Trucks

Bert Johansson
2022-03-24
4 min
Prihranki goriva
Author
Bert Johansson
Operational Development Manager

Kako lahko z dobrim vzdrževanjem vozila prihranite gorivo

Dobro vzdrževano tovorno vozilo porablja tudi manj goriva. Tukaj je nekaj primerov področij, na katerih boste z rednim vzdrževanjem ohranili vozilo v dobrem stanju in se izognili nepotrebnemu povečanju porabe goriva.
 

Boljša kakovost goriva omogoča daljšo porabo

Lastnosti goriva se lahko razlikujejo, kar lahko vpliva na gospodarnost porabe goriva tovornega vozila in zanesljivost sistema dovoda goriva. Razlika v porabi goriva lahko znaša do pet odstotkov, odvisno od lastnosti goriva. Tudi uporaba goriva z vsebnostjo žvepla, večjo od 10 ppm, lahko poškoduje motor in sistem čiščenja izpušnih plinov. Zato vedno uporabljajte ustrezno gorivo, kot ga je določil proizvajalec.


Vzdrževanje čistih in nezamašenih filtrov trdih delcev

Tovorna vozila z motorji Euro 6 so zaradi skladnosti z veljavno zakonodajo Euro 6 glede emisij opremljena s filtrom trdih delcev, znanim tudi kot filter sajastih delcev (DPF), ki odstranjuje saje iz izpušnih plinov. Nepravilno vzdrževanje pa lahko poveča porabo goriva za do dva odstotka. Prav tako lahko povzroči povečano obrabo motorja, emisije, ki presegajo standarde Euro 6, poškodbe filtra in nenačrtovane zastoje.

Da bi se temu izognili, vedno uporabljajte ustrezno gorivo in olje, ki ju je določil proizvajalec. Sicer lahko zamašite filter DPF in ga poškodujete. Filter trdih delcev je treba redno čistiti po postopku, ki ga je opisal proizvajalec.


Vzdrževanje prave temperature olja

Ustrezna temperatura olja v menjalniku zmanjšuje upor in pozitivno vpliva na gospodarnost porabe goriva. Pri temperaturah do 20 °C (in pred daljšo vožnjo – približno eno uro) olje segreje hladilnik olja, kar prihrani do 0,3 odstotka goriva. V toplejših krajih hladilnik olja prav tako preprečuje pregrevanje olja in s tem zmanjšuje obrabo delov.

 Pomembno je, da uporabite priporočeno olje z ustrezno viskoznostjo in debelino. To velja tudi za motorno olje in olje v osnih gonilih.
 

Pazite na uhajanje zraka

Če pride do uhajanja v sistemu zračnih zavor, se lahko poraba goriva poveča za do dva odstotka, odvisno od velikosti uhajanja. To pa zato, ker je treba v primeru uhajanja vklopiti kompresor, za kar je potrebnih približno 15 konjskih moči motorja. Vedno pride do določenega uhajanja zraka, na primer, ko je tovorno vozilo parkirano čez noč ali med tedenskim počitkom. Če pa se med krajšimi premori izgubi znatna količina zraka, pomeni, da gre za večje uhajanje. Nevarnost uhajanja zraka je še posebej velika pri priklopih prikolice.
 

Prepričajte se, da so kolesa poravnana

Nenastavljena sprednja in zadnja os povzročata nestabilno krmiljenje in večji zračni upor. Pri standardnem vlačilcu lahko to poveča porabo goriva za do tri odstotke. Ta je še večja, če tudi priklopnik ni pravilno poravnan. Če nobena od osi priklopnika ni pravilno poravnana, se lahko poraba goriva znatno poveča.


Napolnite pnevmatike na ustrezno vrednost tlaka

Premalo napolnjene pnevmatike povečajo kotalni upor, kar posledično poveča porabo goriva. Tlak v pnevmatikah, ki je za en bar prenizek, lahko glede na preskuse poveča porabo goriva za dva odstotka. Prav tako lahko skrajša življenjsko dobo pnevmatike za približno 20 odstotkov.


Vsak od teh majhnih odstotkov lahko hitro pomeni velik strošek, skupaj pa lahko odnese velik del vašega poslovnega izida. To je le še en razlog, zakaj je redno servisiranje ključnega pomena.


Preberite več o storitvah Volvo Trucks.