Trucks

Michael Gudmunds
2022-05-26
4 Mins
Elektromobilnost
Author
Michael Gudmunds
Energy Storage System Strategy Director

Kako lahko dobro načrtovanje pomaga pri tem, da ima električno tovorno vozilo čim večji doseg

Ko vlagate v električna tovorna vozila, je načrtovanje svojih poti in dejavnosti bistveno. Če je to opravljeno učinkovito, lahko pripomore k nemotenemu prehodu in razširi doseg električnega tovornega vozila.

Električna tovorna vozila ponujajo veliko prednosti, in sicer čistejši, tišji prevoz z nižjimi emisijami in manj tresljaji, kar ni samo dobro za okolje, ampak ustvarja udobnejše delovno mesto za voznika. Električni motor zagotavlja vse to, hkrati pa zagotavlja enako moč in vozne lastnosti kot pri dizelskem motorju. Vendar pa obstajajo nekatere omejitve, kot so omejena zmogljivost baterije in potreba po načrtovanju časa polnjenja. Toda dobro načrtovanje poti lahko pomaga ublažiti – in celo premagati – nekatere od teh izzivov.

Prvi korak
 je ocena vaše trenutne poti in potreb. Kako težak je tovor, ki ga prevažate, kako daleč se morate peljati, kakšna je topografija posamezne poti? Vsi ti dejavniki bodo vplivali na to, koliko energije boste potrebovali in kakšen doseg lahko prepotujete.

Drugi korak je izračun, kdaj in kje boste potrebovali več energije in kakšne so možnosti za ponovno polnjenje.

Čas in kraj: Načrtovanje polnjenja

Nočno polnjenje je vedno priporočljivo, kjer je le mogoče, saj je to stroškovno najučinkovitejši način polnjenja vozila in pomeni, da začnete dan s popolnoma napolnjenim tovornim vozilom. Če vozite na poti s kratkimi do srednjimi razdaljami in srednjimi energetskimi potrebami – kot je npr. zbiranje odpadkov ali distribucija – potem je lahko dovolj eno nočno polnjenje.
 

Pri daljših poteh morate ugotoviti, na kateri točki se bo baterija vašega vozila izpraznila, in nato v načrt poti vnesti postanek za polnjenje. To lahko vključuje namestitev hitrega polnilnika na enem od vaših polnilnih mest ali uporabo javnega polnilnika, ki so vse pogostejši na številnih trgih.
 

Da bi zmanjšali izgubljeni čas, je vozilo najbolje polniti, ko že miruje, na primer med natovarjanjem in raztovarjanjem, ali ko ima voznik odmor. Hitri polnilnik lahko tovorno vozilo popolnoma napolni v samo 90 minutah, možno pa je tudi, da bo veliko krajši postanek za polnjenje zagotovil dovolj energije za dokončanje poti.
 

Iskanje optimalnega načrta poti lahko zahteva preureditev postankov, tako da vozila dosežejo polnilno postajo, ko je baterija skoraj izpraznjena ali ko mora voznik počivati.


Pametno načrtovanje ustvarja nove možnosti

S strateško postavljenimi polnilniki lahko električna tovorna vozila prevozijo daljše razdalje. To je lažje doseči, če vozilo vozi po stalni poti. Če bi bil na primer na gradbišču nameščen hitri polnilnik, bi električno tovorno vozilo v bistvu delovalo 24 ur na dan.

Električna vozila se lahko uporabljajo za regionalni prevoz. To se danes že izvaja s tovornjaki s skupno maso kompozicije do 60 ton, kar je omogočila namestitev hitrih polnilnikov na obeh koncih poti.


Prehod na elektriko bo samo še lažji

Ker se zmogljivost litij-ionskih baterij še naprej izboljšuje, se bo izboljševala tudi ponudba električnih tovornih vozil, kar bo omogočilo večji doseg. Hitro raste tudi število javnih polnilnih postaj in pričakovana je še hitrejša rast, saj vse več vlad ponuja spodbude in subvencije za vlaganje v električni promet.
 

Vsi ti trendi bodo pomenili večjo fleksibilnost in enostavnost pri načrtovanju poti ter omogočili električnim tovornim vozilom, da bodo pokrivali vse več poti. To je del razloga, zakaj naj bi število električnih tovornih vozil v prihodnjih letih hitro raslo. A že z obstoječo tehnologijo in infrastrukturo lahko električna tovorna vozilo ponudijo veliko, če imate pravi načrt.
 

Ali vas zanima dodajanje električnih tovornih vozil v vaš vozni park? Več informacij najdete tukaj.