Trucks

Volvo bo lansiral tovornjake s pogonom na vodik

Volvo Trucks razvija tovorna vozila z motorji z notranjim zgorevanjem, ki delujejo na vodik. Preizkusi tovornjakov, ki v motorjih z notranjim zgorevanjem uporabljajo vodik, se bodo na cestah začeli v letu 2026, njihova uvedba na trg pa je predvidena proti koncu tega desetletja. Tovornjaki, ki jih poganja zeleni vodik, so za Volvo pomemben korak pri doseganju cilja ničelne neto vrednosti in podpori strankam pri doseganju njihovih ciljev razogličenja.
Volvo bo lansiral tovornjake s pogonom na vodik
Volvo bo lansiral tovornjake z motorji z notranjim izgorevanjem, ki lahko delujejo na zeleni vodik. Ti tovornjaki so pomemben korak k dekarbonizaciji težkega transporta.

Tovorna vozila, ki jih namesto fosilnih goriv poganja zeleni vodik, so eden od načinov za razogličenje prometa. Tovornjaki s pogonom na vodik bodo še posebej primerni za prevoze na daljših razdaljah in na območjih, kjer je polnilna infrastruktura ali čas za polnjenje baterij omejen.

 

Volvo bo s preizkusi tovornih vozil, ki v motorjih z notranjim zgorevanjem uporabljajo vodik, v sodelovanju z uporabniki začel v letu 2026, tovornjaki pa bodo komercialno na voljo proti koncu tega desetletja. Preizkusi v laboratorijih in vozilih že potekajo. Tovornjaki z motorji z notranjim zgorevanjem na vodik bodo dopolnjevali Volvovo ponudbo drugih alternativ, kot so baterijski električni tovornjaki, električni tovornjaki z gorivnimi celicami in tovornjaki, ki jih poganjajo obnovljiva goriva, kot sta bioplin in HVO (hidrogenirano rastlinsko olje).

 

»Tovorna vozila, ki jih še naprej poganja motor z notranjim zgorevanjem, a ta deluje na vodik, bodo enako zmogljiva in zanesljiva kot naši dizelsko gnani tovornjaki, a z dodatno prednostjo zelo nizkih emisij CO2. Predstavljali bodo dragoceno dopolnitev našim baterijskim električnim tovornjakom, ki so na trgu že nekaj let,« pravi Jan Hjelmgren, vodja produktnega upravljanja in kakovosti pri Volvo Trucks.

 

Tovorna vozila Volvo z motorji z notranjim zgorevanjem, ki jih poganja zeleni vodik, imajo lahko zelo nizke emisije CO2, če kot gorivo za vžig uporabljajo obnovljiv HVO. Po sprejetih novih EU standardih emisij CO2 so kategorizirana kot »vozila z ničelnimi emisijami« (ZEV).

 

»Jasno je, da je za razogličenje težkega transporta potrebnih več vrst tehnologij. Kot globalni proizvajalec tovornih vozil moramo strankam ponuditi različne rešitve za razogličenje, stranke pa lahko svojo alternativo izberejo glede na transportne zahteve, razpoložljivo infrastrukturo in cene zelene energije,« pravi Jan Hjelmgren.

 

Tovorna vozila Volvo z motorji z notranjim zgorevanjem, ki jih poganja vodik, bodo opremljena s tehnologijo neposrednega vbrizga pod visokim tlakom (HPDI), tehnologijo, pri kateri se pod visokim tlakom vbrizga majhna količina goriva, da se pred dodajanjem vodika omogoči kompresijski vžig. Prednosti te tehnologije so večja energijska učinkovitost, manjša poraba goriva in večja moč motorja.

Skupina Volvo je z družbo Westport Fuel Systems podpisala pogodbo o ustanovitvi skupnega podjetja za uporabo tehnologije HPDI. Skupno podjetje bo predvidoma začelo delovati v drugi četrtini leta 2024.

 

DEJSTVA

 

·         Tovorna vozila Volvo s pogonom na vodik bodo imela operativni doseg, ki je, odvisno od vrste prevoza, primerljiv s številnimi dizelsko gnanimi tovornjaki.

 

·         Zaradi nizkih emisij CO2 pri zgorevanju vodika so ti tovornjaki po sprejetih novih EU standardih emisij CO2 kategorizirani kot »vozila z ničelnimi emisijami« (ZEV).

 

·         Motorji z notranjim zgorevanjem, ki jih poganja vodik, bodo prav tako izpuščali zelo majhne količine dušikovih oksidov in trdih delcev.

 

·         Vodik se lahko uporablja tudi za pogon električnih tovornih vozil z gorivnimi celicami, kjer se električna energija proizvaja v samem tovornjaku. Električna tovorna vozila z gorivnimi celicami iz izpušnih cevi ne izpuščajo nobenih emisij, le vodno paro.

 

 

23. maj 2024

Za vse dodatne informacije se lahko obrnete na:

Ana Marolt, tel. +386 51 608 745, ana.marolt@volvo.com

 

Več slik in videov je na voljo v medijskem središču Volvo Trucks: https://media.volvogroup.com/dam

 

 

Volvo Trucks s svojo ponudbo srednje težkih in težkih tovornjakov ponuja celovite transportne rešitve poklicnim in poslovnim uporabnikom. Podpora strankam je zagotovljena z globalno mrežo pooblaščenih serviserjev z 2.200 servisnimi točkami v več kot 130 državah. Proizvodnja tovornih vozil Volvo poteka v 12 državah po vsem svetu. Leta 2023 je bilo po vsem svetu izdobavljenih približno 145.000 tovornih vozil Volvo. Volvo Trucks je del skupine Volvo, enega vodilnih svetovnih proizvajalcev tovornih vozil, avtobusov, gradbene mehanizacije ter ladijskih in industrijskih motorjev. Skupina ponuja tudi storitve financiranja in servisiranja. Delovanje podjetja Volvo Trucks temelji na glavnih vrednotah, kot so kakovost, varnost in skrb za okolje.