Volvo FMX je izredno čvrsto tovorno vozilo, namenjeno za grobo delo

Najbolj robustno tovorno vozilo, kar smo jih kdaj naredili

Dovolj močan za vleko do 32 ton. Dovolj čvrst, da se lahko zaleti v betonsko steno in nadaljuje vožnjo. Vogala odbijača sta narejena iz 3-milimetrskega jekla visoke trdnosti. Žarometi so dvignjeni visoko nad območje udarcev. Če pa vam vseeno uspe pridelati kako resno poškodbo (kar je sicer malo verjetno), jo omejijo deljene plošče karoserije. Vidni vijaki pa vam omogočajo, da poškodovani del zamenjate sami. Tako je vaš Volvo FMX hitro spet vozen in na gradbišču, kamor spada.

Dodali smo celo vrsto jeklenih delov, a vseeno teža skoraj ni narasla – morda za pet ali šest kilogramov. Konstrukcija pa je nekajkrat bolj robustna.

Hans Bergqvist

konstruktor Volva FMX, Volvo Trucks

Trdnost že po zasnovi

Škatlasto z razlogom

Nova priklopna naprava, novi ščitni drog, novi ščitnik karterja – vse to je na sprednji zaščitni nosilec pritrjeno z ogromnimi konzolami. Tako je nastala neverjetno čvrsta škatlasta konstrukcija čelnega dela kabine. Absorbira energijo trkov pri nizkih hitrostih in skorajda v celoti odpravlja resonanco – in tresenje kabine, ki bi ga povzročala resonanca. 

Tone in tone vlečne sile

Priklop

Narejen v enem kosu iz litega železa, tako močan, da lahko potiska ali vleče do 32 ton. Tako močan, da vas lahko bager – ali drug FMX – reši, kot bi mignil, če nasedete na osi in se kolesa zavrtijo v prazno. In ker priklopna naprava ni skrita, jo lahko uporabite kot lestev za vzpon na čelni del tovornega vozila.

Naša rešitev priklopa je nekaj več
Pri preizkusih s trki se dobro obnese

Testi obnašanja med trkom

Čelni del smo skušali prebiti z jeklenim drogom pod pritiskom skoraj 3 ton. (Škatlasta konstrukcija se obnaša kot vzmet in se skoraj popolnoma vrne v prvotno obliko.) Tovorno vozilo smo zapeljali v težak betonski blok. (Jekleni čelni del tovornega vozila se rahlo upogne, vendar se v glavnem vrne v prvotno obliko.) Opravili smo še na ducate drugih strašljivih testov obnašanja ob trkih iz lastnega repertoarja. Zato s trditvijo, da je Volvo FMX najrobustnejše tovorno vozilo, kar smo jih naredili doslej, mislimo popolnoma resno.

Poiščite pooblaščenega prodajalca

Pripravljeni na robustnost?

Pooblaščeni prodajalec Volvo Trucks vam bo z veseljem razkazal vse značilnosti, po katerih je Volvo FMX naše doslej najbolj robustno tovorno vozilo.

Poiščite pooblaščenega prodajalca