Trucks

Volvo predstavlja svoj prvi izključno električni tovornjak – optimiziran za čistejše in varnejše prevoze v mestih

Volvo je predstavil svoj prvi model tovornjaka, ki je bil razvit samo z električnim pogonom. Električni tovornjak FM Low Entry z zmogljivostjo za težke tovore in odlično vidljivostjo za voznika je optimiziran za varno in učinkovito vožnjo v mestih.
Volvo predstavlja svoj prvi izključno električni tovornjak – optimiziran za čistejše in varnejše prevoze v mestih
Volvo je predstavil svoj prvi model tovornjaka, ki je bil razvit samo z električnim pogonom. Električni tovornjak FM Low Entry z zmogljivostjo za težke tovore in odlično vidljivostjo za voznika je optimiziran za varno in učinkovito vožnjo v mestih.

Ker si vse več mest prizadeva izboljšati svoje mestno okolje z zniževanjem ravni emisij, hitro narašča povpraševanje po tovornjakih brez izpušnih plinov, ki lahko izpolnijo te nove zahteve strank.

Najnovejši dodatek k programu električnih tovornjakov Volvo Trucks – Volvo FM Low Entry – je težko tovorno vozilo, posebej razvito za najrazličnejše prevoznih naloge v mestih. To je tudi prvi model tovornjaka, ki ga je razvil Volvo in je na voljo samo z električnim pogonom.

»Ta tovornjak z ničelnimi emisijami je odličen dodatek k naši ponudbi električnih vozil, in je popolnoma primeren za mestne prevoze ter zasnovan z mislijo na voznika. Vozilo je zmogljivo, vendar ga je mogoče brez težav voziti in z njim enostavno manevrirati. Novi Volvo FM Low Entry je popolnoma v skladu z našimi ambicijami širitve ponudbe električnih vozil, saj želimo še več strankam omogočiti zmanjšanje emisij ogljika,« pojasnjuje Roger Alm, predsednik družbe Volvo Trucks.

 

Ocena Direct Vision s 5 zvezdicami

Zaradi nizkega položaja ima voznik odlično vidljivost in nadzor nad okolico. Zaradi dobre vidljivosti si je FM Low Entry prislužil oceno petih zvezdic po standardu Direct Vision, ki ocenjuje težka vozila v Londonu in bo začel veljati v zadnjem četrtletju leta 2024*.


Volvo FM Low Entry je zelo vsestranski in ga je mogoče prilagoditi posebnim zahtevam različnih prevoznih nalog, kot so ravnanje z odpadki, distribucija in gradbeništvo.

 

Tovornjak temelji na dobro znanem modelu Volvo FM. Prostorna kabina je znižana in pomaknjena naprej, zaradi nizkega pragu in ravnega dna pa je vstop v tovornjak in izstop iz njega enostaven. Te oblikovne značilnosti ustvarjajo ergonomsko, udobno in učinkovito delovno okolje za voznike v prometnih mestnih središčih.

 

Novi FM Low Entry se bo sprva prodajal v Evropi, vključno s Turčijo, ter v Avstraliji in Južni Koreji. Začetek prodaje bo v prvem četrtletju leta 2024, začetek proizvodnje pa v drugem četrtletju leta 2024.

 

Osem modelov električnih tovornjakov

S tem novim popolnoma električnim mestnim tovornjakom ima Volvo v svoji ponudbi skupno osem modelov električnih tovornjakov. Leta 2019 je Volvo Trucks postal prvi svetovni proizvajalec, ki je začel serijsko proizvodnjo težkih električnih tovornjakov, njegov cilj pa je, da bo leta 2030 50 % svetovne prodaje novih tovornjakov Volvo na električni pogon. 

 

Ključne lastnosti modela Volvo FM Low Entry

 

·         Vidljivost (s standardno specifikacijo) ustreza standardu 5 zvezdic Direct Vision organizacije Transport for London.

·         Tovornjak je opremljen z dinamičnim krmilnim sistemom Volvo Dynamic Steering za lahkotno krmiljenje in zmanjšanje tresljajev.

·         Na voljo so tri kombinacije sedežev: Voznik + 0, 1 ali 3 potniki. Trije potniški sedeži so nameščeni v zadnjem delu kabine, zato jih voznik ne vidi. To zmanjšuje mrtve kote in prispeva k odlični vidljivosti.

·         Številne ergonomske značilnosti vključujejo nizek prag, ravna tla in dobro nameščene ročaje za lažje in varnejše zapuščanje kabine.

·         Tovornjak je na voljo z novim naprednim Volvo sistemom za nadzor kamer, Camera Monitor System.

·         Na voljo je v dveh višinah (stojnih): Kabina za spanje (1575 mm) in podaljšana/visoka kabina za spanje (1945 mm).

·         Razpoložljive konfiguracije osi: 4X2, 6X2, 6X4, 8X2, 8X4

·         Skupna masa kompozicije: 19–32 ton

·         Motor: 330 kWh

·         Pogonske baterije: 360 kWh (4 baterije)

·         Doseg: do 200 km (doseg je odvisen od več parametrov, kot so teža tovora, način vožnje, vozni cikel, topografija, temperatura itd.)
Polnjenje: 250 kW (DC), 43 kW (AC)

·         Medosna razdalja: 3900-6000 mm

 

*https://tfl.gov.uk/info-for/deliveries-in-london/delivering-safely/direct-vision-in-heavy-goods-vehicles/dvs-star-ratings-and-safe-system

Za vse dodatne informacije se lahko obrnete na:

Ana Marolt, tel. +386 51 608 745, ana.marolt@volvo.com

 

 

Volvo Trucks s svojo ponudbo srednje težkih in težkih tovornjakov ponuja celovite transportne rešitve poklicnim in poslovnim uporabnikom. Podpora strankam je zagotovljena z globalno mrežo pooblaščenih serviserjev z 2.200 servisnimi točkami v več kot 130 državah. Proizvodnja tovornih vozil Volvo poteka v 12 državah po vsem svetu. Leta 2023 je bilo po vsem svetu izdobavljenih približno 145.000 tovornih vozil Volvo. Volvo Trucks je del skupine Volvo, enega vodilnih svetovnih proizvajalcev tovornih vozil, avtobusov, gradbene mehanizacije ter ladijskih in industrijskih motorjev. Skupina ponuja tudi storitve financiranja in servisiranja. Delovanje podjetja Volvo Trucks temelji na glavnih vrednotah, kot so kakovost, varnost in skrb za okolje.