Trucks

Električna tovorna vozila se bodo morda splošno uveljavila prej, kot si mislite. Preberite, zakaj.

| 3 min
Pred celotno prevozniško panogo so težke zahteve po zmanjšanju vpliva na podnebje. Za pospešitev prehoda na bolj trajnostne prevoze je cilj družbe Volvo Trucks, da bo do leta 2040 njena celotna ponudba izdelkov brez fosilnih goriv. Električna tovorna vozila bodo imela ključno vlogo pri tem. To se morda sliši kot nerealističen cilj, toda pričakuje se, da se bo prehod na električna vozila odvil veliko hitreje, kot je pričakovala večina. Tukaj je nekaj razlogov, zakaj.

Zniževanje stroškov lastništva električnega vozila

Čeprav ima električno tovorno vozilo danes višjo ceno kot običajno vozilo, majhno število gibljivih delov v elektromotorju pomeni, da imajo električna vozila pogosto daljšo življenjsko dobo in potrebujejo manj vzdrževanja. Hkrati se cena baterij znižuje hitreje od pričakovanj večine analitikov. Stalne naložbe v sektor obnovljivih virov energije znižujejo stroške proizvodnje električne energije do točke, ko bo delovanje tovornega vozila na električno energijo predstavljalo le majhen del stroškov dizelskega goriva.
 

Vse boljše baterije

Zaradi povečanega povpraševanja po električnih vozilih pospešeno prihaja tudi do inovacij na področju baterij. Lažje, litij-ionske baterije imajo približno tretjino teže in polovico prostornine v primerjavi s svinčevo-kislinskimi baterijami. Z izboljševanjem tehnologije pa postajajo še lažje in zmogljivejše. Dodaten napredek bi lahko zagotovila naslednja generacija baterij, znanih kot baterije s trdnim elektrolitom. Te baterije se polnijo hitreje, so varnejše in zagotavljajo do dvakrat večjo gostoto od današnjih litij-ionskih baterij, kar bi lahko podvojilo doseg.
 

Reševanje infrastrukturnih izzivov

Danes lahko električno tovorno vozilo za prevoze na krajše razdalje preprosto napolnimo čez noč. Infrastruktura za tovorna vozila s hitrim polnjenjem je še vedno omejena, vendar se širi. Mesta, logistični centri, proizvajalci avtomobilov in bencinske črpalke namreč poskušajo zadovoljiti nastajajoče povpraševanje. Nove tehnologije, vključno s pametnimi polnilniki in pametnimi baterijami, omogočajo izredno hitro polnjenje v širšem razponu pogojev. Poleg tega nova odkritja nakazujejo, da se bo hitrost polnjenja izrazito povečala z izboljšavami litij-ionskih baterij.
 

Električna tovorna vozila vse boljša izbira

Glede na to, da se cene električnih vozil znižujejo, bi lahko na odločitev za električno vozilo vplivali tudi drugi dejavniki poleg vprašanja trajnostnosti in stroškov. Električna tovorna vozila so priljubljena tudi med vozniki, ker ustvarijo manj vibracij kot tradicionalna vozila na dizelski pogon. Omogočajo lažje manevriranje in parkiranje, zaradi česar so zelo primerna za vožnjo in dostavljanje v mestnem okolju. Kot nizkoogljična rešitev brez emisij izpušnih plinov so električna tovorna vozila priljubljena pri podjetjih, ki želijo delovati bolj trajnostno.
Prehod na električna vozila bi se lahko zgodil hitreje, kot so pričakovali mnogi. Tak razvoj vsaj nakazujejo številni znaki. Električna tovorna vozila pa se že uporabljajo na naših ulicah za dejanske prevoze.

Lars Mårtensson

Environment and Innovation Director at Volvo Trucks

Povezani članki