Trucks

Novi Volvo FH16: Več moči – manj goriva

Novi Volvo FH16 je najzmogljivejši tovornjak v Evropi,hkrati pa je tudi zelo učinkovit - deluje lahko na 100 % obnovljiva goriva. Testi na cesti potrjujejo, da povsem nov motor v FH16 dosega 5 % boljšo porabo goriva in nižje emisije, hkrati pa dodaja 7 % več navora – kombinacija, ki poveča učinkovitost in produktivnost za najzahtevnejše transportne naloge.
Novi Volvo FH16: Več moči – manj goriva
Novi Volvo FH16 z motorjem D17 – najmočnejši tovornjak v Evropi – združuje večjo moč z nižjo porabo goriva.

Popolnoma novi motor D17 v ikoničnem Volvu FH16 je bil zasnovan za najtežje transportne naloge in da zagotovi izjemno zmogljivost in vzdržljivost. Če primerjamo novi 17-litrski motor Volvo FH16 s 780 KM in njegovim predhodnikom, novi tovornjak doda 7 % navora, hkrati pa doseže 5 %* manjšo porabo goriva in emisije ogljikovega dioksida.

 

Popolnoma nov motor je na voljo tudi v novem Volvu FH16 Aero, ki nudi še boljšo porabo goriva v

kombinaciji z aerodinamično kabino tovornjaka.

 

»Naši inženirji so razvili motor, ki združuje najvišji navor in moč v katerem koli evropskem tovornjaku, z vrhunskim izkoristkom goriva. Dejstva govorijo sama zase – več navora in moči z znatnimi prihranki goriva in CO2 je fantastičen rezultat. To pomeni, da lahko naše stranke opravljajo svoje naloge učinkoviteje in z večjo produktivnostjo,« pravi Jan Hjelmgren, vodja upravljanja izdelkov in kakovosti pri Volvo Trucks.

 

Ta povsem nov motor z učinkovito porabo goriva je še en primer nenehnega prizadevanja družbe Volvo Trucks za zmanjšanje porabe goriva in emisij ogljika iz obstoječih tehnologij pogonskega sklopa, vzporedno z uvajanjem novih tehnologij.

 

Tri stopnje moči

Novi 17-litrski motor Euro 6 ima tri stopnje moči; 600 KM, 700 KM in 780 KM. Stopnje navora so bile povečane na 3000 Nm, 3400 Nm in 3800 Nm v najmočnejši različici. Menjalnik je bil posodobljen, da prenese do 3800 Nm, učinkovitost menjalnika pa je bila dodatno izboljšana pri različicah s 3000 Nm in 3400 Nm.

 

Biogorivo certificirano

Novi motor D17 je certificiran za delovanje na HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) pri vseh nazivnih močeh. Različica s 700 KM ima tudi certifikat za delovanje na 100 % biodizel (B100).

 

Volvo FH16 in FH16 Aero s povsem novim motorjem D17 bosta na voljo za naročanje od sredine leta 2024, proizvodnja pa se bo začela v drugi polovici leta 2024.

 

*rezultat preskusa na cesti D17 780 KM proti D16 750 KM, 55T GCW

 

POVEZAVA do slik in videov visoke ločljivosti

Za vse dodatne informacije se lahko obrnete na:

Ana Marolt, tel. +386 51 608 745, ana.marolt@volvo.com

 

Več slik in videov je na voljo v medijskem središču Volvo Trucks: https://media.volvogroup.com/dam

 

 

Volvo Trucks s svojo ponudbo srednje težkih in težkih tovornjakov ponuja celovite transportne rešitve poklicnim in poslovnim uporabnikom. Podpora strankam je zagotovljena z globalno mrežo pooblaščenih serviserjev z 2.200 servisnimi točkami v več kot 130 državah. Proizvodnja tovornih vozil Volvo poteka v 12 državah po vsem svetu. Leta 2023 je bilo po vsem svetu izdobavljenih približno 145.000 tovornih vozil Volvo. Volvo Trucks je del skupine Volvo, enega vodilnih svetovnih proizvajalcev tovornih vozil, avtobusov, gradbene mehanizacije ter ladijskih in industrijskih motorjev. Skupina ponuja tudi storitve financiranja in servisiranja. Delovanje podjetja Volvo Trucks temelji na glavnih vrednotah, kot so kakovost, varnost in skrb za okolje.