Trucks

Volvo Trucks začenja serijsko proizvodnjo težkih električnih tovornjakov

Volvo Trucks kot prvi globalni proizvajalec začenja serijsko proizvodnjo težkih električnih 44-tonskih* tovornjakov.
Volvo Trucks začenja serijsko proizvodnjo težkih električnih tovornjakov
Volvo Trucks kot prvi globalni proizvajalec začenja serijsko proizvodnjo težkih električnih 44-tonskih* tovornjakov.

Volvo Trucks začenja serijsko proizvodnjo električnih različic svoje najpomembnejše modelske palete tovornjakov – težkih tovornih vozil: modelov Volvo FH, Volvo FM in Volvo FMX. Ta vozila lahko delujejo pri skupni masi do 44 ton*, ti modeli pa predstavljajo okoli dve tretjini dobav podjetja.

 

Z njimi vred tako Volvo Trucks v globalnem merilu serijsko proizvaja šest modelov električnih tovornjakov, s čemer ima najširšo ponudbo električnih tovornih vozil na trgu.

»Ta mejnik dokazuje, da smo vodilni na področju preobrazbe prevozniške panoge. Manj kot dve leti je minilo, odkar smo prvič predstavili svoja prva težka električna tovorna vozila. Sedaj povečujemo količine in te izjemne tovornjake bomo dobavili strankam po vsej Evropi, kasneje pa tudi kupcem v Aziji, Avstraliji in Latinski Ameriki. « pravi Roger Alm, predsednik Volvo Trucks.

Serijska proizvodnja najtežjih električnih tovornjakov se bo začela v tovarni Tuve v Göteborgu na Švedskem, prihodnje leto pa ji bo sledila tovarna v Gentu v Belgiji. Volvo električna tovorna vozila izdeluje na isti liniji kot svoje konvencionalne tovornjake, kar zagotavlja visoko stopnjo prilagodljivosti proizvodnje in večjo učinkovitost. Baterije dobavlja nova tovarna družbe Volvo Trucks za izdelavo baterij v Gentu.

Povpraševanje po električnih tovornjakih na številnih trgih hitro narašča. Eden izmed razlogov je potreba naročnikov prevoznih storitev po brezogljičnih prevozih, da bi dosegli svoje trajnostne cilje. Ponudba električnih tovornjakov družbe Volvo Trucks bi lahko pokrila okoli 45 % današnjih potreb pri prevozih blaga v Evropi.**

 

»Prodali smo okoli 1000 težkih električnih tovornjakov in skupaj več kot 2600 električnih tovornih vozil. Pričakujemo, da se bodo količine v naslednjih nekaj letih znatno povečale. Do leta 2030 bi morali biti vsaj 50 odstotkov naših tovornjakov, ki jih prodamo po vsem svetu, električnih,« pravi Roger Alm.

 

Paleta šestih električnih tovornih vozil Volvo Trucks pokriva širok spekter uporabe, kot so mestna distribucija in odvoz odpadkov, regionalni prevozi ter gradbena dela.

* Bruto skupna masa skupine vozil.

** Po podatkih statističnega urada Eurostat »Cestni tovorni promet po razdaljah« (2018) je v Evropi 45 % vsega blaga prepeljanega na razdalji, krajši od 300 km.

 

Povezava do slik visoke ločljivosti: http://images.volvotrucks.com.

 

Za vse dodatne informacije se lahko obrnete na:

Ana Marolt, tel. +386 51 608 745, ana.marolt@volvo.com

 

 

Volvo Trucks s svojo ponudbo srednje težkih in težkih tovornjakov ponuja celovite transportne rešitve poklicnim in poslovnim uporabnikom. Podpora strankam je zagotovljena z globalno mrežo pooblaščenih serviserjev z 2.200 servisnimi točkami v več kot 130 državah. Proizvodnja tovornih vozil Volvo poteka v 12 državah po vsem svetu. Leta 2023 je bilo po vsem svetu izdobavljenih približno 145.000 tovornih vozil Volvo. Volvo Trucks je del skupine Volvo, enega vodilnih svetovnih proizvajalcev tovornih vozil, avtobusov, gradbene mehanizacije ter ladijskih in industrijskih motorjev. Skupina ponuja tudi storitve financiranja in servisiranja. Delovanje podjetja Volvo Trucks temelji na glavnih vrednotah, kot so kakovost, varnost in skrb za okolje.