Volvo Trucks

SLOVENIJA

×

IZJAVA O PIŠKOTKIH

1. Izjava o piškotkih
1.1. O piškotkih

Spletišča uporabljajo inteligentne in koristne tehnike za večjo prijaznost do uporabnikov in za čim zanimivejšo izkušnjo vsakega obiskovalca. Med najbolj poznane tehnike spadajo piškotki. Piškotke lahko uporabljajo lastniki spletišč ali tretje osebe – kot so oglaševalci, ki komunicirajo prek spletišč, ki jih obiskujete.

Piškotki so majhne besedilne datoteke, ki jih spletišča shranijo v uporabnikov računalnik. Podatki v piškotkih lahko služijo tudi za sledenje vašemu brskanju po različnih spletiščih, ki uporabljajo isti piškotek.

Piškotke razvrščamo po trajnosti in po tem, kdo jih nastavlja.

Menimo, da je zelo pomembno, da ste obveščeni o piškotkih, ki jih uporablja naše spletišče, in o namenih, za katere jih uporablja. Nameni so trije: želimo varovati vašo zasebnost, zagotoviti prijaznost do uporabnika in kar najučinkoviteje zagotoviti finančno podporo za spletišče. V razlagi v nadaljevanju boste izvedeli več o piškotkih, ki se uporabljajo na našem spletišču in prek njega, ter o njihovih namenih.

2. Kako skupina Volvo Group in/ali njena podjetja in blagovne znamke uporabljajo piškotke
Volvo Group uporablja piškotke za zbiranje statističnih podatkov o obiskovalcih in za zapisovanje podatkov o njihovih priljubljenih izbirah na spletiščih skupine. Namen uporabe piškotkov je izboljšati uporabnost spletišča za vas kot uporabnika.

3. Piškotki in njihova funkcionalnost

Različne vrste piškotkov služijo za različne namene.
V nadaljevanju so opisi najpogostejših vrst piškotkov in njihovih namenov.

3.1. Piškotki seje
Piškotek seje je začasno shranjen v pomnilniku vašega računalnika v času, ko brskate po spletišču, denimo za to, da si zapomni, kateri jezik ste izbrali. Piškotki sej v vašem računalniku niso shranjeni daljši čas, ampak izginejo takoj, ko zaprete spletni brskalnik.

3.2. Trajni oziroma sledilni piškotki
Trajni piškotek datoteko v vaš računalnik shrani za dalj časa; piškotek te vrste ima nastavljen datum izteka delovanja. Trajni piškotki pomagajo spletiščem priklicati vaše podatke in nastavitve ob naslednjem obisku. To pospeši in olajša dostop do spletišča, saj se vam denimo ni treba ponovno prijavljati.

Po datumu izteka delovanja se piškotek samodejno izbriše, takoj ko se vrnete na spletišče, ki ga je ustvarilo.

3.3. Piškotki prve osebe
To so piškotki, ki jih nastavi spletišče samo (domena, navedena v naslovni vrstici brskalnika) in ki jih lahko bere samo to spletišče. Ti piškotki se običajno uporabljajo za shranjevanje podatkov, kot so vaše priljubljene izbire, za ponovne obiske spletišča.

3.4. Piškotki tretje osebe
To so piškotki, ki jih nastavijo druge domene, ne domena, navedena v naslovni vrstici brskalnika, torej druge organizacije, ne lastnik spletišča.

Med piškotke tretje osebe spadajo denimo tudi piškotki za zbiranje podatkov za oglaševanje in prilagajanje vsebin, pa tudi za spletne statistike.

Ker piškotki tretjih oseb omogočajo širše preglede uporabnikovih brskalnih navad, štejejo za občutljivejše z vidika nedotakljivosti, zato vam večina spletnih brskalnikov omogoča prilagoditi nastavitve tudi tako, da vaš računalnik ne sprejema piškotkov tretjih oseb.

3.5. Piškotki flash
Piškotki flash (piškotki v lokalni skupni rabi) so podatkovne enote, ki jih lahko spletišča, ki uporabljajo Adobe Flash, shranijo v vaš računalnik.

Piškotki flash so nova tehnika, ki omogoča spremljanje vašega gibanja in shranjevanje veliko več podatkov o vas kot pri običajnih piškotkih. Ena glavnih pomanjkljivosti piškotkov flash je, da jih v svojem brskalniku ne morete najti. Niso navedeni na seznamu piškotkov, trenutno shranjenih v vašem spletnem brskalniku, ki si ga lahko ogledate. Običajni piškotki HTTP ne morejo shraniti več kot 4 kB podatkov, piškotki flash pa jih lahko do 100 kB.

Piškotki flash so tehnično zasnovani podobno kot običajni piškotki. Skoraj vsi spletni brskalniki vsebujejo predvajalnik Flash, ki služi za prikaz predstavitev vrste Flash. Med poznane predstavitve vrste Flash spada denimo video predvajalnik na video strani YouTube. (Piškotki flash niso omejeni samo na YouTube, ampak nastopajo na vseh spletiščih, ki uporabljajo piškotke flash.)

Piškotki flash nimajo omejenega časa veljavnosti. Ostanejo, kjer so, vse do izbrisa.

3.5.1 Za kaj uporabljamo piškotke flash
Skupina Volvo Group uporablja piškotke flash za zbiranje statističnih podatkov in nastavljanje priljubljenih avdio izbir.

3.5.2 Kako lahko onemogočite piškotke flash
Piškotkov flash ni mogoče blokirati ali upravljati kot običajne piškotke v spletnem brskalniku, saj so shranjeni drugje, na plošči globalnih pomnilniških nastavitev (Global Storage Settings) spletnega upravnika nastavitev (Online Settings Manager) na spletišču Adobe.

Upravnika nastavitev lahko odprete s spletišča Adobe, teče pa lokalno na vašem računalniku. Globalne pomnilniške nastavitve prikazujejo vse piškotke flash, ki so trenutno shranjeni v vašem računalniku. Brišete lahko piškotke flash s posameznih strani ali vse naenkrat. Lahko tudi povečate ali zmanjšate obseg podatkov, v kilobajtih, ki so shranjeni v vašem računalniku.

Če vstopite v globalne pomnilniške nastavitve in onemogočite možnost „Dovoli vsebinam flash tretjih oseb, da shranjujejo podatke v vašem računalniku” (Allow third-party Flash content to store data on your computer), se ne bo shranil noben piškotek flash.

Če se želite odpovedati piškotkom flash po posameznih straneh, to naredite v Upravniku nastavitev.

Če onemogočite piškotke flash, vam ne moremo jamčiti, da bodo vse funkcije našega spletišča delovale, kot je predvideno.

 

4. Seznam piškotkov, ki jih nastavlja Volvo Group

Ime piškotka Namen
Analitika Adobe  
AMCV_###@AdobeOrg

Ta piškotek se uporablja za določanje posameznega obiskovalca.

Datum izteka: 2 leti

s_cc

Ta piškotek nastavi in bere koda JavaScript; z njim ugotovi,
ali so piškotki omogočeni (preprosto je nastavljen na „Drži“).

Datum izteka: Po seji

s_sq

Ta piškotek nastavi in bere koda JavaScript, ko je omogočena funkcionalnost ClickMap; vsebuje podatke o prejšnji povezavi, na katero je kliknil uporabnik.

Datum izteka: Po seji

s_vi

Ta piškotek se uporablja za določanje posameznega obiskovalca.

Datum izteka: 2 leti

s_fid

Ta piškotek se uporablja za določanje posameznega obiskovalca.

Datum izteka: 2 leti

Adobe Target  
mbox

Piškotek, ki ga je nastavil program Adobe Target – uporablja se za merjenje učinkovitost delovanja vsebine strani z ločenim testiranjem A/B.

Datum izteka: 2 leti

Akamai  
AKA_A2

Ta piškotek Akamai se uporablja za pospešitev dostave vsebine na spletnih mestih s funkcijo prilagodljivega pospeševanja. Prilagodljivo pospeševanje (A2) je inteligentna platforma ponudnika Akamai, ki neprekinjeno uporablja optimizacijo učinkovitosti delovanja. Ni treba določiti posebnih uporabniških podatkov.

Trajanje izteka: 1 ura

Amazon Web Service  
AWSALB

Uporabljamo storitev, imenovano TrackDuck, da uporabnikom omogočimo prijavo napak na našem spletnem mestu. Za gostovanje njihovega sistema uporabljajo Amazon Web Services. Piškotek AWSALB jim omogoča, da z uporabo uravnoteženja obremenitve svojo storitev brez težav zagotavljajo iz več storitev, zato piškotek preprosto zapiše, katera gruča strežnikov opravlja storitev. 

Datum izteka: 7 dni

Hotjar  
_hjClosedSurveyInvites

Ta piškotek se nastavi ob interakciji uporabnika z modalnim pojavnim povabilom k sodelovanju v anketi. Skrbi za to, da se isto povabilo ne prikazuje več, če je že bilo prikazano.

Datum izteka: 1 leto

_hjDonePolls

Ta piškotek se nastavi, ko obiskovalec s pripomočkom Feedback Poll izpolni anketo. Skrbi za to, da se ista anketa ne prikazuje več, če je že bila izpolnjena.

Datum izteka: 1 leto

_hjMinimizedPolls

Ta piškotek se nastavi, ko uporabnik zmanjša Feedback Poll widget. Skrbi za to, da pripomoček ostane minimiziran, ko obiskovalec krmari po vašem spletnem mestu.

Datum izteka: 1 leto

_hjDoneTestersWidgets

Ta piškotek se nastavi, ko uporabnik sporoči svoje podatke prek orodja Recruit User Testers widget. Skrbi za to, da se isti obrazec ne prikazuje več, če je že bil izpolnjen.

Datum izteka: 1 leto

_hjMinimizedTestersWidgets

Ta piškotek se nastavi, ko uporabnik zmanjša Recruit User Testers widget. Skrbi za to, da pripomoček ostane minimiziran, ko obiskovalec krmari po vašem spletnem mestu.

Datum izteka: 1 leto

_hjDoneSurveys

Ta piškotek se nastavi, ko uporabnik izpolni anketo. Skrbi za to, da se vsebina ankete naloži le, če je obiskovalec še ni izpolnil.

Datum izteka: 1 leto

hjIncludedInSample

Ta piškotek je nastavljen tako, da orodje Hotjar ve, ali je ta obiskovalec vključen v vzorec, ki se uporablja za ustvarjanje toplotnih map (heatmaps), tokov, posnetkov itd.

Datum izteka: 1 leto

_hjShownFeedbackMessage

Ta piškotek je nastavljen, ko obiskovalec minimizira ali dokonča dohodne povratne informacije. To se izvede zato, da se bo dohodne povratne informacije takoj naložijo v minimizirani obliki, če obiskovalec odpre drugo spletno stran, na kateri so nastavljene za prikaz.

Datum izteka: 1 leto

_hjRecordingEnabled

Ta vrednost se nastavi, ko se začne snemanje. Uporablja se za preverjanje, ali uporabnik že snema določeno sejo.

Datum izteka: 1 leto

Analitika Google  
__utmb

Na nekaterih lastnih spletnih mestih in straneh uporabljamo za zbiranje statističnih podatkov analitiko Google. Ta piškotek določa obiskovalčevo sejo.

Datum izteka: Po seji

__utma

Ta piškotek določa posamezne obiskovalce.

Datum izteka: 2 leti

__utmz

Ta piškotek spremlja vire prometa in navigacijo.

Datum izteka: 6 mesecev

_ga 

Ti piškotki se uporabljajo za razlikovanje uporabnikov.

Datum izteka: 2 leti

_gid

Ti piškotki se uporabljajo za razlikovanje uporabnikov.

Trajanje izteka: 24 ur

_gat

Ta piškotek se uporablja za zmanjšanje količine zahtev, če je storitev Google Analytics uvedena prek orodja Google Tag Manager.

Trajanje izteka: 1 minuta

Google AdWords  
NID

Ta piškotek registrira enolični ID, ki prepozna napravo uporabnika, ki se vrača. ID se uporablja za ciljne oglase.

Datum izteka: 6 mesecev

Facebook  
fr

Uporablja ga Facebook kot glavni oglaševalski piškotek za dostavo, merjenje in izboljšanje ustreznosti oglasov.

Datum izteka: 3 meseci

datr

Piškotek datr je namenjen prepoznavanju spletnega brskalnika, ki se uporablja za povezavo s Facebookom, neodvisno od prijavljenega uporabnika. Ta piškotek ima ključno vlogo pri funkcijah varnosti in celovitosti spletnega mesta Facebook.

Datum izteka: 1 leto

locale

Ta piškotek vsebuje območne nastavitve zadnjega prijavljenega uporabnika v tem brskalniku. Zdi se, da je ta piškotek nastavljen šele, ko se uporabnik odjavi.

Datum izteka: 6 dni

wd

Ta piškotek shrani dimenzije okna brskalnika in ga Facebook uporablja za optimizacijo upodabljanja strani.

Datum izteka: 7 dni

LinkedIn  
bcookie

Uporablja ga družbeno omrežje LinkedIn za spremljanje uporabe vgrajenih storitev. Piškotek za ID brskalnika.

Datum izteka: 1 leto

bscookie

Uporablja ga družbeno omrežje LinkedIn za spremljanje uporabe vgrajenih storitev. Piškotek za ID varnega brskalnika.

Datum izteka: 1 leto

lidc

Uporablja ga družbeno omrežje LinkedIn za spremljanje uporabe vgrajenih storitev. 

Datum izteka: 1 leto

BizoID

Analiza oglasov LinkedIn

Datum izteka: 6 mesecev

Youtube  
PREF

Registrira edinstven ID, ki ga Google uporablja za vodenje statistike o tem, kako obiskovalec na različnih spletnih mestih uporablja videoposnetke YouTube.

Datum izteka: 2 leti

 

5. Seznam piškotkov tretjih oseb

Ime piškotka Namen
__stid
__uset
__unam
__stacxiommap
__stgmap
__stamap
__stdlxmap
pxcelBcnLcy
pxcelPage_c010
To je orodje, ki obiskovalcem spletišča omogoča dajati spletne vsebine Volvo Trucks v skupno rabo in jih priporočati prek družbenih omrežij.
UID
UIDR
Spletne znamke ScorecardResearch uporabljamo za zbiranje podatkov, kot so razmerje med novimi in večkratnimi obiskovalci, časovne značke, URL in imena spletnih strani. Označevanje s ScorecardResearch ne služi za določanje identitete obiskovalcev posameznih strani. Vrh tega se podatki, pridobljeni s ScorecardResearch, uporabljajo samo v agregatni obliki. Z drugimi besedami, poročila, sestavljena s temi podatki, ne navajajo, da je npr. računalnik 1 prešel s spletnega mesta A na spletno mesto B in nato na C. Poročila vedno zajemajo zbirke računalnikov, torej poročila vsebujejo ugotovitve, kot sta „67 % vse internetne populacije je vstopilo na spletno mesto A” ali „35 % obiskovalcev, ki so obiskali spletno mesto A, je obiskalo tudi spletno mesto B”.
demdex Ta piškotek uporablja analitika Adobe kot pripomoček za določanje posameznega obiskovalca prek več domen. Piškotek demdex se nastavi v domeni tretje osebe, demdex.net, v brskalniku. Ta domena je ločena od strani, na kateri je uporabnik na obisku ta čas.
RT Piškotek, ki se uporablja za prijavo v LinkedIn.


6. Upravljanje piškotkov

6.1. Kako si ogledate piškotke
Ker so piškotki običajne besedilne datoteke, jih lahko pregledujete z večino urejevalnikov besedil. Če želite piškotek odpreti, kliknite nanj. V nadaljevanju je seznam povezav za ogled piškotkov v različnih brskalnikih. Če uporabljate kak drug brskalnik, upoštevajte navodila za piškotke, ki veljajo zanj. Če uporabljate mobilni telefon, si za več informacij oglejte priročnik telefona.

Firefox

Chrome

Internet Explorer 8-10


6.2. Onemogočanje/omogočanje ali brisanje piškotkov

Če želite omejiti ali blokirati piškotke, to storite v nastavitvah brskalnika.

Če ne želite, da spletna mesta shranjujejo piškotke v vaš računalnik, lahko nastavitve brskalnika prilagodite tako, da boste pred shranjevanjem katerega koli piškotka obveščeni. Nastavitve lahko prilagodite tudi tako, da bo brskalnik zavračal vse piškotke ali samo piškotke tretjih oseb. Katerikoli piškotek, ki je že shranjen v računalniku, lahko izbrišete. Načini prilagoditve nastavitev se razlikujejo po brskalnikih in računalnikih.

Vendar upoštevajte, da vam v primeru, če piškotkov ne želite imeti, ne moremo jamčiti, da bo spletišče delovalo popolno. Lahko izgubite nekatere njegove funkcije, nekaterih strani pa si morda ne boste mogli več ogledovati. Poleg tega se z zavrnitvijo piškotkov ne morete popolnoma zavarovati pred prikazom oglasov. Oglasi pač ne bodo več ukrojeni po vaših interesih in še pogosteje se bodo prikazovali.

Vsak brskalnik ima lasten postopek prilagajanja nastavitev. Po potrebi si za pravilno nastavitev pomagajte s funkcijo pomoči brskalnika, ki ga uporabljate.

Če želite onemogočiti piškotke v mobilnem telefonu, podrobnejša navodila poiščite v priročniku zanj.

Več o piškotkih lahko preberete na spletu, na http://www.aboutcookies.org/

7. Drugi/nepredvideni piškotki
Glede na način delovanja spleta in spletišč popolnega pregleda nad piškotki, ki jih prek našega spletišča razširjajo tretje osebe, vedno ne moremo imeti. To še zlasti velja za tiste spletne strani, ki vsebujejo tako imenovane vdelane elemente: besedila, dokumente, slike ali kratke filme, ki jih je shranil nekdo drug, so pa prikazani na našem spletnem mestu ali prek njega.

Če na tem spletnem mestu naletite na kak piškotek, ki ni naštet na zgornjih seznamih, nas, prosimo, obvestite. Ali pa se obrnite neposredno na zadevno tretjo osebo in se pozanimajte o tem, kakšne piškotke uporabljajo in v kakšne namene, kolikšna je njihova življenjska doba in kako vam zagotavljajo zasebnost.

8. Kontakti
Od časa do časa je morda treba to izjavo nekoliko posodobiti, bodisi zaradi sprememb na našem spletišču ali zaradi sprememb predpisov o piškotkih. Pridržujemo si pravico kadarkoli in brez vnaprejšnjega opozorila spremeniti vsebino izjave ali seznam piškotkov. Najnovejšo različico najdete na tej spletni strani.

Če imate še kakšno vprašanje in/ali pripombo, se obrnite na nas tukaj.
Posodobljeno 2018