Trucks

Premierna predstavitev prvega popolnoma električnega tovornega vozila Volvo Trucks

električno tovorno vozilo za komercialno uporabo – Volvo FL Electric, ki je med drugim namenjen za mestno distribucijo in odvoz odpadkov. Prodaja in serijska proizvodnja novega modela se bosta v Evropi začeli naslednje leto. Z uvedbo tega tovornega vozila družba Volvo Trucks prevzema vodilno vlogo pri rešitvah za prevoz blaga v mestih z vozili na električni pogon.
Premierna predstavitev prvega popolnoma električnega tovornega vozila Volvo Trucks

„Neizmerno smo ponosni, da lahko predstavimo svoje prvo tovorno vozilo Volvo s popolnoma električnim pogonom, ki je pripravljeno za redni promet. S tem modelom omogočamo mestom, ki si prizadevajo za trajnostni urbani razvoj, da izkoristijo prednosti prevozov s tovornimi vozili na električni pogon," pravi Claes Nilsson, predsednik družbe Volvo Trucks.

Boljša kakovost zraka in nižja raven hrupa v mestu omogočata bolj prosto načrtovanje stanovanj in infrastrukture kot doslej. Električno tovorno vozilo brez emisij izpušnih plinov je mogoče uporabljati v notranjih terminalih in okoljskih conah. Nizka raven hrupa omogoča opravljanje več prevozov ponoči, kar bi razbremenilo ceste podnevi.

Na trgu obstaja veliko zanimanje za električna tovorna vozila. Številne potencialne stranke imajo vprašanja o priložnostih, ki jih ustvarja nova tehnologija, in o tem, kako lahko vpliva na njihovo poslovanje.

„Da bi zagotovili varen in nemoten prehod, bomo ponudili celostne rešitve na podlagi individualnih potreb vsake stranke v zvezi z voznim ciklom, nosilnostjo, razpoložljivostjo, dosegom in drugimi parametri. Takšna rešitev bo morda zajemala vse od analize poti in optimizacije baterij do servisiranja in financiranja. Družba Volvo Trucks tesno sodeluje z več dobavitelji opreme za polnjenje. Cilj je, da bi strankam tako kot vedno ponudili visoki ravni razpoložljivosti in produktivnosti," pravi Jonas Odermalm, vodja strategije izdelkov za Volvo FL in Volvo FE pri Volvo Trucks.

Ponudba Volvo Trucks je podprta s pridobljenim strokovnim znanjem skupine Volvo pri rešitvah prevoza na električni pogon. Sestrska družba Volvo Buses je od leta 2010 prodala več kot 4.000 avtobusov na električni pogon. Tehnologija, ki se pri modelu Volvo FL Electric uporablja za pogon in shranjevanje energije, je bila temeljito preizkušena od vsega začetka ter je podprta z obsežno mrežo prodaje, servisnih storitev in dobave delov družbe Volvo Trucks.
„Iz izkušenj vemo, kako pomembno je sodelovanje med mesti, dobavitelji energije in proizvajalci vozil, da bi obsežna elektrifikacija postala realnost. S privlačnimi spodbudami, dogovorjenimi standardi ter dolgoročno strategijo za urbanistično načrtovanje in razširitev infrastrukture za polnjenje bo postopek lahko potekal veliko hitreje," pojasnjuje Jonas Odermalm.

Pri družbi Volvo Trucks verjamejo, da je za spopadanje z obstoječimi izzivi na področjih, kot sta proizvodnja električne energije in baterije, bistveno uporabiti celostni pristop k elektrifikaciji prevoznega sektorja.

„Da bi skupina Volvo denimo zagotovila odgovorno pridobivanje surovin za baterije, sodeluje z mrežo Drive Sustainably, ki ima posebno funkcijo za spremljanje te težave. Skupina Volvo je tudi vključena v različne projekte, ki baterijam iz težkih električnih vozil omogočajo drugo življenjsko dobo, da se ponovno uporabijo za shranjevanje energije. Na vsa vprašanja o ravnanju z baterijami še nimamo odgovorov, vendar si znotraj skupine in v sodelovanju z drugimi akterji dejavno prizadevamo za spodbujanje razvoja in ustvarjanje potrebnih rešitev," pravi Jonas Odermalm.

Prva tovorna vozila iz programa Volvo FL Electric se že uporabljajo za redne prevoze za stranke v Göteborgu, kjer je sedež družbe Volvo Trucks.
Podatki

• Tovorno vozilo s popolnoma električnim pogonom za distribucijo, odvoz odpadkov in druge vrste uporabe v mestnih okoljih, skupna masa kompozicije 16 ton.
• Pogonski sklop: električni motor z močjo 185 kW, največja moč/trajna izhodna moč 130 kW, menjalnik z dvema prestavama, pogon na zadnjo os preko kardanske gredi. Največji navor električnega motorja: 425 Nm. Največji navor na zadnji osi: 16 kNm.
• Shranjevanje energije: 2-6 litij-ionskih baterij s skupno zmogljivostjo 100-300 kWh.
• Doseg: do 300 km.
• Polnjenje: polnjenje z izmeničnim tokom iz električnega omrežja (22 kW) ali hitro polnjenje z enosmernim tokom prek priključka CCS/Combo2 do 150 kW.
• Čas polnjenja: od praznih do popolnoma napolnjenih baterij: hitro polnjenje 1-2 uri (polnjenje z enosmernim tokom), nočno polnjenje do 10 ur (polnjenje z izmeničnim tokom) ob največji zmogljivosti baterij 300 kWh.
• Prvi dve tovorni vozili Volvo FL Electric bosta za odvoz in recikliranje odpadkov uporabljali podjetje za recikliranja Renova in prevozniško podjetje TGM.
• Projekt distribucije v mestih zunaj prometnih konic (Off Peak City Distribution) je preučeval učinke nočnega prevoza blaga v središču Stockholma. Ker so se tovorna vozila izognila največjim prometnim konicam, se bili prevozi opravljeni v tretjini časa prevozov podnevi.

12. 4. 2018

Link na fotografije:

http://images.volvotrucks.com/latelogin.jspx?recordsWithCatalogName=Volvo+Trucks:34572,Volvo+Trucks:34573,Volvo+Trucks:34574,Volvo+Trucks:34575

Gallery