Trucks

Zakaj je lahko programska oprema najlažji način za optimizacijo tovornega vozila

Alen Becirovic
2023-06-15
Tehnologija in inovacije
Author
Alen Becirovic
Product Manager Electrical and Software

Tovorna vozila postajajo vse bolj visokotehnološka, zato je postala programska oprema prav tako pomembna kot kateri koli njihov mehanski del ali komponenta. Pravzaprav ima programska oprema v današnji avtomobilski industriji pomembno vlogo pri izboljšanju razpoložljivosti, varnosti in učinkovite porabe goriva.

S prenosom nove programske opreme lahko lastniki tovornih vozil svojim vozilom dodajo opremo in funkcije za izboljšanje zmogljivosti. Vozilo lahko tudi prilagodijo za nove delovne naloge ali uporabo. Če na primer tovorno vozilo preklopi z mestne na regionalno distribucijo, je lahko s spremembo programske opreme I-Shift bolj optimizirano za nove vozne pogoje.

»Programska oprema je prav povsod,« pravi Helena Knappe, vodja originalnih delov Volvo, Volvo Trucks. »Uporablja se za spremljanje in upravljanje vsega. Menjalnik, varnostne kamere, konjske moči in navor motorja, avdio sistem – tudi ko uporabljate hupo, uporabljate programsko opremo.«

To pomeni, da je izbira prave programske opreme pomemben del določanja specifikacij tovornega vozila, vendar pa za razliko od večine mehanskih delov omogoča veliko več prilagodljivosti in možnosti pri izboljšanju zmogljivosti tovornega vozila in prilagajanju različnim pogojem in izzivom. Hitrost razvoja avtomobilske programske opreme pomeni, da je zelo koristno spremljati nove ponudbe in razpoložljive možnosti.

»Vsak teden razvijamo nove nadgradnje; trenutno naša komercialna ponudba obsega približno 300 programskih paketov,« pravi Helena. »Imamo pa tudi veliko naročil strank po meri, pri katerih razvijamo prilagoditve v skladu s posebnimi željami posameznih strank, in takšnih je bilo že več kot 3000.«

Ne glede na to, ali gre za povečano razpoložljivost, prihranek goriva ali povečanje produktivnosti, prednosti nadgradnje programske opreme pogosto zagotavljajo hitro povrnitev naložbe.

Kaj so nadgradnje programske opreme?

Nadgradnja programske opreme se razlikuje od posodobitve programske opreme, pri kateri se obstoječa programska oprema zamenja z novejšo različico, podobno kot aplikacija za pametni telefon. Pri nadgradnji programske opreme pa se tovornemu vozilu doda nova oprema ali funkcija (ali odstrani v primeru vrnitve na starejšo programsko opremo) z namenom spremembe delovanja in zmogljivosti vozila
.
Pri strankah družbe Volvo Trucks so trenutno najbolj priljubljene naslednje nadgradnje:

Družba Volvo Trucks ponuja tudi vrsto nadgradenj programske opreme za menjalnik I-Shift, ki ustrezajo posebnim prevozom, na primer na dolge razdalje, pri mestni distribuciji ali v gradbeništvu. Vsak paket vključuje prilagoditev različnih parametrov, vključno s strategijo prestavljanja, navorom in nastavitvami čiščenja izpušnih plinov, da ustrezajo predvidenemu delovanju. Rezultati vključujejo varčnejšo porabo goriva, izhodno moč in vzdržljivost.

»Vse nadgradnje programske opreme so zasnovane tako, da pomenijo dodano vrednost za stranko,« pravi Alen Becirovic, produktni vodja, Volvo Trucks. »Ne glede na to, ali gre za povečano razpoložljivost, prihranek goriva ali povečanje produktivnosti, prednosti nadgradnje programske opreme pogosto zagotavljajo hitro povrnitev naložbe. Indikator obremenitve na primer omogoča prihranek časa in zagotavljanje večje skladnosti ter vam lahko pomaga, da se izognete kaznim zaradi preobremenitve.«
 

Kdaj morate nadgraditi programsko opremo v tovornem vozilu?

Najbolj očitna začetna točka pri izbiri programske opreme je, da že ob prvem nakupu tovornega vozila določite, kaj potrebujete, skupaj z vsemi drugimi funkcijami. Vendar je ena od prednosti programske opreme ta, da se zlahka spreminja in prilagaja v skladu z zahtevami.
Ne glede na to, ali gre pri vozilu za spremembo lastništva, preurejanje za drugo vrsto prevoza ali uporabo za sezonsko delo, je lahko prilagajanje lažje z nadgradnjami programske opreme.

»Tudi če se tovorno vozilo uporablja za isti namen, je povsem mogoče, da so bile od njegovega prvega nakupa razvite nove nadgradnje programske opreme, zato se splača raziskati vse možnosti, ki so na voljo,« pravi Alen.

Za več informacij o nadgradnjah programske opreme se obrnite na pooblaščen servis Volvo Trucks.