Ekološko podjetje

V odročni pokrajini Cuneo je italijanski proizvajalec hrane za hišne živali Monge & C Spa ustanovil mednarodno podjetje, ki temelji na ekološkem gospodarstvu. Pri tem imajo pomembno vlogo tovorna vozila, ki omogočajo dostavo izdelkov 8.000 strankam po Italiji.

Podjetje Monge & C Spa izvaža hrano za hišne živali s podeželja Italije v 82 držav.

Objekti skupine Monge na obrobju vasi Monasterolo di Savigliano so obsijani s popoldanskim soncem. Velike tovarne, ki prevladujejo na tem območju, so največje in najnaprednejše v Evropi na področju proizvodnje visokokakovostne hrane za hišne živali ter so popolnoma samozadostne zaradi integrirane proizvodne verige. V podjetju za vse poskrbijo sami – od prevzema svežih surovin do proizvodnje lastne hrane in konzerv ter pakiranja in distribucije po Italiji. Sončni kolektorji, postavljeni na strehah vseh objektov, so eden številnih znakov, da gre za podjetje, ki si prizadeva za kar se da okolju prijazno poslovanje.

 

Družina Monge

Domenico Monge (levo) z očetom Baldassarrejem in hčerjo Christiano. „Moj oče je ustanovil to podjetje, v katerem delam že vse življenje. Zame ni razlike med podjetjem in družino.“

Linija za konzerviranje

Podjetje v treh izmenah vsak dan, vse dni v tednu izdela 1.500.000 konzerv hrane za hišne živali.

„Skrb za okolje je zakoreninjena v samo naravo našega poslovanja, saj recikliramo stranske proizvode iz klavnic in iz njih izdelujemo nove izdelke,“ pojasnjuje Domenico Monge, generalni direktor družinskega podjetja.

Zgodovina skupine Monge se je začela na tem mestu leta 1963, ko je Domenicov oče Baldassarre Monge ustanovil perutninsko farmo. Družina je imela psa z motnjami prehranjevanja, zato jim je veterinar svetoval, naj ga hranijo s piščančjim mesom. 

„Čeprav sem bil še otrok, se spomnim, kako je oče v mamini kuhinji začel pripravljati hrano za hišne živali tako, da je v ekonom loncu kuhal majhne konzerve. Naenkrat se mu je posvetilo, da obstaja trg za te izdelke, in tako smo postopoma razširili poslovanje,“ se spominja Domenico Monge.

Psi pri jedi

Domenico in družina imajo dva psa. Hrana za hišne živali, ki jo izdelujejo, vključuje osnovno prehrano in izdelke za živali z boleznimi ali živali za posebne namene, na primer policijske pse.

Vrsto let je reja perutnine ostala osnovna dejavnost, ko pa so Domenico in njegove sestre postali polnoletni, so se odločili razviti proizvodnjo hrane za hišne živali. To se je izkazalo za zelo uspešno strategijo. Podjetje je več let cvetelo, saj so se prihodki v nekaterih letih celo podvojili glede na prejšnje leto. Danes je skupina Monge tretji največji proizvajalec hrane za hišne živali v Italiji in svoje izdelke izvaža v 82 držav. Čeprav zaposlujejo 270 ljudi, ostajajo družinsko podjetje, ki temelji na zamislih ustanovitelja.

„Že od samega začetka je oče prenašal svoje vrednote na nas otroke, naše otroke in vse zaposlene. Spoštovanje okolja je del njegove etike, zato si nenehno prizadevamo zmanjšati porabo energije. S sprejetjem ukrepov za varčevanje z energijo, kot so uporaba sončnih kolektorjev, zmanjšanje porabe vode in proizvodnja tanjših konzerv, smo zmanjšali porabo energije za do 50 odstotkov,“ pravi Domenico Monge in dodaja:

„Prednost našega podjetja je integrirana proizvodna veriga. Naša logistika je tesno integrirana z načrtom proizvodnje, kar povečuje učinkovitost, zmanjšuje stroške in zagotavlja boljše storitve strankam. To je za nas bistveno, saj je naš sedež daleč stran od trgov za prodajo končnih izdelkov.“

Skrb za okolje je zakoreninjena v samo naravo našega podjetja.

Domenico Monge

Generalni direktor podjetja Monge & C Spa

Streha tovarne Monge & C Spa.

S sprejetjem ukrepov za varčevanje z energijo, kot so uporaba sončnih kolektorjev, zmanjšanje porabe vode in proizvodnja tanjših konzerv, so v podjetju Monge & C Spa zmanjšali porabo energije za do 50 odstotkov.

Baldassarre Monge.

Baldassarre Monge je perutninsko farmo ustanovil leta 1963. Ko se je pri njegovem psu pojavila motnja prehranjevanja, je sčasoma začel izdelovati tudi hrano za hišne živali.

Sedež skupine Monge je na območju, ki je zaradi slabih cestnih razmer in povezav z glavnimi prometnimi potmi v Italiji pogosto imenovano „otok Cuneo“, zato je že od samega začetka ključno, da v skupini izvajajo lastno logistiko. Skupina ima v lasti podjetje Monge Logistica z 48 vozili, od katerih jih je 40 znamke Volvo. Vozila prevzemajo dnevno sveže surovine in jih dostavljajo v tovarne, prav tako pa prevažajo izdelke do strankinih tranzitnih točk ali vozlišč za italijanski trg. To predstavlja 30 odstotkov skupne prodaje skupine. Visokozmogljiva in varčna vozila so bistvena zaradi težkih voznih razmer v Cuneu, kot so ozke ceste in hribovita pokrajina.

„Prva tovorna vozila Volvo smo kupili na začetku 80. let prejšnjega stoletja – to sta bili dve tovorni vozili Volvo F720, ki sem ju vozil jaz. Volvo smo izbrali zaradi visoke kakovosti in zelo smo zadovoljni z zmogljivostjo tovornih vozil. Volvo je zdaj del naše tradicije,“ pravi Domenico Monge.

Domenico Monge.

Ko je Baldassarrejev sin Domenico prevzel družinsko podjetje, se je odločil razviti in razširiti proizvodnjo hrane za hišne živali, ki je hitro presegla perutnino kot njihovo osnovno dejavnost.

Čeprav so v skupini Monge zadovoljni s tovornimi vozili, vedno iščejo načine za izboljšanje okoljske učinkovitosti. Domenico zdaj načrtuje nakup Volvovih tovornih vozil LNG, kar je, kot pojasnjuje, skladno z željo po raziskovanju novih rešitev, ki je zapisana v genih njegovega družinskega podjetja:

„Raziskave in razvoj so že od začetka predstavljali pomemben del pri našem uspehu. Uporaba vozil na plin ne bi samo zelo pripomogla k čistejšemu okolju, ampak bi tudi koristila našemu podjetju pri zmanjševanju neposrednih in posrednih stroškov, saj bomo nedvomno vzpostavili ukrepe za zniževanje stroškov goriva. Prav tako bi nam pomagala končati boj proti kraji dizelskega goriva, saj utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) ni mogoče prenašati,“ pravi.

V skupini Monge prav tako razmišljajo o možnostih za izboljšanje aerodinamike vozil z različnimi rešitvami in svoje voznike izobražujejo o tem, kako zmanjšati porabo goriva. Podjetje je sestavilo lasten dokument o družbeni odgovornosti podjetja (CSR), v katerem sta pomembna elementa skrb za okolje in pošten kodeks ravnanja. Vsak novi zaposleni v podjetju mora opraviti usposabljanje za upoštevanje kodeksa družbene odgovornosti podjetja. Družba Monge dvakrat na leto organizira usposabljanje, da zagotovi, da se načela dobrega ravnanja prenesejo na zaposlene, stranke in dobavitelje. 

Uporaba vozil na plin ne bi samo zelo pripomogla k čistejšemu okolju, ampak bi tudi koristila našemu podjetju pri zmanjševanju neposrednih in posrednih stroškov.

Domenico Monge

Generalni direktor podjetja Monge & C Spa

Domenico Monge z enim od svojih voznikov tovornega vozila.

„Veliko pozornosti posvečamo ravnanju naših voznikov tovornih vozil, saj nas predstavljajo pri strankah in so naša podoba na trgu,“ pravi Domenico Monge.

„Dokument o družbeni odgovornosti podjetja je temelj našega podjetja. Veliko pozornosti posvečamo ravnanju naših voznikov tovornih vozil, saj nas predstavljajo pri strankah in so naša podoba na trgu. Prav tako tesno sodelujejo s prodajalnami na drobno, saj dostavljajo izdelke,“ pravi Domenico.

Meni, da sta duh pripadnosti ter motivacija za pridobivanje novih spretnosti in strokovnosti njegovemu podjetju pomagala izboljšati dinamično rast. Trenutno so proizvodne zmogljivosti skoraj popolnoma zasedene, saj podjetje vsako leto izdela 70.000 ton hrane za hišne živali. V letu 2018 bo skupina Monge odprla nov obrat, tako da bo njen cilj izdelati 150.000 ton hrane na leto. 

„Zgodba tega podjetja je izjemna in z rezultati smo zelo zadovoljni. Upam, da se bomo še naprej tako razvijali,“ pravi. 

 

Vožnja skozi Cuneo.

Visokozmogljiva in varčna vozila so bistvena za podjetje Monge & C Spa zaradi težkih voznih razmer v Cuneu, kot so ozke ceste in hribovit svet.

Prevozniško okolje:

Monge & C Spa

Leto ustanovitve: 1963.
Glavni izvršni direktor: Baldassarre Monge.
Generalni direktor: Domenico Monge.
Tržni delež v Italiji: 9,1 odstotka.
Pokritost na svetovni ravni: Izdelki Monge se izvažajo v 82 različnih držav.
Promet: 157 milijonov evrov (2016).
Število zaposlenih: 270.
Število izdelanih konzerv hrane za hišne živali na dan: 1.500.000.
Letna proizvodna zmogljivost hrane za hišne živali: 127.000 ton leta 2017, pričakovana rast na 200.000 ton leta 2018.
Vozni park: 48 tovornih vozil, od tega 40 tovornih vozil Volvo.
Čas hranjenja (uporabe pred prodajo): Šest let.
Prihranki CO₂ zaradi uporabe sončnih kolektorjev: 1.059 ton CO₂/leto.
Letna količina proizvedene elektrike (v kW) s kogeneratorjem z visokim izkoristkom: 3.500.000 kW.

Povezana vsebina

Related News

Lažja tovorna vozila za večjo nosilnost

Da bi podjetje Arclid Transport lahko preživelo na zelo konkurenčnem trgu, je moralo maksimirati nosilnost in povečati produktivnost. Vodja voznega parka Peter Conway je zastavljene cilje dosegel s svojevrstnimi prevozniškimi rešitvami in ...

Pristop z informatiko

Nujno je ves čas vedeti, kje so tovorna vozila in kaj točno prevažajo. Ben van Leeuwen iz podjetja Frigolanda je to dosegel....

Filtriraj članke

5 true 5