Trucks

Volvo FH Aero je tu – nov zgled za energijsko učinkovita težka tovorna vozila

Ikonska linija Volvo tovornjakov FH je pridobila novega družinskega člana z modelom Volvo FH Aero. FH Aero z aerodinamično zasnovo in inovativnimi funkcijami zagotavlja energijsko učinkovitost na čisto novi ravni, na voljo je v štirih različicah, vključno s pogonom na biogorivo in nagrajeno različico na električni pogon.
Volvo FH Aero je tu – nov zgled za energijsko učinkovita težka tovorna vozila

Zaradi izboljšane aerodinamike in novih tehnologij, kot je Camera Monitor System, lahko novi FH Aero zmanjša porabo energije in izpust emisij za 5 odstotkov.*

»Novi Volvo FH Aero je naš najučinkovitejši tovornjak doslej in še naprej zmanjšujemo izpust CO2 v celotnem naboru naših izdelkov,« pravi Roger Alm, predsednik družbe Volvo Trucks. »To je izvrsten Volvo tovornjak – varen, lepo oblikovan in vrhunske kakovosti za prevoze težkega tovora na dolge razdalje, zasnovan za uspeh naših strank.«

Volvo FH Electric, ki je bil izbran za mednarodni tovornjak leta 2024, bo na voljo tudi v novi različici Aero, energijsko učinkovitem dodatku široki paleti električnih tovornjakov Volvo. Poleg tega je Volvo FH16 zdaj najzmogljivejši tovornjak v industriji z novim učinkovitim motorjem s 780 KM za najtežje tovore.

Ne glede na to, ali stranke izberejo električni, plinski ali dizelski pogonski sklop, prinašajo vse različice novega modela FH Aero manjšo porabo energije, daljši doseg ter vrhunsko raven varnosti in vozne izkušnje.

Novi modeli tovornjakov Aero bodo postopoma uvedeni na trge med letoma 2024 in 2025 v štirih različicah – FH Aero, FH Aero Electric, FH Aero na plin in FH16 Aero.

Najvarčnejša poraba goriva z aerodinamično obliko

Sprednji del kabine na modelu Volvo FH Aero je daljši za 24 centimetrov v primerjavi z navadnim Volvom FH. To podaljšanje je bilo ključnega pomena za ustvarjanje bolj aerodinamične kabine tovornjaka. Boljša aerodinamika ne zagotavlja samo nižje porabe goriva, ampak tudi večjo stabilnost vožnje v vetrovnih razmerah.

Izboljšana aerodinamika prav tako prinaša koristi modelu FH Aero Electric, saj se kolesa lahko boljše prosto vrtijo. To omogoča regeneracijo večje količine energije, ki se med zaviranjem ali spuščanjem po klancu shrani v baterijo, in je tam pripravljena za uporabo, ko je treba pospeševati ali voziti navkreber.

Sodoben nov videz modela FH Aero se ponaša z drzno, veliko in prepoznavno značko Volvo Iron Mark – največjo v sodobnem času na tovornjaku Volvo – ter napisom znamke Volvo, ki jasno kaže, da je to najnovejši model podjetja Volvo Trucks.

Izboljšana varnost in učinkovitost s kamerami, ki nadomeščajo ogledala

Nov napreden nadzorni sistem kamer Camera Monitor System veliko prispeva tako k aerodinamiki kot varnosti. Nova rešitev, ki nadomešča tradicionalna zunanja ogledala, vozniku razširi vidno polje in izboljšuje varnost voznika ter tudi drugih udeležencev v prometu.

Sistem kamer pripomore k boljši vidljivost voznika v deževnih in temnih razmerah, pa tudi ob neposredni sončni svetlobi in med vožnjo v predorih. Sistem kamer ima funkcijo samodejnega premikanja za pomoč med vožnjo priklopnika, saj funkcija sledi prikolici med zavijanjem.

Druge značilnosti, funkcije in prednosti novega modela Volvo FH Aero so:

Volvo tehnologija I-See, ki je izpopolnjena za varčevanje z energijo in manj ogljičnih emisij z uporabo topografskega zemljevida v oblaku za optimizacijo vožnje in omogočanje daljšega časa vožnje s tempomatom, kar prihrani energijo in zagotavlja bolj sproščeno vožnjo.

·         Posodobljene zavore z Volvo patentiranimi brezkontaktnimi zavornimi diski izboljšajo zmogljivost zaviranja ter obenem zmanjšajo porabo energije in emisije.

·         Nadgrajen uporabniku prijazen sistem za informacije in razvedrilo, ki ga je mogoče prilagoditi glede na individualne potrebe.

·         Izboljšan zvočni sistem, ki je na voljo s šestimi vrhunskimi visokokakovostnimi zvočniki, novim močnostnim ojačevalnikom in nizkotonskim zvočnikom, ki zvočno izkušnjo obogati z neverjetno močjo.

·         Nov vdelan navigacijski sistem z izboljšanimi zemljevidi, prilagojenimi specifičnim zahtevam za tovornjake, s samodejnimi posodobitvami zemljevidov, kar zagotavlja učinkovito dostavo tovora.

·         Posodobitve notranjosti vključujejo tudi vgrajeno mikrovalovno pečico in vrata USB-C.

·         Ponudba za aplikacije My Business Apps podjetja Volvo Trucks je bila predstavljena na več trgih. To je naročniška storitev, ki strankam omogoča prenos poslovnih aplikacij različnih ponudnikov in uporabo teh aplikacij na stranskem zaslonu v tovornjaku, kar zelo koristi nemoteni in vsakodnevni uporabi tovornjaka.

·         Nova storitev za spremljanje pnevmatik “Tyre Monitoring Service” upravljalcu voznega parka zagotavlja popoln pregled nad tovornjakom in prikolico prek aplikacije Volvo Connect ter zmanjšuje tveganje z vidika stroškov in motenj, povezanih s težavami s pnevmatikami.

Volvo FH bo še naprej na voljo tudi s standardno nepodaljšano kabino, odvisno od potreb na trgu.

POVEZAVA do slik in videov visoke ločljivosti

* Dejanska poraba goriva se lahko razlikuje glede na številne dejavnike, kot so hitrost vožnje, uporaba tempomata, specifikacije vozila, obremenitev vozila, dejanska topografija, voznikove izkušnje, vzdrževanje vozila in vremenske razmere.

Za vse dodatne informacije se lahko obrnete na:

Ana Marolt, tel. +386 51 608 745, ana.marolt@volvo.com

Volvo Trucks s svojo ponudbo srednje težkih in težkih tovornjakov ponuja celovite transportne rešitve poklicnim in poslovnim uporabnikom. Podpora strankam je zagotovljena z globalno mrežo pooblaščenih serviserjev z 2.200 servisnimi točkami v več kot 130 državah. Proizvodnja tovornih vozil Volvo poteka v 12 državah po vsem svetu. Leta 2023 je bilo po vsem svetu izdobavljenih približno 145.000 tovornih vozil Volvo. Volvo Trucks je del skupine Volvo, enega vodilnih svetovnih proizvajalcev tovornih vozil, avtobusov, gradbene mehanizacije ter ladijskih in industrijskih motorjev. Skupina ponuja tudi storitve financiranja in servisiranja. Delovanje podjetja Volvo Trucks temelji na glavnih vrednotah, kot so kakovost, varnost in skrb za okolje.