Trucks

Naj vas teren ne zaustavi

Mobilnost vozila Volvo FMX v skrajnih razmerah

Ko cesta izgine pod blatom ali peskom, je edina prava rešitev neprekinjena vožnja, brez ustavljanja. Gnana sprednja os s samodejnim sistemom za preprečevanje zdrsa pogonskih koles (ATC) in do 300 milimetrov proste višine nad tlemi zagotavljata, da lahko storite prav to. Pri vozilu Volvo FMX v konfiguracijah 4 × 4, 6 × 6, 8 × 6 in 10 × 6 ta funkcija samodejno vklopi sprednjo os v pravem trenutku, ko jo potrebujete, in jo izklopi, ko je ne. Na voljo je cela paleta možnosti, s katerimi vam Volvo FMX olajša življenje na neizprosnem terenu.

Gnana sprednja os

Volvo FMX z gnano sprednjo osjo je na voljo v konfiguraciji 4 × 4, 6 × 6, 8 × 6 ali 10 × 6, da vas zahteven teren zagotovo ne bo zaustavil. Sprednja gnana os je nameščena tako, da tovornemu vozilu omogoča boljši vstopni kot. Zasnovana je tako, da je močna in poenostavljena. Vgrajen je vzporedni drog za osjo, zato je najnižji del vozila sedaj čvrsto ohišje osi, pa tudi prosta višina nad tlemi je pri polno natovorjenem vozilu bistveno večja.

Zračno vzmetenje zadnjih osi

Naše zračno vzmetenje zadnjih osi za tovorna vozila za gradbeništvo vam omogoča do 300 milimetrov proste višine nad tlemi. Nosilci vzmeti, zračni mehi in stabilizatorji so nameščeni na vrh gnane osi. Rezultat? Dobite prosto višino nad tlemi, značilno za listnato vzmetenje, obenem pa udobje in učinkovitost, ki ju omogoča zračno vzmetenje. Pritiski na vsako od zadnjih osi so optimizirani, zato je oprijem gnanih koles boljši. Prek zračnega vzmetenja se na tovornjak prenaša manj tresljajev. Večje udobje in večja povprečna hitrost zaradi tega pomenita tudi večjo produktivnost (pri naših preskušanjih je bila hitrost večja za 5­–10 km/h). Manj poškodb zaradi tresljajev pomeni tudi večjo razpoložljivost.

Pripravljeni na pot

Ko speljujete v klanec, lahko pomoč pri speljevanju v klanec tovorno vozilo zadrži na mestu pod kotom, medtem ko pogonski sklop ustvari navor. Če obtičite, vam funkcija „zibanja“ menjalnika I-Shift omogoča, da tovorno vozilo premikate naprej in nazaj tako, da pritiskate plin, dokler se vozilo ne osvobodi.

Samodejno zadrževanje v vseh smereh

Tovorno vozilo zaustavite do konca in funkcija za samodejno zadrževanje ga zadrži na tistem mestu, dokler ga ne želite premakniti. Deluje ne glede na to, ali želite peljati naprej ali vzvratno, speljati v dolino, v klanec ali na ravni podlagi.

Sistemi za podporo vozniku 

Vožnja z eno stopalko na zahtevnem terenu

Funkcija terenske zavore pri menjalniku I-Shift vam omogoča obvladovanje zahtevnega terena pri nizkih hitrostih, pri čemer nadzorujete motorno zavoro in kolesne zavore samo s stopalko za plin. Ni se vam treba dotakniti stopalke za zavoro in tovorno vozilo lahko ustavite tudi, ko je kolo na vrhu skale, ne da bi zdrsnilo.

I-Shift

Potrebujete vozilo za terensko vožnjo?

Za prilagoditev tovornega vozila, ki vas popelje do konca, se obrnite na prodajalca.