Trucks

Zmanjšajte svoj odtis s tovornimi vozili na plin

Iščete rešitev z manjšim okoljskim odtisom ter veliko zmogljivostjo in dosegom? Podrobneje si oglejte naša tovorna vozila na plin. Na voljo so za najrazličnejše naloge, od zbiranja odpadkov in dostav do zahtevnih prevozov na velike razdalje. Delujejo na CNG ali LNG, proizveden iz bioplina ali zemeljskega plina, odvisno od razpoložljivosti. Z dobro zalogo goriva na svetovni ravni in potencialom za zmanjšanje emisij CO2 za do 100 % pri uporabi bio-LNG in HVO ponujajo nemoten prehod na okoljsko trajnosten promet.

Naša tovorna vozila na plin

Za mestne prevoze, kot sta zbiranje odpadkov in dostava, je na voljo lahek in vsestranski Volvo FE CNG, ki ponuja doseg do 400 kilometrov na stisnjen bioplin ali zemeljski plin. Za regionalne prevoze in prevoze na velike razdalje sta na voljo Volvo FM na plin in Volvo FH na plin z dosegom do 1000 kilometrov in veliko zmogljivostjo pri delovanju na utekočinjeni bioplin ali zemeljski plin.

Kaj je CNG?

Bioplin in zemeljski plin, ki sta stisnjena pod visokim tlakom, se prodajata kot bio-LNG oziroma CNG. Naša tovorna vozila na CNG zagotovijo dovolj moči, navora in dosega za zahtevne dostavne prevoze in odvoz odpadkov. Pri uporabi stisnjenega bioplina se emisije CO₂ zmanjšajo za do 70 %.

Kaj je LNG?

Bioplin in zemeljski plin, ki sta utekočinjena tako, da se ju ohladi na nizko temperaturo, se prodajata kot bio-LNG oziroma LNG. Ko se plin utekočini, se zmanjša njegova prostornina, zato je mogoče imeti v rezervoarju dovolj goriva za prevoze na velike razdalje. Ob podpori EU se mreža polnilnih postaj širi po Evropi. To pomeni, da ima plin velik potencial, da pri tovornih vozilih nadomesti dizelsko gorivo. Pri delovanju na bio-LNG (bioplin) se emisije CO₂ zmanjšajo za 100 %*.

* To zajema emisije iz vozila pri vožnji na velike razdalje, imenovane tudi emisije »od rezervoarja do koles«, bioplin skupaj s HVO, v primerjavi s tovornjakom, ki uporablja standardno evropsko dizelsko gorivo.