×

Kako me zadeva nova uredba o tahografih za tovorna vozila v Evropi?

| 3 min | 4 min
Pametni tahografi prve generacije so od junija 2019 obvezni v vseh novih težkih tovornih vozilih. Evropska unija (EU) zdaj uvaja dodatne uredbe, po katerih bodo morali biti tahografi druge generacije vgrajeni od avgusta 2023.
Voznik v kabini, ki vozi po dolgi cesti
Cilj uredb EU o tahografih je povečati varnost in voznikom zagotoviti ustrezen počitek med izmenami.

V nadaljevanju pojasnjujemo, kaj morate vedeti o novi uredbi EU o tahografih in kaj to pomeni za vas kot voznika. Najprej si oglejmo, zakaj se je EU sploh odločila uvesti uredbe.


Večja varnost in strokovnost v panogi

Glavni cilji teh uredb so povečati varnost, zmanjšati manipuliranje s podatki tahografov in zagotoviti voznikom ustrezen počitek med izmenami in težkimi obdobji vožnje.


Uredbe omogočajo, da lažje opravite kontrolo in pravočasno prispete na cilj. Organi oblasti v kateri koli državi EU lahko opravljajo kontrole na daljavo in če so podatki iz tahografa v redu, lahko nadaljujete vožnjo, ne da bi vas ustavili. To je ključni razlog, da se prepričate, da nimate nobenih kršitev. Obstoječa vozila s starimi tahografi so lahko še vedno predmet cestnih pregledov, zato je pravilna uporaba vseh tahografov še vedno izjemno pomembna.

 

V preteklosti je bilo znano, da so nekateri vozniki in lastniki tovornih vozil manipulirali s podatki iz tahografov, da bi se izognili izpolnjevanju varnostnih standardov za voznike. Uredbe EU so zasnovane tako, da to precej otežujejo, hkrati pa ne ovirajo in zavlačujejo tistih, ki izpolnjujejo zahteve zaradi nepotrebnih pregledov. 

 

Kakšna je nova uredba o tahografih?

Pametni tahografi prve generacije so od 15. junija 2019 obvezni v vseh novih tovornih vozilih. V skladu z najnovejšo uredbo EU morajo biti tahografi druge generacije v vseh novih tovornih vozilih nad 3,5 tone vgrajeni od 21. avgusta 2023. Do konca leta 2024 je treba zamenjati vse stare analogne ali digitalne tahografe (razen inteligentnih tahografov prve generacije) v tovornih vozilih, ki se uporabljajo pri čezmejnih prevozih. Do avgusta 2025 je treba posodobiti vse inteligentne tahografe prve generacije, ki se uporabljajo pri čezmejnih prevozih.

Glavne funkcije, ki jih uvajajo tahografi druge generacije, so preverjanje čezmejnega prometa prek satelitskega sistema za določanje položaja ter preverjanje časa in lokacije natovarjanja in raztovarjanja.

 

Pametni tahograf bo lahko komuniciral tudi z lokalnimi policisti, ki bodo lahko na daljavo preverili podatke vašega tahografa, brez da bi vaše vozilo ustaviti. Če pristojni organi ne odkrijejo težav, morajo podatke izbrisati v treh urah.

 

Načrtovanje potovanja v skladu z novo uredbo o tahografih

Nova uredba o tahografih pomeni, da je načrtovanje potovanja zdaj pomembno še bolj. Z učinkovitim načrtovanjem potovanja postanete boljši voznik, vaše potovanje bo prijetnejše in imeli boste večji nadzor. Tukaj lahko prenesete vodnik, v katerem je pojasnjeno, kako učinkovito upravljati svoj čas, in ki vam lahko pomaga pri izpolnjevanju uredb. Vključuje:

  • nasvete, kako pravočasno prispeti na cilj,
  • načine, kako lahko potovanje s tovornim vozilom naredite manj stresno,
  • kaj storiti, če vam zmanjkuje časa za vožnjo in je naslednje postajališče za tovorna vozilo polno.

Preberite več o novi uredbi o tahografih za tovorna vozila

Povezani članki