Trucks

Z novo varnostno rešitvijo podjetja Volvo Trucks vozniki lažje ohranjajo varnostno razdaljo

Podjetje Volvo Trucks je razvilo novo varnostno funkcijo opozarjanja na varnostno razdaljo, ki voznikom tovornih vozil olajša ohranjanje varnostne razdalje do sprednjega vozila, da se izognejo nevarnim razmeram. Nesreče, pri katerih vozilo trči v zadek sprednjega vozila, trenutno predstavljajo okrog 20 odstotkov vseh hudih trkov, v katerih so udeležena tovorna vozila.
Nova varnostna rešitev podjetja Volvo Trucks
Nesreče, pri katerih vozilo trči v zadek sprednjega vozila, trenutno predstavljajo okrog 20 odstotkov vseh hudih trkov, v katerih so udeležena tovorna vozila. Nova varnostna funkcija podjetja Volvo Trucks opozorilo na varnostno razdaljo voznikom olajša ohranjanje varnostne razdalje do sprednjega vozila.

„Takšne nesreče se pogosto zgodijo zaradi nepazljivosti in premajhne varnostne razdalje. Opozorilo na varnostno razdaljo opozarja z rdečo lučko na vetrobranskem steklu, takoj ko se tovorno vozilo preveč približa sprednjemu vozilu, in v večini primerov je trčenje mogoče preprečiti,” je povedal Carl Johan Almqvist, direktor za varnost prometa in izdelkov pri Volvo Trucks.

Opozorilo na varnostno razdaljo je vključeno v najnovejšo različico podpornega sistema podjetja Volvo Trucks opozorilo pred trkom z zaviranjem v sili, ki voznikom po stopnjah pomaga preprečevati nesreče. Če opozorilo na varnostno razdaljo nima želenega učinka, je voznik opozorjen z utripajočo lučjo in zvočnim alarmom. Nazadnje se aktivira napredno zaviranje v sili. Vse to se zgodi v nekaj sekundah.

Nova funkcija je namenjena uporabi na glavnih cestah zunaj mest in se vklopi pri hitrosti nad 60 km/h, če ni v uporabi prilagodljivi tempomat. Podobno kot druge funkcije sistema opozarjanja pred trkom tudi opozorilo na varnostno razdaljo s kombinacijo kamere in radarske tehnologije izračuna razdaljo in prepozna predmete na cestišču.

„S stalnim izboljševanjem sistemov aktivne varnosti v tovornih vozilih znamke Volvo povečujemo varnost voznikov tovornih vozil in drugih udeležencev v prometu. Opozorilo na varnostno razdaljo je eden od številnih primerov, kako vozniki s tehnologijo lahko vozijo še bolje.”

„Za prevozniška podjetja je smiselno vlaganje v varnost, saj s tem zaščitijo ljudi in tudi prihranijo denar. Manjši stroški zavarovanja in popravil ter manj nenačrtovanih izpadov so le nekatere prednosti. Poleg tega je varen slog vožnje v splošnem tudi varčen pri porabi. Kombinacija dobro usposobljenih in varnostno osveščenih voznikov ter varnejših tovornih vozil prinaša koristi za vse,” pravi Carl Johan Almqvist.

Podatki

  • Opozorilo na varnostno razdaljo je na voljo v modelih Volvo FH, Volvo FH16, Volvo FM in Volvo FMX, izdelanih od 23. tedna leta 2018. Ta tovorna vozila je treba opremiti še s sistemom opozarjanja pred trkom. 
  • Opozorilo na varnostno razdaljo je zasnovano tako, da voznikom tovornih vozil olajša ohranjanje varnostne razdalje do sprednjega vozila.
  • Če sistem zazna, da sta vozili bližje od izbranega časovnega razmika med 1,5 in 3,5 sekunde, se na vetrobranskem steklu prikaže rdeča lučka. Če voznik ne upočasni, se vklopi sistem opozarjanja pred trkom, ki oddaja vse intenzivnejše zvočne in vidne signale. Nato se aktivira napredno zaviranje v sili.
  • Opozorilo pred trkom z zaviranjem v sili je na voljo v modelih Volvo FH, Volvo FH16, Volvo FM, Volvo FMX, Volvo FE in Volvo FL.

Naslov za podrobnejše informacije:

Lidija Supek Koršoš, marketing manager

tel: +385 1 3867 672

e-mail: lidija.supek@volvo.com

 

LINK film
LINK fotografije
LINK press release PDF

Volvo Trucks nudi popolne transportne rešitve poklicnim in poslovnim uporabnikom za širok spekter dejavnosti. Ponudba zajema celovit nabor vozil od srednje do težkih gospodarskih vozil in podpora strank je zagotovljena s široko mrežo 2.100 prodajno-servisnih centrov v več kot 130 državah po svetu. Proizvodnja sestavnih delov tovornih vozil Volvo poteka v 15 državah po vsem svetu. Leta 2018 je bilo skupno izdobavljenih 127.000 tovornih vozil Volvo. Podjetje Volvo Trucks je član skupine Volvo, ki je med vodilnimi svetovnimi proizvajalci gospodarskih vozil, avtobusov, gradbene mehanizacije ter ladijskih in industrijskih motorjev. Skupina zagotavlja tudi storitve financiranja in servisiranja. Delovanje podjetja Volvo Trucks temelji na glavnih vrednotah, kot so kvaliteta, varnost in skrb za okolje.