Trucks

smart-tachograph-generation-2

Kako se prilagoditi novi zakonodaji EU o tahografih?

Helena Knappe
2023-09-01
Tehnologija in inovacije Razpoložljivost
Author
Helena Knappe
Genuine Volvo Parts Manager

V naslednjih dveh letih bodo morala biti vsa tovorna vozila, ki se uporabljajo za čezmejni prevoz znotraj EU, opremljena s tahografi druge generacije v skladu z novimi predpisi, ki bodo začeli veljati avgusta 2023. V nadaljevanju je pojasnjeno vse, kar morate vedeti o nadgradnji in zagotavljanju skladnosti. 


Nova zakonodaja je del paketa mobilnosti EU, katerega cilj je zaščititi delovni čas in čas počitka voznikov tovornih vozil. Od 21. avgusta 2023 morajo biti vsa nova tovorna vozila nad 3,5 tone opremljena s pametnimi tahografi druge generacije. Do konca leta 2024 je treba zamenjati vse nepametne analogne ali digitalne tahografe, do avgusta 2025 pa nadgraditi vse pametne tahografe prve generacije.

»Če ste lastnik tovornega vozila, ki se trenutno uporablja pri čezmejnih prevozih znotraj EU, potem je čas, da začnete načrtovati v skladu s temi novimi predpisi,« pravi Helena Knappe, vodja originalnih delov Volvo. »V popolnem primeru je najboljši čas za naknadno vgradnjo pametnega tahografa pri naslednjem servisu, saj boste tako prihranili čas in se izognili dodatnim obiskom delavnice. Treba je le najti tahograf, ki je najbolj združljiv z vašim tovornim vozilom, in delavnico s serviserji, ki so pooblaščeni za izvedbo popolne nadgradnje in kalibracije.«


Katere so prednosti tahografa v vozilih Volvo Trucks?

Najnovejši pametni tahograf Volvo Trucks 2. generacije je bil razvit za podporo novega paketa mobilnosti EU. Beleži ure in lokacije prečkanja meja, medtem ko je GPS programiran za samodejno beleženje začetka in konca vsake dnevne izmene ter položaja tovornega vozila vsake tri skupne ure vožnje. DSRC (namenska komunikacija kratkega dosega) omogoča komunikacijo na daljavo med enoto v vozilu in nadzornimi organi ob cesti, tako da se lahko vozniki izognejo nepotrebnim ustavljanjem in kontrolam ob cesti. Za lastnike tovornih vozil Volvo je to najbolj združljiva enota na trgu.

»Tahograf Volvo Trucks je bil zasnovan in razvit tako, da se popolnoma integrira v tovorna vozila Volvo,« pravi Helena. »Tudi njegova fizična oblika je popolnoma združljiva z notranjo zasnovo kabine. Enostavno se vgradi v elektroniko vozila, poleg tega se poveže s sistemom za informacije in razvedrilo. Med vožnjo se torej vsa sporočila ali ikone iz tahografa prikažejo kar na armaturni plošči tovornega vozila.«

Poleg tega tahograf Volvo Trucks omogoča brezhibno namestitev z manj kabli in pomožne opreme v primerjavi z izdelkom, ki ni znamke Volvo, ter prinaša brezskrbnost uporabe originalnih delov Volvo.

Tahograf Volvo Trucks je bil zasnovan in razvit tako, da se popolnoma integrira v tovorna vozila Volvo. Tudi njegova fizična oblika je popolnoma združljiva z notranjo zasnovo kabine.
Pametni tahograf Volvo Trucks 2. generacije je bil razvit za podporo novega paketa mobilnosti EU in zasnovan tako, da se popolnoma integrira v tovorna vozila Volvo.

Digitalna storitev, ki omogoča še lažje zagotavljanje skladnosti

Za nadaljnjo pomoč pri skladnosti in boljši pregled nad vsemi podatki tahografa ponuja družba Volvo Trucks tudi digitalno storitev Voznikovi časi, ki je na voljo kot naročniška storitev prek storitve Volvo Connect in aplikacije Volvo Connect. Storitev olajša sledenje voznikovim časom in poveča delovni čas voznikov tako, da načrtuje njihove odmore in počitke, s čimer se izognejo kaznim in kršitvam. Prav tako na podlagi preostalih ur vožnje predlaga optimalnega voznika in vozilo za naslednji prevoz.

S storitvijo Voznikovi časi se avtomatizirajo vsakodnevni prenosi vseh pomnilniških podatkov na daljavo in podatkov digitalne kartice voznika, ki so varno shranjeni in na voljo prek storitve Volvo Connect. Ta funkcija brezhibno deluje tudi po namestitvi ali nadgradnji na nov tahograf.

»S storitvijo Voznikovi časi ste lahko brez skrbi, ko boste tovorno vozilo naknadno opremili z novim tahografom,« pravi Johan Rundberg, lastnik storitev voznega parka in prevoza, Volvo Trucks. »Še naprej se bodo obdelovali podatki iz tahografa in podatki kartice voznika, in sicer popolnoma skladno z zakonodajo EU, tako da lahko poslujete kot običajno.«
 

Kako lahko naknadno vgradite tahograf druge generacije že danes?

Če želite tovorno vozilo naknadno opremiti s pametnim tahografom 2. generacije, se pri dogovarjanju za naslednji servis obrnite na najbližji pooblaščeni servis Volvo Trucks, kjer vas bodo vodili skozi postopek in zagotovili, da bo namestitev in kalibracijo izvedel pooblaščeni serviser.

Tukaj lahko preberete več o novih predpisih o tahografih in prenesete vodnik o tem, kako lahko načrtovanje poti in upravljanje časa pomagata pri zagotavljanju skladnosti.