Trucks

Volvo Trucks
2022-02-28
Gospodarna poraba goriva
Author
Volvo Trucks

9 najboljših nadgradenj pogonskih sklopov Euro 6 v tovornih vozilih Volvo, ki varčujejo z gorivom

Najnovejše posodobitve za Euro 6 Step E pomenijo velik prihranek goriva za vse, ne glede na to, ali se ukvarjate s prevozi na velike razdalje, regionalnimi prevozi, distribucijo ali gradbeništvom. Volvo je pregledal celoten pogonski sklop in izvedel številne posodobitve, ki ne izboljšujejo samo porabe goriva, temveč zagotavljajo tudi bolj gladko in prijetno vožnjo – po cesti in terenskih poteh. 
 

Tukaj je 9 najpomembnejših poudarkov:

1. Nadgrajen motor D13TC. Če poznate vozilo Volvo FH s sistemom I-Save, potem veste, da lahko znatno zmanjša stroške goriva na dolgih razdaljah. Pri tem je ključnega pomena motor D13TC, srce sistema I-Save in najbolj varčen motor Volvo doslej. Z zadnjimi izboljšavami je prešel na višjo raven. Izboljšan je postopek izgorevanja goriva, zmanjšano je trenje v motorju in izboljšan je sistem za olje. Izpopolnjen je sistem EATS (sistem za čiščenje izpušnih plinov iz motorja), zmanjšana je bila teža motorja, uporabljena pa je tudi nova generacija sistema za upravljanje motorja. Da bi razširili našo ponudbo varčevanja z gorivom, je motor D13TC zdaj na voljo z novo močjo 420 KM.

2. Nadgrajeni motorji D11 in D13 eSCR. V obeh motorjih je postopek izgorevanja izpopolnjen, trenje pa je zmanjšano. Motor D13TC je bolj učinkovit zaradi patentirane batne posode v obliki vala, ki optimizira vbrizgavanje goriva. Sistem EATS je izpopolnjen, zmanjšana je teža motorja in uporabljena je nova generacija sistema za upravljanje motorja. Stranke, ki delajo v gradbeništvu, bodo cenile tudi to, da se je najmanjša hitrost tempomata zdaj zmanjšala na 4 km/h. Za še večjo izbiro je D13 eSCR zdaj na voljo tudi za biodizel B100 in z močjo 460 ali 500 KM.


3. Nadgrajen menjalnik I-Shift. Menjalnik I-Shift zdaj zagotavlja bolj gladko in hitrejše prestavljanje ter bolj harmonično izkušnjo z vožnjo kot kdaj koli prej. Nadgradnje vključujejo nov sistem in strategijo prestavljanja ter nov sistem sklopke za motorje D13. Posodobljeni menjalnik I-Shift je na voljo za vsa težka tovorna vozila in vozila Volvo FE.

4.  Nova programska oprema I-Torque. Inteligentna nova programska oprema za navor I-Torque družbe Volvo optimizira navor motorja za varčevanje z gorivom. Ob upoštevanju topografskih podatkov sistema I-See in največje skupne mase kompozicije programska oprema I-Torque samodejno izračuna optimalni navor motorja. I-Torque je trenutno na voljo z našimi novimi paketi za gorivo za dizelske motorje D13 Euro 6 Step E.

Oglejte si ta kratek videoposnetek, če želite izvedeti več o programski opremi I-Torque:

5. Izboljšana aerodinamika. Za optimizacijo pretoka zraka so bile izvedene izboljšave v kabinah Volvo FM in FH. Pri obeh modelih so zdaj na voljo izboljšana tesnila okoli maske in sprednjih delovnih luči, nov pokrov nosilca ogledala in blatniki za izboljšanje pretoka zraka okoli kolesnih lokov (pri tovornih vozilih s pnevmatikami 385/55). Pri modelu Volvo FH so prav tako razširjena vrata in izboljšani usmerniki zraka kabine XHSL (Izjemno visoka spalna kabina).

6. Nova energetsko varčna krmilna črpalka. Nova elektronsko upravljana krmilna črpalka družbe Volvo omogoča natančnejši nadzor nad krmiljenjem, kar lahko zmanjša količino energije, potrebne za vožnjo v smeri naravnost naprej. Za zahtevne stranke, ki se ukvarjajo z vožnjami na dolge razdalje, ter stranke, ki potrebujejo daljše čase prostega teka, to pomeni možnost zmanjšanja izgube energije. Krmilna črpalka je vključena v nove pakete družbe Volvo za gorivo za dizelske motorje D11 in D13 Euro 6.

7. Učinkovitejši zračni kompresorji. Volvo je predstavil novo generacijo zračnih kompresorjev, ki varčujejo z gorivom tako, da učinkoviteje ustvarjajo zračni tlak. Ti so zdaj standardno na voljo za vse dizelske motorje D11 in D13 Euro 6.

8. Novi filtri za zrak, gorivo in olje ter nove velikosti rezervoarjev za AdBlue. Novi filtri so fizično zasnovani tako, da je mogoče namestiti samo ustrezen filter, ki bo zagotovil optimalno delovanje motorja in podaljšal njegovo življenjsko dobo. Filtri Volvo so izdelani iz posebej pripravljenega nagubanega filtrirnega papirja in imajo veliko površino, ki zagotavlja odlično zmogljivost filtriranja ter dolgo življenjsko dobo. Da bi voznikom olajšali polnjenje goriva in sečnine na istem postanku, smo posodobili velikosti rezervoarjev za AdBlue družbe Volvo, ki ustrezajo večji učinkovitosti posodobljenih dizelskih motorjev D11 in D13 Euro 6.

9. Alternatorji s 50 % daljšo življenjsko dobo. Da bi bilo življenje na cesti bolj udobno, je Volvo predstavil novo generacijo alternatorjev s 150 A in 50 % daljšo življenjsko dobo. Komunikacija z alternatorjem je izboljšana tudi zaradi dodane funkcije LIN (Local interconnect network), ki družbi Volvo omogoča, da diagnosticira alternator, ve, kdaj ga je treba zamenjati, in načrtuje polnjenje za podaljšanje življenjske dobe komponent za upravljanje porabe energije. Novi alternatorji so standardno na voljo za dizelske modele Euro 6 FH in FH16. Za še večje udobje je Volvo v ponudbo teh modelov dodal tudi nov, večji alternator s 180 A.
 

Želite izvedeti več o tem, kako zmanjšati račun za gorivo? Oglejte si razdelek Izboljšanje porabe goriva v tovornih vozilih za pregled ključnih dejavnikov, ki vplivajo na porabo goriva, emisije in stroške voznega parka, povezane z gorivom.