Trucks

Električni tovornjaki Volvo v petih letih dosegli 80 milijonov kilometrov

Električni tovornjaki Volvo so prevozili več kot 80 milijonov kilometrov ali 2000 krogov okrog sveta, odkar je Volvo leta 2019 predstavil svoje prve modele električnih tovornjakov. Ti tovornjaki so zmanjšali emisije CO2 in hkrati bistveno izboljšali delovno okolje za voznike.
Električni tovornjaki Volvo v petih letih dosegli 80 milijonov kilometrov
Volvo je od leta 2019 prodal več kot 3500 električnih tovornjakov v 45 državah

Flota električnih tovornjakov Volvo je od leta 2019 dosegla pomemben mejnik, saj je prevozila več kot 80 milijonov kilometrov v komercialnem prometu po vsem svetu. Če bi premagali enako razdaljo z enakovrednimi tovornjaki na dizelski pogon, bi porabili več kot 25 milijonov litrov1 dizelskega goriva,  izpusti ogljikovega dioksida pa so se s prevozom na elektriko zmanjšali za 68.000 ton2.

»Veseli me, da prevozna podjetja sprejemajo prednosti električnih tovornjakov pri vsakodnevnem delovanju. Prometni sektor predstavlja 7 % svetovnih emisij ogljika, tovornjaki z baterijskim električnim pogonom pa so ključno orodje za zmanjšanje podnebnega odtisa. Zahvaljujoč številnim zgodnjim uporabnikom lahko že zdaj vidimo ogromen potencial te tehnologije,« pravi Roger Alm, predsednik Volvo Trucks.

5 let znanja in izkušenj na področju elektrike

Z zgodnjim vstopom v segment električnih tovornjakov je Volvo pridobil edinstveno strokovno znanje in izkušnje na področju električnega transporta brez emisij – spoznanja, ki se uporabljajo pri razvoju ponudbe za naslednje električne Volvo generacije.

• Izplača se biti zgodnji uporabnik – prevozna podjetja z električnimi tovornjaki imajo močno konkurenčno prednost, ko lahko kupcem prevoznih storitev ponudijo prevoz brez emisij

• Prednosti električnih tovornjakov presegajo okoljske koristi – vozniki imajo veliko boljše delovno okolje z veliko nižjimi ravnmi hrupa in vibracij

Naraščajoča prisotnost električnih vozil na svetovni ravni

Globalna dobava električnih tovornjakov družbe Volvo Trucks se je leta 2023 povečala za 256 % na 1977 tovornjakov, v letu 2024 podjetje pričakuje še nadaljnje zanimanje strank. V Evropi je v prvem četrtletju tega leta Volvo izbrala več kot polovica kupcev električnih tovornjakov –  delež Volvo vozil v segmentu električnih tovornjakov je znašal 56 %. V ZDA je Volvo predstavljal 44 % vseh prodanih električnih tovornjakov.

Volvo je do zdaj predal že več kot 3500 električnih tovornjakov strankam v 45 državah na šestih celinah. V letu 2023 je Volvo Trucks razširil svojo prisotnost električnih tovornjakov, ko je v Latinsko Ameriko dostavil svoje prve težke električne tovornjake, z vozili, namenjenimi strankam v Braziliji, Čilu in Urugvaju. Volvo je postal tudi prvi proizvajalec tovornjakov, ki je v Maroku, Južni Koreji in Maleziji dobavil težke tovornjake na baterijski pogon. Volvo je postal tudi prvi proizvajalec tovornjakov, ki je v Maroko, Južno Korejo in Malezijo dostavil težke tovornjake na baterijski pogon.

“Not only transport companies but also buyers of transport- and logistic services are signing up to SBTi – Science Based Target initiative – and are starting to demand sustainable transport solutions from their providers. This is yet another driver of the shift to electric trucks”, says Roger Alm.

»Ne samo transportna podjetja, ampak tudi kupci transportnih in logističnih storitev podpisujejo SBTi – »Science Based Target« pobudo – in od svojih ponudnikov zahtevajo trajnostne transportne rešitve. To je še eno gonilo prehoda na električna tovorna vozila,« pravi Roger Alm.

Baterijska električna tovorna vozila za vse potrebe transporta

Električni tovornjaki Volvo izpolnjujejo potrebe v številnih okoljih – od mestne distribucije in ravnanja z odpadki do regionalnih prevozov in gradnje. V petih letih elektrifikacije je Volvo pridobil tudi močno strokovno znanje na področju optimizacije uporabe vgrajene energije, polnjenja in servisiranja električnih tovornih vozil.

Od leta 2019 do danes je Volvo Trucks postopoma razširil svojo električno ponudbo na obstoječo serijo, ki vključuje osem popolnoma električnih tovornjakov.

Modeli električnih tovornjakov Volvo v ponudbi so Volvo FL Electric, FE Electric, FM Electric, FM Low Entry, FMX Electric, FH Electric, FH Aero Electric in VNR Electric. Najbolje prodajan je Volvo FH Electric, ki je bil nedavno izbran za prestižno mednarodno nagrado za tovornjak leta 2024.

1 na podlagi podatkov strank za isto kombinacijo enakovrednih tovornjakov z dizelskim motorjem.

2 v skladu z izračuni GLEC v3 od proizvodnje do končanega življenjskega cikla vozila.

POVEZAVA do slik boljše resolucije

Za vse dodatne informacije se lahko obrnete na:

Ana Marolt, tel. +386 51 608 745, ana.marolt@volvo.com

Več slik in videov je na voljo v medijskem središču Volvo Trucks: https://media.volvogroup.com/dam

Volvo Trucks s svojo ponudbo srednje težkih in težkih tovornjakov ponuja celovite transportne rešitve poklicnim in poslovnim uporabnikom. Podpora strankam je zagotovljena z globalno mrežo pooblaščenih serviserjev z 2.200 servisnimi točkami v več kot 130 državah. Proizvodnja tovornih vozil Volvo poteka v 12 državah po vsem svetu. Leta 2023 je bilo po vsem svetu izdobavljenih približno 145.000 tovornih vozil Volvo. Volvo Trucks je del skupine Volvo, enega vodilnih svetovnih proizvajalcev tovornih vozil, avtobusov, gradbene mehanizacije ter ladijskih in industrijskih motorjev. Skupina ponuja tudi storitve financiranja in servisiranja. Delovanje podjetja Volvo Trucks temelji na glavnih vrednotah, kot so kakovost, varnost in skrb za okolje.