Posvetite se vožnji

Posvetite se vožnji

Z menjalnikom I-Shift je vožnja lažja, varnejša in mnogo udobnejša. Ni trde sklopke. Niti toge prestavne ročice. Vsaka menjava prestave je opravljena natančno ob pravem času. Preprostost sistema vam prihrani utrujenost med vožnjo ter vam omogoči, da posvetite pozornost cesti in prometu okoli sebe. Če želite prestavljati ročno, vam gumb na prestavni ročici omogoči neposreden nadzor nad prestavami.

Volvov gospodarni menjalnik I-Shift

Varčujte pri gorivu

Namen sistema I-Shift so prihranki pri gorivu. Notranje izgube energije so majhne, za glavno razliko pa poskrbi elektronika. Vsaka menjava prestave je opravljena natančno ob pravem času. Motor ves čas deluje pri najgospodarnejših vrtljajih, tako v gospodarnem načinu kot v načinu Performance. Poleg tega pri spuščanju po klancu funkcija I-Roll odklopi motor, da kar najbolje izkoristi vztrajnost tovornega vozila, s čimer prihrani do 2 odstotka goriva.

Volvo I-Shift: kako deluje

Kako deluje

I-Shift temelji na „klasičnem“ nesinhroniziranem ročnem menjalniku – od tod kompaktna oblika in majhne notranje izgube. Čarovnija se dogaja v elektronski krmilni enoti, ki upravlja sklopko in menjave prestav. Ta enota med seboj primerja podatke o hitrosti, pospeških, teži, nagibu ceste in zahtevanem navoru ter vsako menjavo prestave opravi kar se da natančno. Sistem komunicira tudi z motorjem, ki lahko tako prilagaja vrtljaje in delovanje motorne zavore, da je skupno delovanje kar najboljše.

Ojačen za prevoze izjemno težkih tovorov

Ojačen za prevoze izjemno težkih tovorov

Če vozite v izjemno težkih pogojih, boste znali ceniti zmogljivejši I-Shift. Oblikovali smo ga posebej za okolja, kjer se pogosto vzpenjate ali spuščate po naklonih, večjih od 10 odstotkov, ali vozite po izjemno zahtevnem terenu. To pomeni, da je sedaj I-Shift na voljo tudi za vozne pogoje, za katere sta doslej prišla v poštev samo ročni menjalnik ali samodejni menjalnik Powertronic.

I-Shift s prestavami za počasno vožnjo – speljujte, kjer morate in hočete

I-Shift s prestavami za počasno vožnjo – speljujte, kjer morate in hočete

I-Shift je zdaj še bolj vsestranski in preprost za uporabo. Samodejni sistem prestavljanja lahko zdaj uporablja tudi eno ali dve prestavi za počasno vožnjo ter tudi dodatne vzvratne prestave. Če prevažate težke tovore, veste, da zna biti speljevanje včasih težavna naloga, zlasti na klancih ali na slabi cesti. Lahko pride celo do tega, da morate tovorno vozilo raztovoriti ali celo naročiti vleko, kar pomeni katastrofo z vidika razpoložljivosti in produktivnosti. Opremite Volvo FMX s sistemom I-Shift s prestavami za počasno vožnjo in take nezgode bodo stvar preteklosti. Težave s speljevanjem bodo občutno manjše, tudi sklopka bo do 75 odstotkov manj obremenjena, kar vam bo prihranilo kar nekaj popravil.

Speljite počasi, vozite varčno

Speljite počasi, vozite varčno

Ali lahko I-Shift s prestavami za počasno vožnjo v resnici prispeva k varčnejši vožnji? Vsekakor. Doslej je bilo namreč pogosto treba žrtvovati nekaj varčnosti za boljšo sposobnost speljevanja. Toda možnost prestav za počasno vožnjo vam omogoča izbiro gonila pogonske osi s hitrejšim prenosnim razmerjem, tako da med običajno vožnjo za potovalno hitrost zadostujejo mnogo nižji vrtljaji motorja. To zmanjša porabo goriva za nekaj odstotkov.

Popolno obvladovanje v vseh smereh

Popolno obvladovanje v vseh smereh

Manevriranje pri nizki hitrosti spada med najzahtevnejša voznikova opravila. S prestavnim razmerjem do 32 : 1 (oziroma do 37 : 1 pri vzvratni vožnji) vam I-Shift s prestavami za počasno vožnjo omogoča voziti mnogo počasneje, s hitrostjo od 0,5 do 2 km/h. Vozilo ves čas popolnoma obvladujete, brez težav natančno parkirate na mestu za natovarjanje oziroma raztovarjanje, lažje pa se tudi izognete nezgodam, ki vam znajo pokvariti dan in znižati produktivnost. 

Sprejmite več prevozov

Sprejmite več prevozov

S sistemom I-Shift s prestavami za počasno vožnjo je tovorno vozilo bolj vsestransko uporabno – eno tovorno vozilo je primerno za več vrst prevozov v različnih razmerah. Vozite po cestah in brezpotjih? Morate prevažati tudi skrajno težke tovore? Vozite na velikih nadmorskih višinah? Opravljate posebne počasne prevoze? Brez težav.

Modul prestav za počasno vožnjo podaljša menjalnik samo za 120 mm in poveča težo za 48 kg.

I-Shift z dvojno sklopko – nov način vožnje

I-Shift z dvojno sklopko – nov način vožnje

I-Shift z dvojno sklopko je prvi sistem prestavljanja z dvojno sklopko za težka tovorna vozila na svetu, omogoča pa gladko in dinamično pospeševanje. I-Shift z dvojno sklopko, katerega zasnova se zgleduje po menjalnikih dirkalnih avtomobilov, prestavi v delčku sekunde. Vzdržuje neprekinjen pretok moči, s čimer bo korenito spremenil vaš način vožnje – in povečal vašo produktivnost.

Voznikovo udobje in varnost

Voznikovo udobje in varnost

Če vaši prevozi zahtevajo visoke zmogljivosti in pogosto prestavljanje, se odločite za I-Shift z dvojno sklopko. Ta sistem vozniku zagotavlja neprekosljivo udobje. Ker se dovod navora ne prekine, se lahko brez skrbi odločite za prestavljanje tudi v ovinku. In ker se moč na kolesa prenaša brez prekinitev, je nevarnost, da bi obtičali ali izgubili oprijem na spolzki podlagi, bistveno manjša. Tudi na klancu, med zaviranjem z motorjem in prestavljanjem navzdol se lahko zanesete na zanesljiv in varen oprijem. I-Shift z dvojno sklopko je na voljo skupaj z našimi motorji D13K moči 460, 500 in 540 KM.

Kaj prispeva dvojna sklopka

Kaj prispeva dvojna sklopka

Menjalnik z dvojno sklopko lahko vnaprej izbere naslednjo prestavo, ko še vozi
v sedanji. Tako je med vožnjo ena sklopka sproščena, druga pa deluje. Dve vstopni gredi ter domiselna razporeditev prestavnih zobnikov in elementov izbirnega mehanizma omogočajo, da sta hkrati izbrani dve prestavi. Rezultat? Menjava prestave v delčku sekunde – brez prekinitve prenosa moči.

Kako vam je všeč vaš I-Shift?

Kako vam je všeč vaš I-Shift?

S programsko opremo lahko prilagodite svoj I-Shift voznim pogojem. Izbirate lahko med štirimi dodatnimi paketi – Gradbeništvo, Distribucija, Prevozi na velike razdalje in Prevoz težkih tovorov –, na voljo pa je tudi različna oprema za doplačilo, denimo I-See, prestave za počasno vožnjo in dodatni odgon.

VT

Prestavljajte pametneje

Potrebujete v svojem tovornem vozilu I-Shift? Pokličite pooblaščenega prodajalca Volvo Trucks in ga preizkusite.

Poiščite pooblaščenega prodajalca