Trucks

DHL Freight in Volvo Trucks sta združila moči, da pospešita prehod na prevoze na večje razdalje brez fosilnih goriv

DHL Freight, eden vodilnih evropskih ponudnikov cestnih tovornih prevozov in Volvo Trucks sta sklenila sodelovanje, da pospešita uvedbo težkih električnih tovornih vozil za regionalne prevoze v Evropi. Skupna prizadevanja pomenijo še en pomemben korak k podnebno nevtralnim transportnim rešitvam.
DHL Freight in Volvo Trucks sta združila moči, da pospešita prehod na prevoze na večje razdalje brez fosilnih goriv
DHL Freight in Volvo Trucks sta združila moči, da pospešita prehod na prevoze na večje razdalje brez fosilnih goriv

Doslej so se električna tovorna vozila pretežno uporabljala za krajše razdalje znotraj mest in urbanih območij. Sedaj pa sta DHL Freight in Volvo Trucks začela projekt, ki se osredotoča na težke prevoze na večje razdalje. Sodelovanje prvič na svetu zajema ekskluzivne, pilotne preizkuse popolnoma električnega tovornega vozila Volvo FH s skupno maso do 60 ton. Od marca dalje bo tovornjak vozil med dvema logističnima terminaloma DHL Freight na Švedskem, ki sta med seboj oddaljena približno 150 km. Med preizkusom bosta Volvo in DHL pridobila pomembne izkušnje in informacije v zvezi z vzpostavitvijo in delovanjem ustrezne polnilne infrastrukture. Zbrani podatki bodo pri vsakodnevnih prevozniških dejavnostih pomagali optimizirati razmerje med razdaljo, maso tovora in polnilnimi mesti.

 

DHL si skupaj z družbo Volvo Trucks aktivno prizadeva za zmanjšanje svojega ekološkega odtisa, trajnost pa je sestavni del strategije podjetja.

 

»Naš cilj je, da vse emisije, povezane z logistiko, zmanjšamo na nič. Pri tem smo že dosegli pomembne mejnike: v primerjavi z letom 2007 se je učinkovitost naše skupine glede CO2 izboljšala za 35 %. Vendar na tej poti potrebujemo inovativne tehnološke rešitve in močna partnerstva. Prepričan sem, da nam bo tesno sodelovanje s podjetjem Volvo Trucks, eno največjih znamk tovornih vozil nas svetu, pomagalo pri doseganju naših ambicioznih okoljskih ciljev na področju cestnega tovornega prevoza,« pravi Uwe Brinks, izvršni direktor DHL Freight.

 

Volvo Trucks usmerja svojo dejavnost proti prevozom brez fosilnih goriv, tako da je prehod na elektrifikacijo kar se da nemoten in učinkovit. To so storili s preučitvijo vseh vidikov ekosistema elektrifikacije, vključno s polnjenjem, načrtovanjem poti, vozili, servisom in drugo podporo.

 

»Prevozniška dejavnost se hitro spreminja in trajnost je za veliko naših strank pomembna poslovna prednost. Ponujamo učinkovite transportne rešitve, ki pomagajo k hitremu prehodu na nefosilna goriva, kot je elektrika. S podjetjem DHL sodelujemo že dolgo. Njihovo široko in strokovno znanje v logistiki nam omogoča, da preučujemo pogoje za napredek na tem tehnološkem področju in ga prilagodimo potrebam strank in njihovi vrsti prevozov,« pravi Roger Alm, predsednik Volvo Trucks.

 

DHL Freight aktivno spodbuja različne trajnostne projekte in projekte brez fosilnih tehnologij, na Švedskem je med drugim uvedel podnebju prijazno orientiran program dostave. Stranke, ki ga uporabljajo, plačajo fiksno doplačilo za vsako pošiljko ali paleto, prihodek iz teh doplačil pa se v celoti vlaga v čiste tehnologije v švedskem omrežju.

 

»Logistični sektor je pred velikim izzivom, ki hkrati ponuja tudi veliko priložnost – razogljičenje tovornega prometa. Sodelovanje z družbo Volvo Trucks pomaga družbi DHL Freight, da igra še večjo vlogo pri prehodu na trajnostne alternative in je še en pomemben dokaz za našo dolgoročno strategijo k podnebno nevtralnim prevozom,« pojasnjuje Robert Zander, izvršni direktor DHL Freight Sweden.

 

Že danes sta v serijski proizvodnji tovorni vozili Volvo FL Electric in Volvo FE Electric za mestno distribucijo. Družba DHL Supply Chain je pred kratkim začela v Londonu uporabljati novo tovorno vozilo Volvo FL Electric, s čemer je predstavila prvo namensko izdelano električno tovorno vozilo Volvo za mestno distribucijo v Veliki Britaniji.

 

Konec lanskega leta je Volvo Trucks v Severni Ameriki začel prodajati model VNR Electric, letošnje leto pa bo zaznamoval začetek prodaje modelske palete težkih električnih tovornih vozil v Evropi.

 

»Naša zaveza je, da bo najkasneje do leta 2040 naša celotna prodajna paleta tovornih vozil brez fosilnih goriv,« zaključuje Roger Alm.


Dejstva o projektu:

  • projekt DHL-Volvo se bo začel v prvi četrtini leta 2021 in je del REEL, pobude švedske agencije za inovacije Vinnova, ki spodbuja prehod na elektrificiran sistem tovornega prometa;
  • pot poteka med švedskima mestoma Göteborg in Jönköping, kar pomeni razdaljo 150 km v eno smer;
  • polnjenje bo potekalo v podjetju DHL v Jönköpingu in v centru Volvo Truck v Göteborgu.

 

 

POVEZAVA do fotografij visoke ločljivosti

Za vse dodatne informacije se lahko obrnete na:

Ana Marolt, tel. +386 51 608 745, ana.marolt@volvo.com

 

 

Volvo Trucks s svojo ponudbo srednje težkih in težkih tovornjakov ponuja celovite transportne rešitve poklicnim in poslovnim uporabnikom. Podpora strankam je zagotovljena z globalno mrežo pooblaščenih serviserjev z 2.200 servisnimi točkami v več kot 130 državah. Proizvodnja tovornih vozil Volvo poteka v 12 državah po vsem svetu. Leta 2023 je bilo po vsem svetu izdobavljenih približno 145.000 tovornih vozil Volvo. Volvo Trucks je del skupine Volvo, enega vodilnih svetovnih proizvajalcev tovornih vozil, avtobusov, gradbene mehanizacije ter ladijskih in industrijskih motorjev. Skupina ponuja tudi storitve financiranja in servisiranja. Delovanje podjetja Volvo Trucks temelji na glavnih vrednotah, kot so kakovost, varnost in skrb za okolje.