Trucks

Novi sistemi za podporo vozniku družbe Volvo Trucks dvigajo varnost na novo raven

Večja prometna varnost in izboljšano delovno okolje za voznike. To sta cilja, ki si ju je družba Volvo Trucks zastavila ob predstavitvi novih sistemov za podporo vozniku, ki temeljijo na Volvovem dinamičnem krmilnem sistemu – nagrajeni inovaciji, ki na revolucionaren način pomaga pri krmiljenju težkih tovornih vozil.
New Volvo Truck Driver Support Systems is bringing safety to a new level

„Volvov dinamični krmilni sistem je korenito spremenil nalogo voznika za volanom. Izboljšana smerna stabilnost, lažje manevriranje in večje udobje so zmanjšali tveganje prometnih nesreč in telesnih poškodb zaradi obremenitve. Zdaj želimo uspeh nadgraditi z novimi funkcijami, ki pomagajo zagotoviti še varnejše prometno okolje. To vse se sklada z našo vizijo, da ne bi prišlo do nobene nesreče, v kateri bi bilo udeleženo tovorno vozilo Volvo. Te funkcije so bile zasnovane za pomoč voznikom in za preprečevanje nekaj najpogostejših prometnih nesreč po ugotovitvah našega programa za raziskave nesreč," pravi Carl Johan Almqvist, direktor za varnost prometa in izdelkov pri Volvo Trucks. 
S povezavo Volvovega dinamičnega krmilnega sistema z drugimi sistemi za povečevanje udobja in varnosti je družba Volvo Trucks razvila dva sistema za podporo voznikom pri preprečevanju nesreč: Volvov dinamični krmilni sistem s podporo stabilnosti in Volvov dinamični krmilni sistem s podporo za vzdrževanje smeri znotraj voznega pasu.
Preprečevanje zdrsavanja, preden do njega pride
„Predstavljajte si, da vozite po mokrem in spolzkem cestišču, nato pa nenadoma opazite, da zadnji del tovornega vozila začenja izgubljati oprijem na asfaltu. Preden pride do zdrsa, rahlo obrnete volan v drugo smer, dokler ni nevarnost končana. Točno tako deluje Volvov dinamični krmilni sistem s podporo stabilnosti. Velika razlika je, da lahko sistem prepozna nevarnost in pomaga stabilizirati vozilo, preden opazite, da se bo nekaj zgodilo," pojasnjuje Carl Johan Almqvist.
Zmanjšuje nevarnost zdrsa s ceste in nenamerne zapustitve voznega pasu
Naslednja varnostna inovacija, Volvov dinamični krmilni sistem s podporo za vzdrževanje smeri znotraj voznega pasu, vozniku pomaga, ko zazna, da se tovorno vozilo približuje označbam voznega pasu. Sistem z rahlim zasukom volana v ustrezno smer in blagimi tresljaji volana opozori voznika ter mu pomaga vozilo usmeriti nazaj na vozni pas. 
Prilagodi odpor na volanu posameznim potrebam
Poleg dveh novih sistemov za podporo vozniku družba Volvo Trucks predstavlja težko pričakovano funkcijo, ki pri tovornih vozilih, opremljenih z Volvovim dinamičnim krmilnim sistemom, omogoča prilagajanje odpora na volanu posameznim potrebam.
„Vsak voznik drugače dojema, kako lahek ali težak mora biti krmilni sistem. Odslej lahko vsak voznik prilagodi odpor na volanu točno tako, kot želi za udobno, sproščeno in varno vožnjo. To je zelo praktična funkcija, še zlasti za tovorna vozila, ki jih pogosto upravljajo različni vozniki," pravi Carl Johan Almqvist.
Dejstva o novih funkcijah
• Volvov dinamični krmilni sistem je zasnovan tako, da samodejno izravnava nepravilnosti cestišča ter preprečuje tresljaje in upravlja volan. Med vožnjo z nizko hitrostjo je odpor na volanu manjši za približno 75 odstotkov, kar je velika prednost pri vzvratni vožnji in manevriranju na omejenem prostoru. Volan se samodejno poravna takoj, ko voznik sprosti njegov oprijem. Pri višjih hitrostih tovorno vozilo z gotovostjo ohranja smer tudi na slabih podlagah in ob močnem bočnem vetru. Ta tehnologija temelji na hidravličnem servo ojačevalniku tovornega vozila, ki je dopolnjen z elektronsko krmiljenim elektromotorjem, ki nenehno prilagaja krmiljenje in po potrebi zagotavlja dodaten navor.
• Volvov dinamični krmilni sistem s podporo stabilnosti. Tukaj Volvov dinamični krmilni sistem sodeluje z elektronskim programom stabilnosti (ESP) tovornega vozila. Tipala v okvirju nenehno spremljajo vrtilno hitrost tovornega vozila; če zaznajo tudi najmanjšo možnost zdrsa, se sistem aktivira ter vozniku zagotavlja rahlo pomoč pri obračanju volana, da bo lažje krmilil vozilo v nasprotno smer in ga stabiliziral.
• Volvov dinamični krmilni sistem s podporo za vzdrževanje smeri znotraj voznega pasu. Tukaj Volvov dinamični krmilni system pri hitrostih nad 55 km/h sodeluje s podporo za vzdrževanje smeri znotraj voznega pasu tovornega vozila. Sistem s kamerami spremlja položaj vozila. Ko zazna, da obstaja nevarnost, da bo tovorno vozilo zapeljalo s trenutnega voznega pasu, se aktivira krmiljenje, da vozniku pomaga vrniti vozilo v nameravano smer. Če je potrebna dodatna pomoč, sistem namesto z zvočnim opozorilnim signalom voznika opozori z rahlim tresenjem volana.
• Volvov dinamični krmilni sistem z osebnimi nastavitvami. Prilagoditev odpora na volanu posameznim potrebam za priročno in udobno vožnjo.
Povezava na slike visoke ločljivosti

Galerija