Trucks

Medsebojno opozarjanje tovornih vozil in avtomobilov v prometu – pionirsko sodelovanje med družbama Volvo Trucks in Volvo Cars

Družba Volvo Trucks predstavlja storitev v oblaku Connected Safety, ki omogoča, da se tovorna vozila in avtomobili Volvo samodejno medsebojno opozarjajo na nevarnosti v prometu. Neodvisna proizvajalca vozil s pionirskim sodelovanjem omogočata, da njuni avtomobili in tovorna vozila delijo sprotne informacije o nevarnosti v prometu.
Connected Saftey

Različico storitve Connected Safety za osebna vozila je družba Volvo Cars predstavila leta 2016. Zdaj je svojo različico storitve na trg uvedla tudi družba Volvo Trucks, tako da se bodo tovorna vozila in avtomobili lahko medsebojno opozarjali na morebitne nevarnosti. To je mogoče zato, ker si družbi med svojima oblakoma delita podatke v zvezi z varnostjo. 

„Razširjeno sodelovanje med različnima akterjema je eden najpomembnejših ključev do izboljšane varnosti v cestnem prometu. Če si več vozil lahko izmenjuje sprotne informacije o prometnih razmerah, bo to zmanjšalo tveganje za nesreče. S storitvijo Connected Safety odpiramo vrata v prihodnost v upanju, da se nam bo pridružilo več proizvajalcev vozil," pravi Carl Johan Almqvist, direktor službe za varnost prometa in izdelkov pri Volvo Trucks.

Ko voznik vklopi varnostne utripalke, storitev Connected Safety pošilja opozorila bližnjim vozilom, ki se povežejo s storitvijo.

„Če vozilo ob slabi vidljivosti stoji ob cesti, obstaja nevarnost, da vanj od zadaj trči drugo vozilo, kar ima lahko hude posledice. Vnaprejšnje opozorilo vsem voznikom avtomobilov in tovornih vozil v bližini daje enako možnost, da zmanjšajo hitrost in prilagodijo vožnjo prometnim razmeram ter se tako izognejo trčenju," pojasnjuje Carl Johan Almqvist.

Čez čas bo mogoče storitev v oblaku razširiti z dodatnimi funkcijami za izboljšanje varnosti.

„Ko bo tehnologija nadalje izpopolnjena in bo več vozil povezanih s sistemom, bodo sprotne informacije postale pomembna dopolnitev k različnim inteligentnim varnostnim sistemom in sistemom za pomoč vozniku, ki so danes vgrajeni v naša tovorna vozila. Storitev Connected Safety zaznamuje začetek nove faze naših stalnih prizadevanj za spodbujanje varne vožnje in preprečevanje nesreč," pravi Emanuele Piga, direktor za rešitve za stranke in razvoj novih storitev pri Volvo Trucks.

Družba Volvo Trucks bo prvič uvedla storitev Connected Safety v novih tovornih vozilih na Švedskem in Norveškem, kjer družbi Volvo Trucks in Volvo Cars predstavljata velik delež letnih registracij novih vozil.

Dejstva o storitvi Connected Safety družbe Volvo Trucks

• Kako deluje storitev Connected Safety: Ob vklopu varnostnih utripalk tovorno vozilo prek voznikovega mobilnega telefona, povezanega z internetom, pošlje signal storitvi v oblaku družbe Volvo Trucks. Od tam se podatki pošljejo ustrezni storitvi družbe Volvo Cars. Nato se vsem povezanim avtomobilom in tovornim vozilom, ki se približujejo lokaciji vozila z vklopljenimi varnostnimi utripalkami, pošlje opozorilo.

• Sistem bo v letu 2018 na voljo na Švedskem in Norveškem. Storitev Connected Safety se lahko uporablja pri tovornih vozilih Volvo FH16, Volvo FH, Volvo FM in Volvo FMX, ki so opremljena z integriranim sistemom za storitve ter informacije in razvedrilo Volvo Trucks, odvisno od tehničnih podatkov tovornega vozila in izbire storitev.

• Družba Volvo Cars ponuja storitev Connected Safety pri vseh novih modelih Volvo XC60, Volvo XC90, Volvo XC40, Volvo S90 in Volvo V90.

• Dodatni varnostni sistemi za preprečevanje nesreč za tovorna vozila Volvo: Prilagodljivi tempomat: aktivni tempomat, ki vozniku pomaga vzdrževati prednastavljeni časovni zamik za vozilom spredaj. Opozorilo pred trkom z zaviranjem v sili: voznika opozori na nevarnost trka v vozilo spredaj in po potrebi aktivira zavore. Opozorilni sistem za voznika: voznika obvešča, naj ustavi vozilo in si vzame premor, če prepozna znake nezbranosti.
Neposredna povezava na slike visoke ločljivosti