Trucks

Bert Johansson
2023-05-29
Razpoložljivost Svet voznikov
Author
Bert Johansson
Operational Development Manager

8 najboljših nasvetov za preventivno vzdrževanje, da se izognete okvaram tovornega vozila

Zagotavljanje neprekinjenega delovanja vašega tovornega vozila je ključnega pomena za preprečevanje izpadov v vašem podjetju. Tukaj je 8 pogostih razlogov za okvare in kaj lahko storite, da jih preprečite.

Lahko bi rekli, da se je skoraj nemogoče izogniti vsem vrstam izpadov pri delovanju tovornih vozil zaradi običajne obrabe. Na voljo pa je tudi veliko preventivnih vzdrževalnih ukrepov, s katerimi lahko zmanjšate tveganje okvar.

»Splošno osnovno priporočilo za podaljšanje časa delovanja je izvajanje rednih pregledov. Dnevni pregledi voznikom omogočajo, da lahko ukrepajo, preden se morebitne težave še poslabšajo ali celo postanejo kritične. Številnim težavam se je mogoče izogniti tudi z obiskom načrtovanega servisa za tovorna vozila,« pravi Bert Johansson, vodja operativnega razvoja pri družbi Volvo Trucks.

Seveda so nekatere okvare pogostejše od drugih.
 

Tukaj je seznam 8 najpogostejših okvar in kaj lahko glede njih ukrenete.

1. VZDRŽUJTE AKUMULATOR 
Najpogostejši razlog za okvaro tovornega vozila je okvara akumulatorja. Sodobna tovorna vozila so močno odvisna od funkcij in sistemov, ki potrebujejo energijo akumulatorja. Če jih uporabljate prekomerno, se akumulator lahko izprazni. Dobro napolnjeni in čisti akumulatorji v kombinaciji z dobro vzdrževanim ohišjem akumulatorja in električnimi priključki so ključnega pomena pri preprečevanju okvar. Da ne pride do okvare, naj bodo akumulatorji čisti in napolnjeni, prepričajte pa se tudi, da so električni priključki v ohišju akumulatorja čisti in brez korozije tako, da uporabite pršilo proti koroziji
.
2. IZOGNITE SE ZAKLENJENIM ALI OBRABLJENIM ZAVORAM
Zavore so izpostavljene veliki obrabi, zaklenjene ali zataknjene zavore pa so zelo pogosta težava, ki zahteva pomoč na cesti. Razlogi za tovrstno okvaro so lahko počeni diski, obrabljene ploščice in/ali zavorna sedla, ki se zataknejo. Vsemu temu se lahko izognete z rednimi preventivnimi vzdrževalnimi pregledi.  Pomembno je, da upoštevate načrtovane servisne intervale.

3PREPRIČAJTE SE, DA IMA ZAGANJALNIK ČISTE ELEKTRIČNE PRIKLJUČKE
Na tretjem mestu so težave z zaganjalnikom, ki lahko povzročijo okvaro motorja. Do tega lahko zelo pogosto pride zaradi ohlapnih ali slabih električnih priključkov, ki jih v tem primeru povzroča korozija. Da bi se temu izognili, preverite priključke zaganjalnika ter jih po potrebi očistite in namažite s pršilom proti koroziji.  

4. VSAKODNEVNO PREVERJAJTE PNEVMATIKE
Na četrtem mestu najdemo različne vrste poškodb pnevmatik: na primer predrtje pnevmatik. Z vsakodnevnim preverjanjem pnevmatik se lahko izognete številnim težavam. Bodite pozorni na neobičajno obrabo ter poškodbe navojev in bočnih sten pnevmatik
.
5. PREVERITE MOREBITNO PUŠČANJE OLJA  
Zaradi puščanja olja lahko pogosto pride do nepotrebnih obdobij mirovanja, pri čemer najpogosteje pušča iz cevi in vodov. Do puščanja lahko pride tako v servo krmilnem sistemu kot tudi sistemu motornega olja, na splošno pa nastane pri normalni uporabi in degradaciji. S preverjanjem morebitnega puščanja olja pod vozilom se lahko izognete okvari, še preden do nje pride.

6. IZOGNITE SE TEŽAVAM S SKLOPKO
Na 6. mestu pri vzrokih okvar so težave, povezane s sklopko. Do teh lahko pride zaradi več razlogov, kot so obrabljene lamele sklopke ali puščanje pnevmatskih cevi. Zaznati jih je mogoče med servisom, zato se obvezno udeležite načrtovanih servisnih pregledov, da se jim izognete. Če se menjalnik nepravilno uporablja v ročnem načinu, je priporočljivo izvesti usposabljanje voznika, da se bosta menjalnik in sklopka zagotovo pravilno uporabljala.

7. PRAVOČASNO MENJAJTE FILTRE
Če filtrov (na primer filtrov za gorivo in vodnih ločevalnikov) ne zamenjate v skladu z vašim urnikom servisov, tvegate, da se bodo zamašili – zaradi česar lahko pride do zelo dragih obdobij mirovanja. Za vzdrževanje motorja in ohranitev njegove pričakovane življenjske dobe je ključnega pomena, da se filtri motornega olja menjajo ob servisnih intervalih. Poskrbite, da boste redno v stiku s svojo servisno delavnico – ter po potrebi posodobite svoje servisne intervale in načrtujte obiske delavnice po urniku, ki ustreza vašim delovnim obveznostim.

8. PREVERITE, ALI SO NA ZRAČNEM MEHU PRISOTNE RAZPOKE IN POŠKODBE
Skoraj vsa današnja tovorna vozila so opremljena z zračnim vzmetenjem z gumijastimi mehi. Ko se starajo, lahko zaradi tako imenovanih »ozonskih razpok« pride do poškodb meha, kar lahko nato povzroči nenadno uhajanje zraka, posledično pa pride do okvare. Da bi se temu izognili, se morate prepričati, da so vaši zračni mehi v dobrem stanju – kar pomeni, da morate poskrbeti, da so čim bolj čisti. To je mogoče storiti med rednimi preventivnimi vzdrževalnimi pregledi.  

Ključno pri zmanjšanju stroškov zaradi izpadov je, da se zavedate načrtovanega vzdrževanja in ga optimizirate, tako da bo prihajalo do manj nenačrtovanih zaustavitev in okvar.

Zmanjšajte nepotrebne stroške s preprostimi ukrepi

Nekateri tukaj omenjeni nasveti za preventivno vzdrževanje se morda zdijo samoumevni ali preprosti. Toda okvare lahko povzročijo resne posledice za prevozniško podjetje in s tem povezane znatne stroške. Povprečni stroški okvare za tovrstne težave lahko znašajo od 2.000 do 5.000 EUR*, odvisno od lokacije in okoliščin. Ne glede na to, kako dobro so tovorna vozila zgrajeni, bodo vedno potrebovala vzdrževanje in servise, vsi tukaj navedeni pogosti vzroki za okvare pa temeljijo na primerih iz resničnega življenja*.

Kot pravi Bert Johansson: »Med načrtovanimi izpadi in nenačrtovanimi izpadi je razlika, tudi s stroškovnega vidika. Ključno pri zmanjšanju stroškov zaradi izpadov je, da se zavedate načrtovanega vzdrževanja in ga optimizirate, tako da bo prihajalo do manj nenačrtovanih zaustavitev in okvar.«
 

Kako pridobiti več informacij o preventivnem vzdrževanju

Za dodatne nasvete in posodobljen urnik servisov se obrnite na najbližjo delavnico Volvo Trucks.

* Dejstva in statistika, ki jih zagotovi Volvova služba pomoči na cesti (2023).