Trucks

Namenska električna tovorna vozila za zahtevna opravila

| 2 min | 2 min
Električne šasije s kabino za težke obremenitve omogočajo še več načinov uporabe tovornih vozil, kar pomeni, da so lahko električna tovorna vozila prav tako prilagodljiva kot z drugimi pogoni – in prinašajo prednosti izboljšane okretnosti, nižje ravni hrupa in ničelnih emisij izpušnih plinov.
Namenska električna tovorna vozila za zahtevna opravila

Prilagodljive in vzdržljive šasije s kabinami Volvo FM ElectricVolvo FMX Electric in Volvo FH Electric* omogočajo prehod na tiha in brezemisijska tovorna vozila za skoraj vse transportne tokove.

 

Enostaven prehod na električna vozila

Električne šasije s kabino je mogoče optimizirati za široko paleto specializiranih transportnih opravil, vključno z razvozom blaga, odvozom smeti in gradbenimi deli. Te dejavnosti se pogosto odvijajo v mestnih območjih s krajšimi prevoženimi razdaljami vsak dan, zaradi česar so posebej primerne za prehod na elektriko.

Z možnostjo izbire natančne kapacitete baterije, ki je potrebna za opravila, je mogoče ustvariti optimalno in stroškovno najučinkovitejšo rešitev za električni prevoz, ki podpira tako poslovne zahteve kot tudi zahteve glede trajnostnosti.

Prednosti za mesta in prednosti za voznike

Električni pogonski sklop je zelo odziven, zaradi česar so šasije s kabino enostavne za upravljanje tako v ozkih ulicah kot tudi v spremenljivem tempu mestnega prometa. Ne oddajajo izpušnih plinov in poleg tega električna tovorna vozila zagotavljajo tudi boljše delovno okolje za voznike, saj so tiha. To pa prispeva tudi k boljšim življenjskim pogojem prebivalcev mest. Te lastnosti omogočajo uporabo električnih tovornih vozil v delih mesta ali ob urah dneva, ko prevoz z običajnimi pogonskimi sklopi morda ne bi bil mogoč.

« pravi Jessica Sandström, višja podpredsednica oddelka za upravljanje izdelkov in trajnostnost v podjetju Volvo Trucks.

Opažamo, da bi lahko bil velik del tovornega prometa že danes elektrificiran, s tem dodatkom šasij s kabino pa lahko ta prehod še pospešimo

 

Prilagodljiva rešitev za večnamenska električna tovorna vozila

Šasije s kabino lahko za pokrivanje potreb glede dosega in nosilnosti uporabljajo od dva do šest baterijskih sklopov. Kabine so na voljo v različnih velikostih, ki so odvisne od potreb in načina uporabe. Razširjene možnosti baterij in kabine omogočajo krajšo medosno razdaljo – do 3900 milimetrov. V kombinaciji s ponudbo široke osnih konfiguracij to omogoča tovorna vozila, prilagojena za skoraj vsako transportno opravilo.

Poleg tega trije tipi energijsko učinkovitih odgonov še dodatno poenostavljajo prehod tako za izdelovalce nadgradenj kot za stranke:

  1. Električni odgon: omogoča napajanje 400 V z izmeničnim ali 600 V enosmernim tokom, ki se uporablja za prevoz hlajenega tovora ali mešalnike betona in drugo.​
  2. Elektromehanski odgon: zagotavlja odlične možnosti za samostojno oskrbo z električno energijo v mirovanju ali med vožnjo vozila.
  3. Odgon na menjalniku: uporablja se lahko na enak način kot se danes uporablja pri dizelskih tovornih vozilih.


Povzetek: težka električna tovorna vozila podjetja Volvo

Modeli Volvo FH, FM in FMX Electric omogočajo skupno maso kompozicije do 44 ton in so na voljo kot vlačilci in šasije s kabino. Doseg vozil je do 300 km, kar zadostuje za večino mestnih in regionalnih prevozov. Če pa je mogoče vmesno polnjenje, na primer med odmorom za malico, pa lahko tovorna vozila v običajnem delovnem dnevu prevozijo tudi do 500 km.

*Tovorna vozila s šasijo s kabino in dodano nadgradnjo za posebne vrste uporabe (žerjav, nadgradnja za odvoz odpadkov, mešalnik za cement, hladilnik itd.)

Vas zanima več o tem? Električne šasije s kabino za težke obremenitve pri delu:

Povezani članki