Trucks

Volvo Trucks predstavlja novo vozilo Volvo FH, ki je tovorno vozilo nove generacije, oblikovano po meri voznika

Volvo Trucks predstavlja novi Volvo FH, ki vsebuje na novo zasnovano kabino, inovativno varnostno opremo in delovno okolje, osredotočeno na voznika. Bistveni cilj nove oblike je vozniku zagotoviti produktivnejše, varnejše in udobnejše življenje na cesti.
08A3977 FH 4 x 2, polpriklopnik, za prevoze na velike razdalje, na cesti
Z različnimi konfiguracijami pogonskega sklopa in šasije se lahko novi Volvo FH popolnoma prilagodi za najrazličnejše vrste prevozov, omogoča pa tudi znatno varčevanje z gorivom in manj emisij CO2.

„Vozila serije Volvo FH so že vrsto let zelo priljubljena med vozniki tovornih vozil, zlasti med tistimi, ki velik del življenja preživijo na cesti,“ pravi Roger Alm, predsednik družbe Volvo Trucks. „Z novim vozilom Volvo FH se še naprej osredotočamo na jasna cilja – oblikovanje tovornih vozil in zagotavljanje storitev, s katerimi lahko vozniki vrhunsko opravljajo delo.“

Osredotočenost na voznika pomaga privabiti usposobljene strokovnjake
Poudarek na vozniku temelji na pomembnem vplivu, ki ga ima voznik na prevoznikov poslovni izid, in sicer na produktivnost, varčnost ter storitve za stranke. „Dober voznik lahko močno vpliva na donosnost stranke,“ nadaljuje Roger Alm. „In po vsem svetu opažamo veliko pomanjkanje usposobljenih voznikov. S tem, ko smo ustvarili to novo tovorno vozilo, ki se osredotoča na produktivnost in udobje poklicnega voznika, smo naredili pomemben korak, s katerim strankam omogočamo, da privabijo ter obdržijo najboljše voznike.”

Notranjost voznikom zagotavlja vrhunsko delovno okolje
Pozornost, ki je bila posvečena voznikom, je najbolj očitna v posodobljenem notranjem delovnem okolju. Središče delovnega prostora je posodobljena armaturna plošča s popolnoma digitalnim 12-palčnim zaslonom instrumentne plošče z visoko ločljivostjo, ki vključuje pritrjeno držalo za kozarec in odprt odlagalni prostor z osvetlitvijo, ki jo upravlja tipalo gibanja. Odvisno od voznih razmer in želenih prikazanih podatkov lahko na zaslonu instrumentne plošče voznik izbira med štirimi različnimi zasloni.

9-palčni stranski zaslon, ki je na voljo kot dodatna oprema, zagotavlja informacije in razvedrilo, pomoč pri navigaciji, informacije o prevozu ter nadzor s kamerami. Priročen zaslon vozniku omogoča naslednje načine interakcije: z intuitivno razporejenimi gumbi na volanu, glasovnim nadzorom ali neposredno z zaslonom na dotik in nadzorno ploščo zaslona.

„Zaradi enostavnega dostopa do različnih informacij lahko voznik opravlja delo še učinkoviteje, varneje in udobneje,“ je izjavila Carin Larsson, vodja oblikovalcev za uporabniško izkušnjo ter interakcijo med voznikom in vozilom pri družbi Volvo Trucks. „Predstavitev informacij se je z novimi zasloni bistveno izboljšala. Zahtevne interakcije so zdaj zbrane na stranskem zaslonu, ki je zlahka dosegljiv z voznikovega sedeža. Ključne informacije o vožnji so jasno prikazane na uporabniku prijaznem in preprosto dostopnem zaslonu instrumentne plošče, kar preprečuje motnje za voznika.“

Tako zaslon instrumentne plošče kot stranski zaslon delujeta v številnih jezikih.

Gibanje v kabini po zaslugi nove, vitkejše in ergonomsko oblikovane ročice menjalnika I-Shift še nikoli ni bilo tako enostavno. Za voznike, ki potrebujejo veliko več električne energije, je na voljo pametni sistem dvojnih akumulatorjev, ki skrbi za to, da je vedno dovolj rezervne energije za zagon motorja. Na voljo je tudi bogata ponudba možnosti prilagajanja z novimi tkaninami in barvami.

Prefinjena oblika in pametna tehnologija
Za drzni novi videz zunanjosti poskrbijo značilni žarometi v obliki črke V, ki so bili pomaknjeni navzven, da so poravnani z značilno linijo vrat kabine. Tudi smerniki so bili premaknjeni do vrat, kar izboljša aerodinamiko tovornega vozila in poskrbi za samozavesten videz. Plošča za brisalce je čistejša in tanjša, s še večjim železnim emblemom pa je novi Volvo FH jasno prepoznaven tudi od daleč.

„Nova generacija vozila Volvo FH združuje najuspešnejše elemente predhodnih vozil serije FH s pametno tehnologijo in funkcionalno zasnovo, osredotočeno na človeka,“ nadaljuje Carin Larsson. „Rezultat je pametno in izpopolnjeno tovorno vozilo, ki vozniku omogoča, da delo odlično opravi v vseh razmerah.“

Vodilna varnostna oprema v panogi: Prilagodljivi dolgi žarometi
Novi Volvo FH je prvo težko tovorno vozilo na svetu s prilagodljivimi dolgimi žarometi. Sistem izboljša varnost vseh udeležencev v prometu tako, da samodejno izklopi izbrane segmente dolgega svetlobnega snopa LED, ko se tovorno vozilo približa nasproti vozečim vozilom ali vozilu pred sabo. Dolgi žarometi se prilagodijo, ko kamera in radar zaznata druga vozila ali ko kamera zazna spremembe v količini svetlobe okoli tovornega vozila.

Del varnostne opreme vozila Volvo FH sta tudi tempomat za vožnjo po klancu navzdol, ki preprečuje neželeno pospeševanje med spustom po klancu tako, da nastavi največjo hitrost, in prilagodljivi tempomat (ACC), ki deluje pri vseh hitrostih vse do popolne zaustavitve.

Elektronsko upravljani zavorni sistem (EBS), ki je predpogoj za varnostno opremo, kot sta opozorilo pred trkom z zaviranjem v sili in elektronski program stabilnosti, je odslej del serijske opreme novih tovornih vozil. Tudi dinamični krmilni sistem Volvo z varnostnima sistemoma pomoč za vzdrževanje smeri znotraj voznega pasu in podpora stabilnosti je na voljo kot dodatna oprema.

Varnost vozila Volvo FH dodatno izboljša sistem prepoznavanja prometnih znakov, ki zazna različne prometne znake, med drugim za omejitve hitrosti in prehitevanja ter vrsto ceste.

Vidljivost je mogoče še dodatno izboljšati tako, da dodate kamero na sopotnikovi strani, ki se vklopi ob zavojih in na stranskem zaslonu prikazuje dodaten pogled na stranski del tovornega vozila.

Varčnejša poraba goriva in večja produktivnost
Z različnimi konfiguracijami pogonskega sklopa in šasije se lahko novi Volvo FH popolnoma prilagodi za najrazličnejše vrste prevozov, omogoča pa tudi znatno varčevanje z gorivom in manj emisij CO2. Pri prevozih na velike razdalje na primer novi Volvo FH z opremo I-Save za Euro 6 združuje nov motor D13TC s paketom funkcij in lahko tako zagotovi varčnejšo porabo goriva za do 7 %*. Na voljo so tudi izboljšave za različici Euro 3 in 5 s funkcijami, kot je Volvo Torque Assist.

Na mnogih trgih je Volvo FH na voljo z motorjem na LNG, ta izpolnjuje zahteve standarda Euro 6, ki omogoča varčno porabo goriva in zmogljivost, kar je primerljivo z Volvovimi enakovrednimi dizelskimi tovornimi vozili, vendar z veliko manjšim vplivom na podnebje. Plinski motor lahko poganja bioplin, ki zmanjša emisije CO2 za do 100 odstotkov, ali zemeljski plin, ki zmanjša emisije CO2 za do 20 odstotkov v primerjavi z Volvovimi enakovrednimi dizelskimi tovornimi vozili. To velja za emisije vozila med uporabo, imenovane tudi emisije od rezervoarja do koles.

Za novi Volvo FH je na voljo tudi menjalnik I-Shift z dvojno sklopko, ki omogoča prestavljanje brez prekinitve prenosa moči. Menjalnik z dvojno sklopko je še posebej uporaben za zahtevne prevoze, kot je prevoz tekočin, saj zmanjšuje premikanje tovora med prestavljanjem.

Poleg tega Volvo FH še bolj optimizira produktivnost, ki je za mnoge stranke zelo pomembna, saj je mogoče povečati nosilnost sprednje osi, pomožne osi pred in za gnano osjo pa omogočajo izboljšane krmilne kote za zmanjšanje obrabe pnevmatik ter boljše manevrske sposobnosti. Tovorno vozilo je na voljo tudi z dvigom tandemske osi, ki zmanjša porabo goriva tako, da omogoči odklop in dvig zadnje osi, ko tovorno vozilo ni natovorjeno.

Nova servisna pogodba strankam pomaga izboljšati denarni tok
Hiter razvoj povezanih storitev omogoča prevoznikom popolnoma nove načine povečevanja razpoložljivosti vozil in optimiziranja njihovega izkoristka.

Volvo Trucks predstavlja pogodbo Flexi-Gold Contract Volvo, ki zagotavlja enako kritje kot zlata pogodba Volvo po isti predvidljivi ceni, hkrati pa ponuja veliko več možnost pri prilagajanju spreminjajočim se poslovnim zahtevam. 40-odstotni prilagodljivi razpon za predvideno letno prevoženo število kilometrov omogoča spreminjanje mesečnega nadomestila. To prevoznikom zagotavlja boljšo prilagodljivost na sezonske spremembe in spremenljivo povpraševanje po prevozih.

„Mnoga prevozniška podjetja izrazijo potrebo po večji prilagodljivosti servisnih pogodb. Zdaj imamo tehnologijo, s katero so take dinamične in povezane rešitve mogoče,“ je povedal Thomas Niemeijer, vodja poslovnega razvoja za servisne pogodbe pri družbi Volvo Trucks.

Servisna pogodba Volvo Flexi-Gold je na voljo na izbranih trgih in jo bomo postopoma uvedli na nove trge.

Dejstva o novem tovornem vozilu Volvo FH

  • Kabine: Nizka spalna kabina, spalna kabina, kabina Globetrotter, Globetrotter XL in Globetrotter XXL. Paketi zunanje in notranje opreme za posamezno zasnovo.
  • Motorji: Dizelski motorji so na voljo z različnimi emisijskimi standardi. Volvo FH je na izbranih trgih na voljo tudi z motorjem na LNG, ki izpolnjuje zahteve standarda Euro 6 generacije D.
  • Volvo FH je na izbranih trgih na voljo z opremo I-Save za Euro 6.
  • Sistem prestavljanja: I-Shift/I-Shift z dvojno sklopko s paketi programske opreme za različna področja prevozov.

*Trditev o varčnejši porabi goriva je izračunana na podlagi primerjave stroškov dizelskega goriva in sredstva AdBlue za D13TC Euro 6 generacije D s paketom za gorivo za prevoze na velike razdalje (I-Save) s stroški motorja D13 eSCR Euro 6 generacije D brez paketa za gorivo za prevoze na velike razdalje. Dejanska varčnost porabe goriva se lahko razlikuje glede na številne dejavnike, kot so voznikove izkušnje, uporaba tempomata, izvedba vozila, tovor vozila, dejanska topografija, vzdrževanje vozila in vremenske razmere.

POVEZAVA do filma
POVEZAVA do slik visoke ločljivosti
POVEZAVA do drugih izdaj izdelkov; Volvo FH16, Volvo FM in Volvo FMX

Za vse dodatne informacije se lahko obrnete na:

Lidija Supek Koršoš,
Tel. +385 1 3867 672,
lidija.supek@volvo.com

Volvo Trucks nudi popolne transportne rešitve poklicnim in poslovnim uporabnikom za širok spekter dejavnosti. Podpora strankam je zagotovljena z globalno mrežo pooblaščenih serviserjev z 2.100 servisnimi točkami v več kot 130 državah. Proizvodnja tovornih vozil Volvo poteka v 14 državah po vsem svetu. Leta 2019 je bilo po vsem svetu izdobavljenih približno 131.000 tovornih vozil Volvo. Podjetje Volvo Trucks je član skupine Volvo, ki je med vodilnimi svetovnimi proizvajalci gospodarskih vozil, avtobusov, gradbene mehanizacije ter ladijskih in industrijskih motorjev. Skupina zagotavlja tudi storitve financiranja in servisiranja. Delovanje podjetja Volvo Trucks temelji na glavnih vrednotah, kot so kakovost, varnost in skrb za okolje.