Volvo Trucks

SLOVENIJA

×

Najbolje je, da je kapaciteta akumulatorja čim večja, kajne?

Kolikšno razdaljo je mogoče prevoziti, preden je treba napolniti akumulatorje? Večina najpogostejših vprašanj o električnih vozilih se nanaša na njihov doseg. Najbolje je, če je doseg kar najdaljši, kajne?
Mestna distribucija blaga za vsakodnevno potrošnjo.

„Seveda mora imeti vozilo dovolj energije, da omogoča doseg za vaše operativne potrebe. Vendar ni popolnoma nobenega razloga, da bi se vozili z več akumulatorji, kot je potrebno,“ pravi Anna Thordén, produktna vodja za elektromobilnost pri Volvo Trucks. 

Pri prevozih v mestnem prometu je pogosto pomembnejše, da vozilo omogoča prevoz težkih tovorov kot pa dolg doseg. Običajno tovorno vozilo za mestno distribucijo redko prevozi več kot 200 kilometrov na dan, smetarska tovorna vozila pa še precej manj. Da bi dosegli ustrezno ravnovesje med nosilnostjo in dosegom, je treba kapaciteto akumulatorjev optimizirati tako, da bo ustrezala posameznim potrebam. To je osnova za učinkovit in gospodaren prevoz ter pomaga omejiti vpliv na okolje. 

„Naši strokovnjaki analizirajo vrste prevozov, načrtovane poti, topografijo, želeno nosilnost in potrebe po polnjenju za vsak posamezni primer. Nato predlagamo rešitev, ki izpolnjuje zahteve stranke po razpoložljivosti in produktivnosti. To se nanaša na celotno tovorno vozilo, vključno z akumulatorji,“ pojasnjuje Anna Thordén.

Kolikšno razdaljo lahko torej prevozite z enim polnjenjem? Preprost odgovor je do 300 kilometrov*. Najboljši odgovor pa je pravzaprav vprašanje: Kako daleč se morate peljati? 

* Vozilo Volvo FL Electric za mestno distribucijo s kapaciteto akumulatorja 100–300 kWh.