Trucks

Lars Mårtensson
2022-04-27
3 min
Elektromobilnost
Author
Lars Mårtensson
Environment and Innovation Director at Volvo Trucks

Izračun dejanskega vpliva tovornega vozila na podnebje

Izbira najbolj trajnostnega vozila za vaše področje uporabe ni vedno preprosta, vendar jo je mogoče poenostaviti z oceno življenjskega cikla. Ta namreč zagotovi celostno sliko, pri kateri se upošteva vpliv na okolje v celotni življenjski dobi vozila.


Okoljski odtis vozila ni omejen na gorivo, ki ga vozilo porabi, temveč zajema vrsto drugih dejavnikov – od pridobivanja surovin, uporabljenih pri njegovi proizvodnji, do njegove končne razgradnje. Šele po izvedbi ocene življenjskega cikla je mogoče razumeti celoten vpliv vozila na podnebje.

Umestitev emisij v kontekst

Dober primer, ki ponazarja pomen ocene življenjskega cikla, so nedavni pomisleki glede vpliva litij-ionskih baterij na okolje. Pri proizvodnem procesu baterijskih celic se porabi veliko energije, zato je vpliv proizvodnje električnega vozila na podnebje bistveno večji kot pri enakovrednem tovornem vozilu na dizelski pogon. 


Vendar pa je v kontekstu ocene celotnega življenjskega cikla razlika med voziloma zanemarljiva. Zlasti zato, ker bo vozilo na dizelski pogon ustvarilo veliko več emisij CO2, ko se začne uporabljati. Če električno tovorno vozilo deluje na električno energijo, proizvedeno iz obnovljivega vira, bo vpliv takega vozila na podnebje že po enem letu manjši od dizelskega tovornega vozila.  

Prilagajanje svetu, ki se spreminja

Številne spremenljivke, ki so vključene v oceno življenjskega cikla, se nenehno spreminjajo. Obstajajo spodbude za proizvodnjo baterijskih celic, ki bi bila ogljično manj intenzivna, pa tudi različne pobude za dajanje druge življenjske dobe starim baterijam. Vse to lahko vpliva na skupni vpliv električnega tovornega vozila na okolje.
 

Vir energije je pomemben dejavnik pri oceni življenjskega cikla vozila. Vpliv električnega tovornega vozila na podnebje se na primer močno razlikuje, če vozilo deluje na električno energijo, proizvedeno iz premoga, v primerjavi z obnovljivim virom energije, kot je energija iz hidroelektrarn, sončna ali vetrna energija.

Ocena življenjskega cikla električnega tovornega vozila, ki deluje na električno energijo iz obnovljivega vira, bo pokazala zelo majhen vpliv na podnebje.

Zaradi tega je preobrazba prometnega sektorja v veliki meri del preobrazbe energetskega sektorja. Ker bodo obnovljiva goriva sčasoma postala dostopna v veliko večji meri, bo lahko vse več ljudi izkoristilo podnebne koristi električnih tovornih vozil. V prihodnosti pa tudi tovornih vozil na vodik.

Za več jasnosti in smernice na to temo je v spletu na voljo kalkulator okoljskega odtisa družbe Volvo Trucks. Prvotno smo to orodje in znanje uporabljali pri določanju ciljev in strategij za razvoj novih tovornih vozil. To še vedno velja, vendar ga želimo zdaj tudi deliti, da bi stranke bolje razumele različne alternative in tehnologije, ki so jim na voljo, ter tako našle rešitev, ki jim najbolj ustreza.

Konec koncev je ocena življenjskega cikla stalen proces, eden najpomembnejših dejavnikov pa so strankine edinstvene okoliščine in potrebe. Če imate na voljo bioplin, je lahko tovorno vozilo na plin odlična rešitev, če pa imate dostop do polnilne infrastrukture v državi z električno energijo iz obnovljivih virov, je lahko najboljša izbira baterijsko električno tovorno vozilo. Z našim kalkulatorjem lahko resnično primerjate razpoložljive možnosti ter si ogledate izboljšave in korake, ki jih lahko sčasoma izvedete tudi sami.

 

Preizkusite kalkulator okoljskega odtisa družbe Volvo Trucks