Volvo Trucks

SLOVENIJA

×

V Volvovem obratu za motorje v Skövdeju dela več generacij

Ko je bilo leta 1993 predstavljeno prvo tovorno vozilo Volvo FH, se ona sploh še ni rodila. On je takrat že več let delal na montažni liniji. Spoznajte Nesmo in Daniela, nova sodelavca v Volvovem obratu za motorje v Skövdeju, kjer izdelujejo pomemben motor FH.
V Volvovem obratu za motorje v Skövdeju dela več generacij
Nesma Odiso se je rodila leta 1993, ko je bilo predstavljeno prvo tovorno vozilo FH. Zdaj dela v obratu za motorje v Skövdeju.

Če se sprehodite po obratu za proizvodnjo pogonskih sklopov v Skövdeju, se počutite skoraj kot doma. Ne zato, ker bi ljudje tam dejansko živeli, temveč vam prijetno vzdušje in dejstvo, da se zaposleni očitno dobro poznajo med sabo, pričarata topel in gostoljuben sprejem. 

Nesma Odiso nam med spenjanjem svojih dolgih las nameni širok nasmeh. Tukaj je zaposlena eno leto in nekaj mesecev.

„Zelo mi je všeč. Običajno delam v nočni izmeni, moja naloga pa je sestavljanje delov motorja. Na začetku sem bila malo živčna, a sem se v enem letu veliko naučila. Zdi se mi, da sem vsak dan postavljena pred izziv,“ pravi.

Z možem in sinom živi v Skövdeju, na Švedskem pa je že osem let. Rodila se je leta 1993, ko je na trg prišlo prvo tovorno vozilo FH, tako da se ne spomni prvega tovornega vozila FH.

„Kje pa! V času predstavitve tovornega vozila sem bila v materinem trebuhu. Dokler nisem prišla na Švedsko, sploh nisem poznala tovornih vozil FH. Seveda pa se zavedam, da sta to tovorno vozilo in motor dosegla velik uspeh. Dober občutek je, da sestavljam nekaj, kar je tako velik in pomemben del tega tovornega vozila.“

Njen sodelavec Daniel Lundgren skoraj vsak dan razmišlja o tem slavnem tovornem vozilu in pomembnem prvem motorju D12. Leta 1993 je bil zaposlen kot delavec na montažni liniji, zato se dobro spomni prvih motorjev, ki jih je sestavil.

„Bil sem ponosen na to, da bo nekdo vozil tovorno vozilo z ‚mojim‘ motorjem,“ se nasmehne. 

Danes ima dvojno vlogo: je vodja na prvi ravni za preglede izdelkov in testiranje skladnosti proizvodnje, kjer se opravljajo različni preizkusi motorja, in tudi nadzornik kakovosti, kjer se osredotoča na zagotavljanje kakovosti proizvodnje. Daniel je prišel v podjetje s 17 leti.

„Ko sem začel, je bolj ali manj vse potekalo ročno. Nesma zdaj upravlja robote, ki jih prej ni bilo na montažni liniji. Vendar je občutek s sodelavci ostal enak. Poleg tega ti družba Volvo omogoča napredek, kar resnično cenim. Pravzaprav bi to tudi svetoval Nesmi: napreduj in se izobražuj, tukaj imaš za to veliko priložnosti,“ pravi Daniel.

Nesma prikima. Njena naloga delno zajema upravljanje robotov, vendar to zahteva tudi veliko dela upravljavca.

„Na začetku je bilo težko. Samo predstavljam si lahko, kako je bilo, ko je vse delo potekalo ročno,“ pravi. 

Kar zadeva nasvet, naj izkoristi priložnosti za razvoj, že ima načrte za prihodnost.

„Pozneje bom nadaljevala študij poslovodenja tukaj v Skövdeju. Rada bi ostala v družbi Volvo, vendar bi po diplomi rada delala v finančnem oddelku.“

Med potjo na drugo stran obrata Daniel in Nesma veselo pozdravljata ljudi. Skövde je precej majhno švedsko mesto, Volvov obrat pa ima veliko vlogo pri njegovi identiteti.

„Ljudje so tukaj zaposleni že več generacij. Tukaj dela moj sin, ki je prav tako rojen leta 1993,“ pravi Daniel, Nesma pa doda:

„Še nekdo, ki je bil rojen isto leto kot tovorno vozilo FH. To je mega.“ 

Podatki o Nesmi Odiso
Starost: 24 let (25 v novembru)
Kraj bivanja: Skövde
Družina: Mož in sin
Kje sem bil/-a zaposlen/-a v družbi Volvo leta 1993: Nisem se še rodila
Moje trenutno delovno mesto v družbi Volvo: Delavka
Najboljša stvar pri delu v obratu v Skövdeju: Da se počutim kot doma in imam priložnost za razvoj
Prosti čas: Telovadim in preživljam čas s svojo družino

 

Podatki o Danielu Lundgrenu
Starost:
48 let
Kraj bivanja: Skövde
Družina: Trije odrasli otroci, vnuki in pes Sixten
Kje sem bil/-a zaposlen/-a v družbi Volvo leta 1993: Delavec za trakom, sodeloval pa sem tudi pri oblikovanju novega oddelka za montažno linijo motorja D12
Moje trenutno delovno mesto v družbi Volvo: Vodja na prvi ravni za preglede izdelkov in testiranje skladnosti proizvodnje
(50 %) ter nadzornik kakovosti (50 %)
Najboljša stvar pri delu v obratu v Skövdeju: Čudoviti ljudje!
Prosti čas: Opravljam dela na hiši, se vozim z motorjem ter preživljam čas z družino in psom

 

Podatki o obratu v Skövdeju 

  • Obrat v Skövdeju je del skupine Volvo Group Trucks Operations, ki je bil ustanovljen pred več kot sto leti. Danes je to vrhunski proizvodni obrat, ki skupini Volvo dobavlja dizelske motorje in sestavne dele. 
  • Število zaposlenih: približno 3.000. 
  • Skupna površina obrata v Skövdeju je 265.000 m², kar je enako kot približno 50 nogometnih igrišč.
  • Glavni postopki v obratu v Skövdeju so livarstvo, strojna obdelava in montaža. Obrat izvaža motorje in sestavne dele motorja v proizvodne obrate skupine Volvo na vseh celinah sveta.