Trucks

Volvo Trucks vodilni na trgu električnih tovornjakov v Evropi

Novi statistični podatki kažejo, da je Volvo Trucks z 42 % tržnim deležem v letu 2021 vodilni na evropskem trgu težkih povsem električnih tovornih vozil. Leta 2021 so prejeli naročila, vključno s pismi o nameri za nakup, za več kot 1.100 električnih tovornjakov po vsem svetu.
Volvo Trucks vodilni na trgu električnih tovornjakov v Evropi
Volvo Trucks je bil leta 2021 vodilni na evropskem trgu težkih električnih tovornih vozil in je prejel naročila za več kot 1.100 električnih tovornjakov po vsem svetu.

Mednarodni cestni tovorni promet se spreminja v smeri bolj trajnostnih prevozov in prodaja težkih baterijskih tovornih vozil se predvsem v Evropi povečuje. V komercialnem prometu je vse več težkih povsem električnih tovornjakov.

 

Statistični podatki skupine za analizo trga IHS Markit kažejo, da je bilo leta 2021 v Evropi registriranih 346 električnih tovornih vozil (nad 16 ton), kar je 193 % več kot leta 2020. Volvo Trucks ima z 42 % največji tržni delež. Evropske države z največ registriranimi električnimi tovornjaki (nad 16 ton) so Švica, Norveška, Švedska in Nizozemska.*

 

»Odločeni smo, da bomo gonilna sila revolucije električnih tovornjakov in naš vodilni položaj na evropskem trgu dokazuje, da delamo prav to. Čeprav so količine še vedno majhne, opažamo vse večje zanimanje tako v Evropi in Severni Ameriki kot v drugih delih sveta. Leta 2021 smo prejeli naročila, vključno s pismi o nameri za nakup, za več kot 1.100 tovornih vozil v 20 državah. Prepričan sem, da ponudba električnih prevozov brez emisij postaja ključna konkurenčna prednost,« pravi Roger Alm, predsednik Volvo Trucks.

 

S serijsko proizvodnjo električnih tovornjakov je družba Volvo Trucks kot ena izmed prvih znamk tovornjakov začela leta 2019 in ko se bo jeseni začela proizvodnja težkih, povsem električnih modelov Volvo FH, Volvo FM in Volvo FMX, bo imel Volvo najpopolnejšo paleto električnih vozil v globalni industriji tovornjakov. Volvo je svoja električna vozila dobavil širokemu krogu kupcev v Evropi, Severni Ameriki in Avstraliji. Cilj podjetja je, da bo do leta 2030 polovica njihove celotne prodaje tovornih vozil električna.

 

»Te številke jasno kažejo, da smo s prodajo začeli zelo dobro, s širšo paleto električnih tovornjakov pa bo mogoče elektrificirati skoraj polovico težkih cestnih prevozov. Ta delež se bo s povečanjem razdalje, ki jo lahko prevozijo električni tovornjaki, in z razvojem polnilne infrastrukture za težka tovorna vozila še povečal,« pravi Roger Alm.

 

*Vir: IHS Markit, ihsmarkit.com. Evropa brez Združenega kraljestva

Statistični podatki IHS Markit o skupnem številu registriranih električnih tovornih vozil (nad 16 ton) v Evropi, brez Združenega kraljestva:

 

Država

Celotni trg v letu 2021

Švica

77

Norveška

56

Švedska

47

Nizozemska

42

Nemčija

37

Francija

25

Danska

21

Španija

11

Italija

9

Madžarska

7

Poljska

4

Belgija

3

Češka

2

Finska

2

Irska

2

Avstrija

1

Skupaj

346

 

POVEZAVA do fotografij visoke ločljivosti

Za vse dodatne informacije se lahko obrnete na:

Ana Marolt, tel. +386 51 608 745, ana.marolt@volvo.com

 

 

Volvo Trucks s svojo ponudbo srednje težkih in težkih tovornjakov ponuja celovite transportne rešitve poklicnim in poslovnim uporabnikom. Podpora strankam je zagotovljena z globalno mrežo pooblaščenih serviserjev z 2.200 servisnimi točkami v več kot 130 državah. Proizvodnja tovornih vozil Volvo poteka v 12 državah po vsem svetu. Leta 2023 je bilo po vsem svetu izdobavljenih približno 145.000 tovornih vozil Volvo. Volvo Trucks je del skupine Volvo, enega vodilnih svetovnih proizvajalcev tovornih vozil, avtobusov, gradbene mehanizacije ter ladijskih in industrijskih motorjev. Skupina ponuja tudi storitve financiranja in servisiranja. Delovanje podjetja Volvo Trucks temelji na glavnih vrednotah, kot so kakovost, varnost in skrb za okolje.