Trucks

Prva vožnja vozila Vera: Volvo Trucks predstavlja avtonomni prevoz med logističnim centrom in pristaniščem

Električno, povezano in avtonomno vozilo Volvo Trucks Vera bo del integrirane rešitve za prevoz blaga iz logističnega centra do pristaniškega terminala v Göteborgu na Švedskem. Ta prevoz je rezultat novega sodelovanja med družbo Volvo Trucks ter trajektnim in logističnim podjetjem DFDS.
Vozilo Vera z zabojnikom v pristanišču
Avtonomno in električno vozilo Volvo Trucks Vera se pripravlja na prvo nalogo: prevoz blaga v povezanem in ponavljajočem se pretoku iz logističnega centra podjetja DFDS do pristaniškega terminala. Novo sodelovanje je prvi korak k uvedbi vozila Vera v dejanski prevoz in razvoju njegovega potenciala za druge podobne prevoze.

Namen sodelovanja je uvedba vozila Vera v dejansko uporabo, kar bi vzpostavilo povezan sistem za neprekinjen pretok blaga od logističnega centra podjetja DFDS do pristaniškega terminala za distribucijo po vsem svetu.

Leta 2018 je družba Volvo Trucks predstavila prvo električno, povezano in avtonomno rešitev, zasnovano za ponavljajoče se prevoze v logističnih centrih, tovarnah in pristaniščih. Vozilo Vera je primerno prevoz velikih količin blaga na kratke razdalje z visoko natančnostjo.

„Zdaj imamo priložnost, da vozilo Vera uvedemo v uporabo v popolnem okolju in še naprej razvijamo njegov potencial za druge podobne prevoze,“ pravi Mikael Karlsson, podpredsednik oddelka za avtonomne rešitve pri družbi Volvo Trucks.

Cilj je vzpostaviti povezan sistem, sestavljen iz več vozil Vera, ki jih nadzoruje kontrolni stolp. Namen je omogočiti nemoten in stalen pretok, ki se odziva na zahteve po večji učinkovitosti, prilagodljivosti in trajnosti. Sodelovanje s podjetjem DFDS je prvi korak k uvedbi vozila Vera v dejanski prevoz po vnaprej določenih javnih cestah na industrijskem območju.  

„Želimo biti vodilni na področju povezanega in avtonomnega prevoza. To sodelovanje nam bo pomagalo razviti učinkovito, prilagodljivo in trajnostno dolgoročno rešitev za sprejem avtonomnih vozil, ki prihajajo do naših vrat, kar bo koristilo našim strankam, okolju in našemu poslovanju,“ pravi Torben Carlsen, generalni direktor podjetja DFDS.

Rešitev avtonomnega prevoza se bo še naprej razvijala v smislu tehnologije, upravljanja operacij in prilagoditev infrastrukture, preden bo lahko v celoti delovala. Poleg tega bodo sprejeti potrebni varnostni ukrepi za izpolnjevanje družbenih zahtev za varno pot do avtonomnih prevozov.

Ko bo družba Volvo Trucks pridobila več izkušenj, bo vozilo Vera mogoče uporabljati za podobne namene, in sicer kot dodatek k današnjim prevoznim rešitvam.

„Avtonomni prevozi z nizkimi ravnmi hrupa in ničnimi emisijami izpušnih plinov imajo pomembno vlogo v prihodnosti logistike ter bodo koristili podjetjem in družbi.“ To sodelovanje vidimo kot pomemben začetek in želimo spodbuditi napredek na tem področju. Vozilo Vera ima omejitev hitrosti, mi pa ne. Testiranje se je že začelo, rešitev pa nameravamo uvesti v prihodnjih letih,“ dodaja Mikael Karlsson.

Podatki:

  • Naloga je premikanje zabojnikov iz logističnega centra podjetja DFDS v Göteborgu v pristaniški terminal glede na potrebno zmogljivost.
  • Avtonomni sistem nadzoruje upravljavec v kontrolnem stolpu, ki je odgovoren tudi za prevoz.
  • Rešitev je primerna za ponavljajoče se tokove z največjo hitrostjo 40 km/h.
  • Prilagoditve infrastrukture so del obsega uvedbe celotnega prometnega sistema, kar vključuje avtomatizirana vrata na terminalih.
  • Volvo Trucks in DFDS sta glavna partnerja, vendar je v izvedbo prvega prevoza vozila Vera vključenih več udeležencev.
  • Podjetje DFDS zagotavlja trajektne in prevozne storitve v Evropi in Turčiji ter ustvarja letne prihodke v višini približno 17 milijard DKK. Na ladjah in v pisarnah v 20 državah deluje 8.000 zaposlenih. Podjetje DFDS ima sedež v Köbenhavnu in kotira na köbenhavnski borzi NASDAQ.
  • Pobuda se izvaja ob podpori švedske agencije za inovacije Vinnova, švedske uprave za promet in švedske agencije za energijo v okviru programa za strateške raziskave vozil in inovacij FFI.

Za vse dodatne informacije se lahko obrnete na:
 

Lidija Supek Koršoš,
Tel. +385 1 3867 672,
lidija.supek@volvo.com

Volvo Trucks nudi popolne transportne rešitve poklicnim in poslovnim uporabnikom za širok spekter dejavnosti. Ponudba zajema celovit nabor vozil od srednje do težkih gospodarskih vozil in podpora strank je zagotovljena s široko mrežo 2.100 prodajno-servisnih centrov v več kot 130 državah po svetu. Proizvodnja sestavnih delov tovornih vozil Volvo poteka v 15 državah po vsem svetu. Leta 2018 je bilo skupno izdobavljenih 127.000 tovornih vozil Volvo. Podjetje Volvo Trucks je član skupine Volvo, ki je med vodilnimi svetovnimi proizvajalci gospodarskih vozil, avtobusov, gradbene mehanizacije ter ladijskih in industrijskih motorjev. Skupina zagotavlja tudi storitve financiranja in servisiranja. Delovanje podjetja Volvo Trucks temelji na glavnih vrednotah, kot so kvaliteta, varnost in skrb za okolje.