Preživetje podjetja je odvisno od nizke porabe goriva, usposobljenih voznikov in zelo zmogljivih tovornih vozil.

Z usposabljanjem voznikov, posebnimi spodbudami ter naložbami v najnovejša tovorna vozila in tehnologijo je poljsko prevozniško podjetje Jastim zmanjšalo porabo goriva na vrednosti, ki so se prej zdele nemogoče.
Nova vozila Volvo FH z motorji Euro 6 C so skupaj z najnovejšimi aerodinamičnimi izboljšavami podjetju Jastim pomagala zmanjšati porabo goriva za več tisoč litrov.

Nova vozila Volvo FH z motorji Euro 6 C so skupaj z najnovejšimi aerodinamičnimi izboljšavami podjetju Jastim pomagala zmanjšati porabo goriva za več tisoč litrov.

Prometni zastoji nikakor niso idealni za porabo goriva, vendar izkušeni in dobro usposobljeni vozniki vseeno vedo, kako prihraniti gorivo.

Prometni zastoji nikakor niso idealni za porabo goriva, vendar izkušeni in dobro usposobljeni vozniki vseeno vedo, kako prihraniti gorivo.

Na obrobju Varšave na Poljskem se Robert Sek s tovornim vozilom Volvo FH počasi premika v prometu. Za nekoga, ki se ponaša s tem, da obvlada varčno vožnjo, je to neprijetna situacija. „To ni dobro,“ je dejal med pospeševanjem po še enem postanku pred semaforjem. „Vendar lahko z umirjeno vožnjo in boljšim predvidevanjem tudi tukaj prihraniš veliko goriva, če ohranjaš varnostno razdaljo do vozil spredaj.“ 

Robert Sek je voznik tovornega vozila že več kot 20 let in je eden najvarčnejših voznikov podjetja Jastim, saj dosega povprečno porabo 24 litrov na 100 kilometrov. V zameno redno prejema nagrade v okviru programa spodbud za zmanjševanje porabe goriva, ki ga je podjetje Jastim uvedlo pred nekaj leti. Vsak voznik, ki porabo goriva ohrani pod 28 litri, prejme 300 zlotov (70 evrov) in še dodatnih 100 zlotov za vsak dodaten prihranjen liter goriva.

Robert Sek je voznik tovornega vozila že več kot 20 let in je eden najvarčnejših voznikov v podjetju Jastim.

Robert Sek je voznik tovornega vozila že več kot 20 let in je eden najvarčnejših voznikov v podjetju Jastim.

Ta program je samo ena od številnih spodbud, ki jih je podjetje Jastim uvedlo za zmanjšanje porabe goriva v celotnem voznem parku. Druge spodbude vključujejo naložbe v nova tovorna vozila in tehnologijo. Najnovejša vozila podjetja Jastim so opremljena z novim motorjem Volvo Trucks Euro 6 C in najnovejšimi aerodinamičnimi izboljšavami, ki so optimizirane za vožnjo s stalno hitrostjo med 60 in 90 kilometri na uro. Nove aerodinamične izboljšave v kombinaciji z novim motorjem Euro 6 C omogočajo dodatne tri odstotke prihranka goriva pri dolgih in regionalnih prevozih.

Danes dosegamo raven porabe, ki je bila še pred tremi ali štirimi leti nepredstavljiva. Sedaj je to nekaj običajnega.

„Zanimamo se za vse tehnološke novosti,“ pravi Jacek Słowiński, lastnik podjetja Jastim. „Glede na mesečno količino porabljenega goriva v podjetju pomeni dodaten prihranek goriva v višini do treh odstotkov več tisoč litrov.“

Gorivo predstavlja velik del stroškov v vseh prevozniških podjetjih – pogosto do tretjine – v podjetju Jastim pa je bilo na kocki golo preživetje. „Dejstvo je, da nismo imeli izbire,“ doda Jacek Słowiński. „Danes si ne moremo privoščiti, da bi imeli enako raven porabe goriva kot pred tremi leti, ko smo beležili od 31 do 32 litrov porabe, saj ne bi preživeli na trgu.“

Jacek Słowiński, lastnik podjetja Jastim, je uspešno zmanjšal porabo goriva z vlaganjem v nova tovorna vozila, novo tehnologijo in usposabljanje voznikov.

Jacek Słowiński, lastnik podjetja Jastim, je uspešno zmanjšal porabo goriva z vlaganjem v nova tovorna vozila, novo tehnologijo in usposabljanje voznikov.

V podjetju Jastim so že zelo zgodaj razumeli, da so za porabo goriva vozniki enako pomembni kot tovorna vozila, zato so uvedli sistem nagrad. „Jasno smo povedali, da je obstoj podjetja odvisen od zmanjšanja porabe goriva,” pravi Jacek Słowiński. „Prav tako smo že od začetka jasno poudarili, da kot podjetje želimo nekaj teh prihrankov deliti z vozniki. Od njih nismo mogli pričakovati, da bodo vozili varčno, če bi podjetje obdržalo vse koristi.“   

Hkrati je podjetje Jastim vlagalo v usposabljanje voznikov, da bi jim zagotovilo večjo podporo. Prav tako mora voznik, ki mu je dodeljeno tovorno vozilo Volvo, opraviti Volvov tečaj okolju prijazne vožnje. Tako vsi vozniki vozil Volvo dosegajo cilje in izpolnjujejo merila za mesečne nagrade.

„Na tečaju se vozniki ne naučijo le varčne vožnje, temveč tudi kako pravilno skrbeti za tovorno vozilo, kar posledično zagotavlja delovanje brez okvar,“ pravi Tomasz Wroblewski, vodja voznega parka v podjetju Jastim. „To pomeni večjo donosnost za podjetje in več denarja za voznike v obliki nagrad za dosežene prihranke.“

Varšava, glavno mesto Poljske in lokacija sedeža podjetja Jastim. Veliko strank želi, da bi podjetje Jastim še naprej zmanjševalo porabo goriva.

Varšava, glavno mesto Poljske in lokacija sedeža podjetja Jastim. Veliko strank želi, da bi podjetje Jastim še naprej zmanjševalo porabo goriva.

Poleg finančnih to prinaša tudi druge koristi. Tri največje stranke podjetja Jastim – Schenker, IKEA in DHL – dajejo velik poudarek okoljskim vprašanjem in zato pritiskajo na dobavitelje, da nenehno zmanjšujejo porabo goriva. Nedavni prihranki, doseženi z novimi vozili in usposabljanjem voznikov, so podjetju pomagali izpolniti visoka pričakovanja strank.

Vrnimo se k Robertu Seku, ki se zdaj že lahkotneje vozi po avtocesti. Tukaj lahko resnično izkoristi opravljeno usposabljanje in opremo vozila Volvo FH, denimo tempomat, I-See in motor Euro 6 C s 500 konjskimi močmi. Hitro se približuje hitrosti 85 kilometrov na uro, ki je, kot se je naučil na usposabljanju, optimalna hitrost za prevoze na velike razdalje, saj združuje visoko zmogljivost in najmanjšo porabo goriva. Vzdrževanje enakomerne hitrosti je glavni dejavnik uspeha.

„Motor je tako zmogljiv, da lahko voziš v višji prestavi od prestave, ki jo izbere samodejni menjalnik, kar prinese velike prihranke goriva,“ pravi Robert Sek, ko pojasnjuje svojo tehniko vožnje. „S pametnim tempomatom se lahko med vožnjo po klancu navzdol sprostiš, saj bo tovorno vozilo delovalo v prostem teku in porabilo najmanjšo količino goriva.“ 

Od naložbe v nova vozila Volvo FH in usposabljanje voznikov pred tremi leti se je povprečna poraba goriva v podjetju Jastim s približno 32 litrov na 100 kilometrov zmanjšala na 26 litrov.

Od naložbe v nova vozila Volvo FH in usposabljanje voznikov pred tremi leti se je povprečna poraba goriva v podjetju Jastim s približno 32 litrov na 100 kilometrov zmanjšala na 26 litrov.

 

To je popoln primer, kako kombinacija najsodobnejše tehnologije in usposobljenih voznikov zagotavlja optimalno porabo goriva. To je tudi razlog, zakaj se je povprečna poraba goriva v podjetju Jastim s skoraj 32 litrov na 100 kilometrov zmanjšala na 26 litrov. Najboljši vozniki, kot je Robert Sek, dosegajo povprečno porabo 24 litrov. „Danes dosegamo raven porabe, ki je bila še pred tremi ali štirimi leti nepredstavljiva,“ je dejal Jacek Słowiński. „Zdaj je to nekaj običajnega.“

JASTIM

Ustanovitev: 1999.
Lastnik: Jacek Słowiński.
Sedež: Varšava na Poljskem.
Število zaposlenih: 94 (vključno s 70 vozniki).
Dejavnost: Prevoz in odprema domačega in mednarodnega tovora. Podjetje Jastim ima trenutno okrog 200 strank, med katerimi so največje DB Schenker, DHL in IKEA.
Število vozil Volvo: 4 vozila Volvo FH 500 in 21 vozil Volvo FH 460.
Tehnični podatki: Volvo FH s kabino Volvo Globetrotter, motorjem D13K500 Euro 6 C, menjalnikom I-Shift generacije F s paketom za varčevanje goriva, ki vključuje I-See, opozorilo pred trkom z zaviranjem v sili in sistem podpore za vzdrževanje smeri znotraj voznega pasu.
Poraba goriva: 26 litrov na 100 kilometrov – v primerjavi z 32 litri na 100 kilometrov pred štirimi leti.
Usposabljanje voznikov: Vsi vozniki morajo vsaj enkrat na leto opraviti usposabljanje. Usposabljanje za voznike vozil Volvo se vedno izvaja v družbi Volvo Trucks Poland.
Druge storitve: Podjetje Jastim v svojih tovornih vozilih Volvo uporablja Dynafleet. Podjetje ponuja lizing za tovorna vozila za obdobje od treh do štirih let s finančnimi storitvami Volvo.

Povezana vsebina

Kako menjalnik I-Shift z dvojno sklopko pomaga italijanskemu prevozniškemu podjetju Sartori prihraniti gorivo na zahtevnih gorskih cestah

Na hribovitih območjih severne Italije družinsko prevozniško podjetje Sartori Trasporti potrebuje vozila, ki združujejo visoko zmogljivost in nizko porabo goriva. Volvo FH z menjalnikom I-Shift z dvojno sklopko je očitno popolna rešitev....

Lažja tovorna vozila za večjo nosilnost

Da bi podjetje Arclid Transport lahko preživelo na zelo konkurenčnem trgu, je moralo maksimirati nosilnost in povečati produktivnost. Vodja voznega parka Peter Conway je zastavljene cilje dosegel s svojevrstnimi prevozniškimi rešitvami in ...

Vrhunsko polnjenje goriva

Za polnjenje letal z gorivom so potrebna posebna vozila. Na ruskih letališčih, kjer potrebujejo opremo, ki lahko deluje tudi v globokem snegu in pri temperaturah tja do –50 stopinj, morajo biti tehnične rešitve vrhunske....

Filtriraj članke

5 true 5