Trucks

Anna Wrige Berling
2023-05-23
Tehnologija in inovacije Varnost
Author
Anna Wrige Berling
Traffic and Product Safety Director at Volvo Trucks

9 novih in posodobljenih varnostnih funkcij za tovorna vozila Volvo

Tehnologija je bistvenega pomena za sodobno varnost v cestnem prometu – in to vsekakor velja za družbo Volvo Trucks, pri kateri že več let razvijamo številne revolucionarne funkcije. Zdaj razkrivamo povsem nov nabor varnostnih funkcij, ki igrajo bistveno vlogo pri izpolnjevanju vizije družbe Volvo »nič nesreč«, s katero želimo odpraviti vse nesreče, povezane s tovornim vozilom Volvo.

Devet novih in posodobljenih funkcij je bilo zasnovanih, da voznike opozarjajo na nevarnosti in zaznavajo ovire v mrtvih kotih, ter prilagojenih različnim razmeram in okoljem. Tukaj je pregled posameznih funkcij in posodobitev – skupaj z razlago, kako lahko povečajo varnost voznikov in drugih udeležencev v prometu.

»Predstavljamo dodatne varnostne sisteme, ki lahko okrepijo voznikove sposobnosti ter pripomorejo k zaščiti voznika in drugih oseb, s katerimi si deli cesto. Z uporabo najnovejšega tehničnega napredka lahko predvidimo morebitne trke in jih pomagamo preprečiti,« pravi Anna Wrige Berling, direktorica za varnost v prometu in varnost izdelkov pri družbi Volvo Trucks.


Način razvoja varnostnih sistemov za tovorna vozila

Vse nove varnostne funkcije so rezultat nenehnega razvoja, ki temelji na obsežni raziskavi nesreč. To je med drugim mogoče tudi zato, ker družba Volvo Trucks že več kot 50 let zbira in analizira podatke v zvezi z nesrečami, v katere so bila vpletena njena vozila. Ta obsežna zbirka znanja o tem, kaj povzroča nesreče, poudarja pogoste scenarije in zagotavlja neprecenljive vpoglede pri ustvarjanju varnostnih sistemov za najnovejša tovorna vozila Volvo.

»Nobena skrivnost ni, da je bila varnost vedno del naše identitete. Ne izvajamo samo poglobljenih raziskav nesreč, temveč tudi skrbno preučujemo varnost tovornih vozil z vseh vidikov. Naši kampanji Ustavi se, poglej in pomahaj ter Videti in biti viden pričata o tem načinu razmišljanja,« pravi Anna Wrige Berling.

Varnost v cestnem prometu je pri družbi Volvo Trucks že od nekdaj izjemno pomembna. Z novo zakonodajo, kot je uredba EU o splošni varnosti, ki za tovorna vozila uveljavlja sisteme aktivne varnosti, je varnost v cestnem prometu nedavno postala prednostna politična naloga. Družba Volvo Trucks pozdravlja strožje zakonodajne zahteve glede varnosti. Poleg tega gredo njeni številni novi in posodobljeni sistemi še korak dlje in dejansko presegajo zakonske zahteve.

Po mnenju Anne Wrige Berling je odlično, da imamo varnostno tehnologijo, ki lahko vozniku pomaga še na drugačne načine, na primer z lajšanjem stresa, do katerega lahko pride v prometnih mestih. Pravi, da »so za družbo Volvo Trucks vozniki še vedno najpomembnejši varnostni sistem. Vendar pa so naše nove varnostne funkcije zasnovane tako, da jih podpirajo na današnjih prometnih cestah, s čimer pripomorejo k zmanjšanju tveganja za trke. Z novo tehnologijo, nenehnim raziskovanjem nesreč in celovitim pogledom na varnost tovornih vozil se lahko približamo naši viziji nič nesreč.«

Za družbo Volvo Trucks so vozniki še vedno najpomembnejši varnostni sistem. Vendar pa so naše nove varnostne funkcije zasnovane tako, da jih podpirajo na današnjih prometnih cestah, s čimer pripomorejo k zmanjšanju tveganja za trke.

Nove varnostne funkcije

1. Sprednja pomoč kratkega dosega – novost

Pripomore k zmanjšanju trkov tako, da voznika opozori, ko je pešec ali kolesar zaznan v tveganem območju pred tovornim vozilom. Funkcija je zasnovana za povečanje varnosti vseh udeležencev v prometu. 

2. Opozorilo o odpiranju vrat – novost

Ta pametni sistem na obeh straneh tovornega vozila preprečuje, da bi z odpiranjem vrat zadeli druge udeležence v prometu, ko je tovorno vozilo v mirovanju, tudi pri izklopljenem motorju. S tem zagotavlja dodatno zaščito za kolesarje in pešce na obeh straneh tovornega vozila.

3. Podpora za preprečevanje stranskih trkov – novost

Funkcija je zasnovana za zmanjšanje tveganja za trke pri zavijanju tovornega vozila ali menjavi voznega pasu, in sicer tako, da nadzoruje obe stranski območji ob vozilu in voznika opozarja, ko so v teh območjih drugi udeleženci v prometu. Zaradi zagotavljanja podpore za preprečevanje stranskih trkov na obeh straneh tovornega vozila in tudi obravnavanja nesreč pri menjavi voznega pasu s to funkcijo ponujamo več, kot zahtevajo prihajajoče zakonske zahteve.

4. Samodejno zadrževanje – novost

Funkcija samodejnega zadrževanja pripomore k ohranjanju tovornega vozila pri miru, dokler ne pritisnete stopalke plina, kar vozniku na vzpetinah in hribih zagotavlja podporo ter ga pomiri.

5. Sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah – novost

Vključuje izboljšana tipala, nameščena na platiščih pnevmatik, ki lahko voznika opozorijo na nizek tlak in morebitno povečano tveganje za predrtje ali izpraznjenje pnevmatike. Ta sistem obenem zagotavlja več od zakonskih zahtev in lahko spremlja širši razpon odčitkov podtlaka in nadtlaka. Dodatne prednosti te funkcije poleg varnosti vključujejo tudi boljšo energijsko učinkovitost.
 

Posodobljene varnostne funkcije

6. Opozorilo pred trkom z zaviranjem v sili – posodobitev

Napredni sistem za zaviranje v sili družbe Volvo Trucks že dolgo zagotavlja več, kot zahtevajo zakonski predpisi, s čimer pripomore k preprečevanju trkov od zadaj. Uporablja najnovejšo tehnologijo radarjev in kamere na sprednjem delu tovornega vozila.

7. Opozorilni sistem za voznika – posodobitev

Ta pametna funkcija, ki jo je družba Volvo Trucks prvič predstavila, še preden je bila zakonsko obvezna, spremlja in analizira gibanje tovornega vozila po voznem pasu, s čimer zazna voznikovo utrujenost in zaspanost. Sistem voznika opozori in ga nato obvesti, naj si po potrebi vzame odmor. Zdaj je funkcija posodobljena tako, da uporablja najnovejšo tehnologijo kamere na tovornem vozilu.

8. Pametna pomoč pri nadzoru hitrosti – posodobitev

Ta pametna funkcija obvešča voznika o omejitvah hitrosti, in sicer tako, da zaznava prometne znake za omejitev hitrosti in omejitev prikaže na zaslonu instrumentne plošče. Zdaj je posodobljena tako, da prikaže omejitev hitrosti za določeno kompozicijo vozila.

9. Prilagodljivi dolgi žarometi – posodobitev

Ko se pri nočni vožnji približujejo druga vozila, prilagodljivi dolgi žarometi samodejno izklopijo enote LED sprednjih žarometov. Dolgi žarometi tako osvetljujejo druga območja, v katerih ni drugih vozil. Radar in kamera sta zdaj posodobljena.


Za več informacij o novih in posodobljenih varnostnih funkcijah obiščite proizvajalčevo lokalno spletno mesto.

Tako sistemi aktivne varnosti podpirajo voznike in pripomorejo k zmanjšanju tveganja za trke