Trucks

Jonas Nordquist
2022-11-18
5.5 min
Prihranki goriva
Author
Jonas Nordquist
Director Transport Industry Intelligence

Pet nasvetov za varčevanje z gorivom in izboljšanje učinkovitosti porabe goriva tovornega vozila

Celo v dobrih časih je zmanjševanje porabe goriva tovornega vozila bistveno za donosno poslovanje. V času inflacije, visokih cen energije in krize življenjskih stroškov pa nam pride prav vsak prihranek. Dobra novica je, da lahko takoj storite veliko za izboljšanje učinkovitosti porabe goriva svojega vozila.

1. Poskrbite za dobro vzdrževanje in redno servisiranje vozila

  • Redni servisi in vzdrževanje: Servisni tehniki vam lahko pomagajo prepoznati težave, ki povzročajo nepotrebno visoko porabo goriva, kot so drseče in blokirane zavore, zamašeni zračni filtri, izguba polnilnega tlaka in puščanje goriva.
  • Kakovost goriva in olja: Vedno uporabljajte ustrezno gorivo in olje, ki ju je določil proizvajalec. Oljna maziva se uporabljajo za zmanjšanje trenja, vendar se sčasoma razgradijo, zato lahko pride do nepotrebnih izgub energije, če se ne udeležite rednega servisa. Z upoštevanjem servisnih intervalov za menjavo olja zagotovite, da bo motor deloval z minimalnimi izgubami energije. 
  • Posodobitve vozila: Programska oprema je čedalje bolj pomembna za izboljšanje zmogljivosti in učinkovitosti porabe goriva tovornih vozil in njihovih motorjev, pri čemer jo proizvajalci nenehno posodabljajo in izboljšujejo. Priporočamo, da se obrnete na lokalno delavnico in preverite, katere nadgradnje programske opreme so na voljo za vaše tovorno vozilo. 

       
        Preberite več o tem, kako lahko z dobrim vzdrževanjem vozila prihranite gorivo.


2. Izberite ustrezne pnevmatike in poskrbite za pravilno nastavitev geometrije koles

  • Ustrezne pnevmatike: Na podlagi oznak in klasifikacije pnevmatik poiščite pnevmatike z majhnim kotalnim uporom, saj lahko to pomembno vpliva na porabo goriva. Najnovejše pnevmatike razreda A imajo na primer izboljšano tekalno plast ter gumeno zmes in materiale bočnic, ki zagotavljajo manjši kotalni upor in trenje. Velja prepričanje, da lahko pnevmatike razreda C in D pomagajo zmanjšati stroške zaradi daljše življenjske dobe, vendar prihranek goriva zaradi pnevmatik razreda A pogosto odtehta stroške krajših intervalov menjave pnevmatik, zlasti pri tovornih vozilih, ki vozijo na dolge razdalje.
  • Tlak v pnevmatikah: Premalo napolnjene pnevmatike povečajo kotalni upor, zaradi česar se poveča poraba goriva. S tem se poveča tudi obraba pnevmatik.
  • Geometrija koles: Ko je geometrija sprednje in zadnje osi napačna, pride do znatno večjega kotalnega upora, kar ne poveča samo porabe goriva, temveč tudi obrabo pnevmatik. Pri običajnem vlačilcu se lahko zaradi tega poraba goriva poveča za do tri odstotke ali celo še več, če je napačna tudi geometrija priklopnika. Če je geometrija vseh osi priklopnika napačna, se lahko poraba goriva poveča za do 15 odstotkov. Geometrijo koles lahko preveri in popravi servisni tehnik na vašem naslednjem rednem servisu.
     

         Preberite več o tem, kako kotalni upor vpliva na porabo goriva.

3. Zagotovite optimalno aerodinamiko vozila

  • Dodajte strešni spojler in usmernike: Pri visokih hitrostih lahko strešni spojler zmanjša porabo goriva za do pet odstotkov. Za maksimalno izboljšanje aerodinamičnih lastnosti zagotovite tudi, da je strešni spojler pravilno nastavljen. Raziskava družbe Volvo Trucks je pokazala, da se potencialni prihranki zmanjšajo za do en odstotek, če je strešni usmernik nameščen 5 cm prenizko ali 10 cm previsoko. Zaradi tega je zelo priporočljivo, da vam strešni spojler namestijo v delavnici.
  • Dodajte stranske obrobe: Če še niso nameščene, lahko z njimi prihranite do tri odstotke goriva.
  • Odstranite nepotrebno zunanjo opremo: Čeprav ima lahko zunanja dodatna oprema, kot so dodatne luči, zaščitni loki, zgornji drogovi in zračne hupe, pomembno vlogo pri vaši dejavnosti, se je treba zavedati, da vplivajo na zračni tok in porabo goriva, zato velja oceniti, ali jih resnično potrebujete.

         
         Preberite več o tem, kako aerodinamika in dodatna oprema tovornega vozila vplivata na porabo goriva.
 

4. Strateško načrtujte poti in razporede

  • Optimalne poti: Glede na težo vozila se lahko pri daljši poti po ravnem porabi manj goriva kot pri krajši poti po hribovitem terenu. Koristno je lahko tudi, če se izogibate gostemu prometu in slabim cestam, saj se lahko zaradi teh dejavnikov prav tako poveča poraba goriva.
  • Uporabite digitalna orodja in sisteme za upravljanje voznega parka: Z njimi si lahko pomagate pri ustvarjanju razporedov in načrtovanju poti za celotne vozne parke, ob tem pa preprečite nepotrebno porabo goriva.

         
       Preberite več o tem, kako lahko s sistemom za upravljanje voznega parka lažje prihranite gorivo.

5. Voznike spodbudite k učinkovitejši vožnji

  • Usposabljanje voznikov: Dobre tehnike vožnje, kot so prilagajanje hitrosti, predvidevanje, izbira prestave in uporaba tempomata, lahko znatno izboljšajo porabo goriva tovornega vozila. S programi usposabljanja voznikov lahko posamezni vozniki izpopolnijo svojo tehniko.
  • Digitalna orodja: S sistemi za upravljanje voznega parka in drugimi digitalnimi orodji lahko spremljate porabo goriva v voznih parkih in prepoznate področja za izboljšave. 
  • Nagrade in spodbude: Vključite celotno ekipo v varčevanje z gorivom tako, da spodbujate in nagrajujete varčno vožnjo z internimi tekmovanji in skupinskimi cilji.

Preberite več o varčevanju z gorivom

Tako lahko tehnologija pomaga pri razvoju voznikov in varčni vožnji, tako pa se lahko najbolje uvedejo pobude za spodbujanje varčne vožnje v celotnem voznem parku. Poleg vsega zgoraj naštetega pa lahko za zmanjšanje porabe goriva veliko naredite tudi pri določanju specifikacij novega tovornega vozila. Tukaj lahko preberete več o izboljšanju učinkovitosti porabe goriva tovornega vozila.