempomatom (ACC), ki zdaj deluje pri vseh hitrostih vse do popolne zaustavitve. Del varnostne opreme vozila Volvo FMX je tudi tempomat za vožnjo po klancu navzdol, ki preprečuje neželeno pospeševanje med spustom po klancu tako, da nastavi največjo hitrost. Elektronsko upravljani zavorni sistem (EBS), ki je predpogoj za varnostno opremo, kot sta opozorilo pred trkom z zaviranjem v sili in elektronski program stabilnosti, je odslej del serijske opreme novih tovornih vozil. Tudi dinamični krmilni sistem Volvo z varnostnima sistemoma pomoč za vzdrževanje smeri znotraj voznega pasu in podpora stabilnosti je na voljo kot dodatna oprema.

Varnost v vozilu Volvo FMX izboljša nov sistem prepoznavanja prometnih znakov, ki na zaslonu instrumentne plošče prikazuje prometne znake, med drugim za omejitve hitrosti in prehitevanja ter vrsto ceste.

Za posebej zahtevne prevoze, na primer v rudarstvu, je za Volvo FMX kot dodatna oprema na voljo dodatna jeklena strešna loputa s kljuko zasilnega izhoda, ki odstrani celotno loputo.

Robusten in celovit paket
Z oblikovanjem robustnega novega tovornega vozila Volvo FMX za uporabno v gradbeništvu z večjo nosilnostjo in lažjim manevriranjem, ki hkrati poskrbi za voznikovo varnost in udobje, lahko Volvo Trucks pomaga povečati tako produktivnost kot tudi donosnost v gradbeništvu.

Nova servisna pogodba strankam pomaga izboljšati denarni tok
Hiter razvoj povezanih storitev omogoča prevoznikom popolnoma nove načine povečevanja razpoložljivosti vozil in optimiziranja njihovega izkoristka.

Volvo Trucks predstavlja pogodbo Flexi-Gold Contract Volvo, ki zagotavlja enako kritje kot zlata pogodba Volvo po isti predvidljivi ceni, hkrati pa ponuja veliko več možnost pri prilagajanju spreminjajočim se poslovnim zahtevam. 40-odstotni prilagodljivi razpon za predvideno letno prevoženo število kilometrov omogoča spreminjanje mesečnega nadomestila. To prevoznikom zagotavlja boljšo prilagodljivost na sezonske spremembe in spremenljivo povpraševanje po prevozih.

„Mnoga prevozniška podjetja izrazijo potrebo po večji prilagodljivosti servisnih pogodb. Zdaj imamo tehnologijo, s katero so take dinamične in povezane rešitve mogoče,“ je povedal Thomas Niemeijer, vodja poslovnega razvoja za servisne pogodbe pri družbi Volvo Trucks.

Servisna pogodba Volvo Flexi-Gold je na voljo na izbranih trgih in jo bomo postopoma uvedli na nove trge.

Dejstva o novem tovornem vozilu Volvo FMX

  • Kabine: Dnevna kabina, nizka dnevna kabina, nizka spalna kabina, spalna kabina, kabina Globetrotter, kabina za ekipo. Paketi zunanje in notranje opreme za posamezno zasnovo.
  • Nov volanski obroč omogoča nagib za bolj ergonomski položaj za vožnjo.
  • Motorji: Dizelski motorji so na voljo z različnimi emisijskimi standardi.
  • Sistem prestavljanja: I-Shift in I-Shift s prestavami za počasno vožnjo s paketoma programske opreme za različna področja prevozov.
  • Luči: Halogenski žarometi ali žarometi LED.

POVEZAVA do filma
POVEZAVA do slik visoke ločljivosti
POVEZAVA do drugih izdaj izdelkov; Volvo FH, Volvo FH16 in Volvo FM

Za vse dodatne informacije se lahko obrnete na:

Ana Marolt, tel. +386 51 608 745, ana.marolt@volvo.com

 

 

Volvo Trucks s svojo ponudbo srednje težkih in težkih tovornjakov ponuja celovite transportne rešitve poklicnim in poslovnim uporabnikom. Podpora strankam je zagotovljena z globalno mrežo pooblaščenih serviserjev z 2.200 servisnimi točkami v več kot 130 državah. Proizvodnja tovornih vozil Volvo poteka v 12 državah po vsem svetu. Leta 2023 je bilo po vsem svetu izdobavljenih približno 145.000 tovornih vozil Volvo. Volvo Trucks je del skupine Volvo, enega vodilnih svetovnih proizvajalcev tovornih vozil, avtobusov, gradbene mehanizacije ter ladijskih in industrijskih motorjev. Skupina ponuja tudi storitve financiranja in servisiranja. Delovanje podjetja Volvo Trucks temelji na glavnih vrednotah, kot so kakovost, varnost in skrb za okolje.