Trucks

Nov, zmogljivejši motor za Volvo FH16 zagotavlja največjo produktivnost

Volvo Trucks predstavlja nov motor za ikonski model FH16. Novi 17-litrski motor z do 780 KM moči in 3800 Nm navora je kos tudi najtežjim tovorom, obenem pa zagotavlja izredno učinkovito porabo goriva in trpežnost. Nov motor je certificiran za pogon na biogoriva.
Nov, zmogljivejši motor za Volvo FH16 zagotavlja največjo produktivnost
Volvo Trucks predstavlja nov motor za ikonski model FH16. Novi 17-litrski motor z do 780 KM moči in 3800 Nm navora je kos tudi najtežjim tovorom, obenem pa zagotavlja izredno učinkovito porabo goriva in trpežnost.

Nenehna vožnja pri visoki hitrosti in s težkim tovorom je lahko dokaj zahtevna – vendar ne z novim Volvo 17-litrskim motorjem Euro 6, ki poganja tovornjak FH16. Novi motor, razvit za najzahtevnejše prevoze, ima tri stopnje moči: 600 KM, 700 KM in 780 KM. Tudi stopnja navora je ustrezno povečana, in sicer na 3000 Nm, 3400 Nm in 3800 Nm v najzmogljivejši različici. Višja raven moči in navora pomenita hitrejši odziv motorja, boljšo vozno zmogljivost, največjo produktivnost in gospodarnejšo porabo goriva.

 

»Ponosen sem, da lahko predstavim naš novi motor. Res je mojstrovina in rezultat inženiringa na najvišji svetovni ravni. Različica s 780 KM predstavlja najmočnejši motor v industriji. Ko se na cesti vzpenjate po strmih klancih z najtežjimi tovori, si nikakor ne želite premajhnega navora in moči. Zato smo vse sile uperili v to, da bo motor D17 nadvse zmogljiv, zanesljiv in odziven. Za naše stranke to pomeni, da lahko delo opravijo hitreje in z varčnejšo porabo goriva,« razlaga Marcos Weingaertner, produktni vodja pri Volvo Trucks.

 

Motor D17 je opremljen z učinkovitim turbopolnilnikom, ki povečuje odzivnost motorja in izpopolnjuje vozno izkušnjo. Volvo inovativna patentirana zasnova bata z valovito posodo optimizira zgorevanje in zmanjša emisije, nov sistem vbrizgavanja zagotavlja najgospodarnejšo porabo goriva, povišan največji tlak valja pa omogoča visoko izhodno moč.

Zavorna moč motorja v celotnem razponu hitrosti je močno izboljšana z odlično odzivnostjo motorja. To omogoča hitro menjavo prestav, zaradi česar se zavorne obloge in kolutne zavore manj obrabljajo, obenem pa je učinkovitost večja pri vožnji po klancu navzdol.

 

Certifikat za biogoriva
Novi motor D17 je certificiran za pogon na HVO (rastlinsko olje, obdelano z vodikom) v vseh nazivnih močeh. Različica s 700 KM ima tudi certifikat za pogon na 100-odstotni biodizel (B100). Menjalnik je posodobljen, da prenese do 3800 Nm, učinkovitost notranjega menjalnika pa je dodatno izboljšana pri različicah s 3000 Nm in 3400 Nm.

 

»Prepričan sem, da bodo stranke in vozniki veseli večje zavorne moči motorja ter možnosti pogona na HVO in biodizel. D17 je čudovit motor za čudovit tovornjak in vse naše stranke, ki se pri vsakodnevnem delu zanašajo na Volvo FH16, bodo zdaj imele še močnejše orodje, ki jim bo v pomoč,« pravi Marcos Weingaertner.

 

Prodaja modela Volvo FH16 z novim motorjem se bo začela sredi leta 2024. Začetek proizvodnje je predviden v drugi polovici leta 2024.

 

Novi motor je na voljo v novem modelu Volvo FH16 Aero in najnovejši različici modela Volvo FH16.

 

POVEZAVA do slik in filmov visoke ločljivosti

Za vse dodatne informacije se lahko obrnete na:

Ana Marolt, tel. +386 51 608 745, ana.marolt@volvo.com

 

 

Volvo Trucks s svojo ponudbo srednje težkih in težkih tovornjakov ponuja celovite transportne rešitve poklicnim in poslovnim uporabnikom. Podpora strankam je zagotovljena z globalno mrežo pooblaščenih serviserjev z 2.200 servisnimi točkami v več kot 130 državah. Proizvodnja tovornih vozil Volvo poteka v 12 državah po vsem svetu. Leta 2023 je bilo po vsem svetu izdobavljenih približno 145.000 tovornih vozil Volvo. Volvo Trucks je del skupine Volvo, enega vodilnih svetovnih proizvajalcev tovornih vozil, avtobusov, gradbene mehanizacije ter ladijskih in industrijskih motorjev. Skupina ponuja tudi storitve financiranja in servisiranja. Delovanje podjetja Volvo Trucks temelji na glavnih vrednotah, kot so kakovost, varnost in skrb za okolje.