Trucks

Razmišljate o prehodu na električno tovorno vozilo za mestne prevoze? Tukaj je nekaj vprašanj, ki jih je treba upoštevati.

| 5 minut
Električna tovorna vozila so postala realnost in nuja za številne prevozne naloge. Ali svojo dejavnost opravljate v mestnem okolju in potrebujete nekaj napotkov glede naslednjega koraka pri prehodu na elektrificirane prevozne rešitve? Tukaj je nekaj vprašanj, ki jih je treba upoštevati.

Kakšne prevoze opravljate?

Zaradi nizkih ravni hrupa in emisij so električna tovorna vozila popolna izbira za uporabo v stanovanjskih območjih in mestnih okoljih, npr. za mestne prevoze odpadkov in blaga ter lažje gradbene prevoze.
 

Kako težek je tovor, ki ga prevažate?

Težji kot je tovor, več baterij je potrebnih za premagovanje dane razdalje. Vendar pa baterije prispevajo k skupni masi, masa pa vpliva na doseg. To je na primer treba upoštevati pri uporabi na področju gradbeništva in ravnanja z odpadki. V skladu z direktivo Evropske unije je lahko dovoljena ena dodatna tona za vozila na alternativna goriva za kompenzacijo dodatne teže. V družbi Volvo Trucks pripravimo realistične simulacije poti za zagotavljanje, da specifikacije tovornega vozila omogočajo izvedbo želenih prevozov.
 

Kako daleč se morate peljati?

Električna tovorna vozila lahko trenutno ob polnjenju čez noč prevozijo od 70 do 300 km, kar je odvisno od načina uporabe. Načrtovanje daljših razdalj seveda pomeni načrtovanje dodatnih polnjenj na določenih lokacijah na poti, kar mora biti usklajeno z voznikovimi časi.
 

Kakšne so vaše možnosti polnjenja?

Menimo, da se bo sprva večina tovornih vozil polnila čez noč v domači bazi stranke. Dodatni hitri polnilniki z enosmernim tokom postajajo zanimiva rešitev pri dvoizmenskem delu. Ob vse splošnejši razširjenosti električnih vozil se bo pojavila tudi potreba in priložnost za njihovo polnjenje na najrazličnejših mestih, kot so bencinske črpalke, nakladalna mesta, servisne delavnice, postajališča za tovorna vozila in druga mesta, kjer so parkirana tovorna vozila. Ko v družbi Volvo Trucks dobavimo tovorno vozilo, je oprema za polnjenje vključena, pri čemer s stranko natančno ocenimo pot in izračunamo, kje bo potrebno polnjenje, da izpolnimo prevozne zahteve.
 

Ali ste pripravljeni vlagati v načrtovanje poti in usposabljanje voznikov?

Za najboljši izkoristek je treba električno tovorno vozilo voziti tako, da se energija ponovno pridobi in poveča doseg. Za pomoč voznikom pri najučinkovitejši uporabi tehnologije električnih pogonskih sklopov je lahko koristna naložba v tečaj usposabljanja in orodja za lažje načrtovanje gospodarnih poti za vaša vozila.
 

Ali bodo električna tovorna vozila koristila ugledu vaše blagovne znamke in izboljšala vaše poslovanje?

Kot tišja in bolj trajnostna rešitev vam lahko električna tovorna vozila pomagajo zmanjšati ogljični odtis, izboljšati podobo in skleniti pogodbe s strankami ali državnimi agencijami, ki imajo izrazito trajnostne cilje. Tišje in visokotehnološko vozilo bi lahko pritegnilo tudi voznike, ki jih primanjkuje. Če sta trženje in krepitev ugleda za vas prednostni nalogi, je lahko elektromobilnost dobra izbira.
 

Ali želite opravljati nočne dostave v mestu?

Številna večja mesta opažajo povečanje števila nočnih dostav z uporabo tišjih električnih tovornih vozil. Prilagodljivost te možnosti za podjetja, ki niso obremenjena z odpremo tovornih vozil v jutranji prometni konici, je privlačna, saj omogoča gospodarnejšo razporeditev virov. Zmanjševanje količine prometa v času prometnih konic in ravni hrupa sta prednostni nalogi mestnih oblasti po vsem svetu.
 

Ali so električna tovorna vozila donosna izbira?

Za podjetja, ki želijo izkoristiti možnost prevoza blaga na lokacije in v času, ko to s tovornimi vozili na fosilna goriva ni mogoče, se odpirajo nove poslovne priložnosti. Vse več mest načrtuje uvedbo območij brez emisij, na katerih so dovoljena samo električna vozila. Razpravlja se tudi o uvedbi davkov, ki bodo podprli prehod v bolj CO2-nevtralno družbo. Vse več podjetij, ki uporabljajo električna tovorna vozila, se vključuje v zelena partnerstva, kar ima lahko velik učinek na poslovanje.
 

Ste pripravljeni narediti naslednji korak pri prehodu na elektrificirane prevozne rešitve? Obrnite se na najbližjega pooblaščenega prodajalca za več informacij o priložnostih, ki so na voljo za vaše podjetje.

Jarkko Aine

Jarkko Aine works as Director for Electric Solutions at Volvo Trucks

Povezani članki