Trucks

Volvo Trucks
2022-06-27
3 min
Tehnologija in inovacije Varnost Elektromobilnost
Author
Volvo Trucks

Nič prometnih nesreč – sanjski scenarij ali realna prihodnost?

Kaj bi bilo treba storiti, da bi zmanjšali število nesreč s težkimi tovornimi vozili? Če kdo to ve, je to Anna Wrige Berling, direktorica za promet in varnost izdelkov pri družbi Volvo Trucks.


Vaš cilj je nič nesreč. Ste že blizu?

Prizadevamo si za nič nesreč in čeprav smo ponosni na svoje delo, je pred nami še dolga pot. Število prometnih nesreč s smrtnim izidom na prebivalca se po vsem svetu zmanjšuje, vendar se skupno število v številnih delih sveta še vedno povečuje. Vsako leto v prometnih nesrečah, v katerih so udeležena težka tovorna vozila, umre na tisoče ljudi, zato še zdaleč nismo zadovoljni.
 

Več kot 90 % vseh nesreč je posledica človeškega dejavnika. Ali bi rekli, da vozniki tovornih vozil niso dovolj usposobljeni?

Res je, da je v večini nesreč pomemben človeški dejavnik, ki vključuje vse udeležence v prometu, ne le voznike tovornih vozil. Rekla bi, da je večina voznikov tovornih vozil zelo usposobljenih. Ne smemo pozabiti, da ima človeški dejavnik tudi pozitivno plat. Vozniki tovornih vozil – pa tudi drugi udeleženci v prometu – s svojimi dejanji in reakcijami preprečijo veliko več nesreč, kot jih povzročijo. Res pa je, da ima človeški dejavnik veliko vlogo. Zato je za zmanjšanje števila nesreč zelo pomembno usposabljanje voznikov, večja varnostna naravnanost in ozaveščenost o tveganju med vsemi udeleženci v prometu.

Kaj je potrebno, da naredimo velik korak proti preprečevanju nesreč?

Prometna varnost je zapletena sestavljanka, katere največji deli so varna vozila, varne ceste in varni udeleženci v prometu. Glavni prispevek družbe Volvo Trucks je razvoj varnih vozil, vendar smo odvisni tudi od naložb v izboljšano prometno okolje in nenazadnje od prizadevanj za boljšo varnostno miselnost vseh udeležencev v prometu.

Anna Wrige Berling je direktorica za promet in varnost izdelkov pri Volvo Trucks.

Kaj mora storiti družba Volvo Trucks?

Še naprej se bomo osredotočali na varnost vozil in nenehno razvijali nove sisteme za obravnavo več prometnih situacij in vrst nesreč. Prav tako moramo zagotoviti, da se naši varnostni sistemi uporabljajo tako, kot je predvideno. Varnostni pas je verjetno najbolj jasen primer, da to ne velja vedno. Še zdaleč ga ne uporabljamo ves čas, kar lahko privede do usodnih posledic. Žal enako velja tudi za druge varnostne sisteme – ne uporabljajo se v celoti in včasih se uporabljajo napačno. To je težava, ki jo je treba rešiti. Prav tako bomo še naprej ozaveščali o varnosti težkih tovornih vozil v prometu in prispevali k izboljšanju varnostne miselnosti voznikov tovornih vozil in drugih udeležencev v prometu.

 

O katerem varnostnem izumu družbe Volvo Trucks sanjate v prihodnosti?

Sistem s popolnimi senzorji, ki bi natančno vedeli, kaj je okoli tovornega vozila, in bi lahko predvideli namere drugih voznikov ter udeležencev v prometu.
 

Ali je nič nesreč sanjski scenarij ali realna prihodnost?

Ker se je s kombinacijo obstoječe tehnologije vozil in varnega ravnanja udeležencev v prometu že danes mogoče izogniti skoraj vsem nesrečam, to ne bi smelo biti nemogoče. Hkrati pa lahko trdite, da bodo vedno obstajali primeri, v katerih lahko nesrečne in nepredvidljive okoliščine privedejo do nesreč. In to je verjetno res – vsaj v bližnji prihodnosti. 

V vsakem primeru ni sprejemljivo nobeno število razen nič. Je naša vodilna zvezda pri našem delu in prizadevanjih za izboljšanje prometne varnosti po vsem svetu. Vsako rešeno življenje na poti k nič nesrečam je zmaga.

Število smrtnih žrtev v prometnih nesrečah na prebivalca se po vsem svetu zmanjšuje, vendar skupno število v številnih delih sveta še vedno narašča.

Learn more about safety research at Volvo Trucks