Trucks

Volvo Trucks
2022-12-12
4 min
Varnost Elektromobilnost
Author
Volvo Trucks

Električna tovorna vozila Volvo – varnostni preizkus obnašanja pri trku

Kaj se zgodi, če se električno tovorno vozilo zaleti v drugo tovorno vozilo? Ali če zdrsne in se prevrne pri veliki hitrosti? Anna Wrige Berling, direktorica varnosti pri družbi Volvo Trucks, nam pove, kako so njihova električna tovorna vozila zasnovana na način, da so odporna na trke.


Baterijska električna tovorna vozila se vse pogosteje pojavljajo na naših cestah. Ker Volvo Trucks varnost postavlja na prvo mesto, so električna tovorna vozila podjetja razvita tako, da so enako varna kot vsa druga tovorna vozila. Eden od pomembnih varnostnih vidikov je varnost pri trku, kar pomeni razvoj vozil, ki so odporna na posledice trka.


»Električna tovorna vozila Volvo imajo enake kabine kot naša tradicionalna dizelska tovorna vozila, ki so bila temeljito preizkušena, tako da lahko zagotovimo njihovo odpornost na trke. Električna tovorna vozila imajo tudi enake napredne varnostne funkcije, ki so zasnovane tako, da preprečijo, da bi prišlo do nesreče,« pravi Anna Wrige Berling, direktorica varnosti pri družbi Volvo Trucks.


Virtualne simulacije in obsežni preizkusi obnašanja pri trkih

Baterijska električna tovorna vozila imajo svoje posebne varnostne izzive, predvsem v zvezi s sistemom elektromobilnosti, ki vključuje baterijo 600 V. Tveganje kratkih stikov in uhajanja kemikalij iz sistema je treba čim bolj zmanjšati.


Volvo uporablja natančne izračune, virtualne simulacije in obsežne preizkuse obnašanja pri trkih, da preveri varnost električnih tovornih vozil v primeru trka.


»Izračuni in virtualne simulacije so osnova pri razvijanju in preverjanju varne zasnove naših električnih tovornih vozil. Na ta način lahko digitalno preizkusimo različne scenarije in parametre. Za preverjanje rezultatov simulacij izvajamo tudi obsežne preizkuse obnašanja tovornih vozil pri trkih,« pravi Anna Wrige Berling.

Anna Wrige Berling je direktorica za varnost pri družbi Volvo Trucks.

Preizkusi obnašanja pri trkih, ki simulirajo resnične situacije v prometu

Preizkusi obnašanja pri trkih simulirajo resnične situacije v prometu, tako da lahko preverimo zahteve glede električne, kemične in požarne varnosti.


»Namen obsežnih preizkusov obnašanja pri trkih je čim bolj zmanjšati tveganje požara in uhajanja kemikalij s preverjanjem, ali baterije in električne komponente ob trku ostanejo na mestu in ali se visokonapetostni sistem izklopi,« je razložila.


Na vozilu Volvo FM Electric so bile izvedene tri vrste obsežnih preizkusov obnašanja pri trkih. Rezultati preizkusov potrjujejo pozitivne rezultate virtualnih simulacij. 

 

Preizkus obnašanja pri bočnem trku. V tem preizkusu se voziček, ki simulira osebni avtomobil, zaleti v bok tovornega vozila, kjer so nameščene baterije. Preizkus potrjuje, da so baterijski paketi s svojimi moduli in celicami dobro zaščiteni in ostanejo na mestu, tudi če so izpostavljeni močni sili.
Preizkus s prevračanjem. Pri tem preizkusu se tovorno vozilo prevrne, kar se s tovornimi vozili pogosto zgodi pri nesrečah. Namen je preveriti, ali se visokonapetostni sistem izklopi, da se zmanjšajo varnostna tveganja za voznika in reševalno ekipo.
Preizkus s trkom v oviro. Pri preizkusu s trkom v oviro gre za trk, pri katerem tovorno vozilo trči v oviro, ki simulira zadnji del drugega tovornega vozila. Električno tovorno vozilo je preizkušeno, da lahko zagotovimo, da električne instalacije in komponente pod kabino ostanejo na mestu in da ne pride do kratkih stikov, ki lahko pripeljejo do požara ali drugih nevarnih situacij.

Volvo Trucks je prvi svetovni proizvajalec tovornih vozil, ki ponuja celotno paleto električnih tovornih vozil v serijski proizvodnji.


»Kot vodilni na tem področju imamo veliko odgovornost, da zagotovimo, da prehod na električni prevoz brez fosilnih goriv poteka tako, da pri tem ne ogrožamo varnosti voznikov, reševalnih ekip in vseh drugih udeležencev v prometu,« je povedala Anna Wrige Berling, direktorica varnosti pri družbi Volvo Trucks. 


Oglejte si preizkuse obnašanja električnih tovornih vozil Volvo pri trkih:

 

Oglejte si več o našem varnem delu in naših električnih tovornih vozilih.