Funkcija opozarjanja na varnostno razdaljo dviguje aktivno varnost na višjo raven

1 Čas za branje 1 Čas za branje

Opozorilo na varnostno razdaljo je bilo dodano najnovejši generaciji sistema podjetja Volvo Trucks za pomoč vozniku z opozarjanjem pred trkom z zaviranjem v sili, zaradi česar je njegova funkcionalnost aktivne varnosti boljša kot kdaj prej. 

Opozorilo na varnostno razdaljo vozniku pomaga vzdrževati varno razdaljo v prometu in se izogibati situacijam, v katerih se lahko tovorno vozilo zaleti v zadnji del vozila spredaj. Danes se na ta način zgodi približno 20 odstotkov vseh hudih prometnih nesreč, v katere so vključena tovorna vozila.

Opozorilo na varnostno razdaljo olajša ohranjanje varnostne razdalje do avtomobila ali tovornega vozila spredaj tako, da voznika nemudoma opozori, če se razdalja začne zmanjševati. Če časovna razlika med voziloma pade pod nastavljeno vrednost (1,5–3,5 sekunde), se na vetrobransko steklo pred voznikom projicira rdeča luč, ki neprekinjeno sveti. Če voznik ne upočasni, se vklopi preostali sistem – najprej opozorilo na trk s postopnim zviševanjem zvočnih in svetlobnih opozoril, ki jim sledi samodejno zaviranje v sili.

Opozorilo na varnostno razdaljo je namenjeno vožnji na javnih cestah in se vklopi pri hitrostih nad 60 km/h, če prilagodljivi tempomat ne deluje. Opozorilo na varnostno razdaljo, podobno kot druge funkcije sistema opozarjanja na nevarnost trka, uporablja kombinacijo kamer in radarske tehnologije za izračun razdalje ter prepoznavo predmetov.

 

Sistem podjetja Volvo Trucks za opozarjanje pred trkom z zaviranjem v sili je na voljo v modelih Volvo FH, Volvo FH16, Volvo FM in Volvo FMX. Vsa tovorna vozila, izdelana od maja 2018, ki so opremljena s sistemom za opozarjanje pred trkom, imajo tudi sistem za opozarjanje na varnostno razdaljo.

Related News

Connected Safety

Tehnologija Connected Safety voznike opozarja na bližajoče se nevarnosti. Z zaznavanjem opozoril iz drugih vozil voznikom omogoča, da ukrepajo ob nevarnosti, četudi je ta zunaj njihovega vidnega polja....