Volvo Trucks

SLOVENIJA

×

Severni sij

Volvovi žarometi so oblikovani po navdihu ledu. Glavna oblikovalka Maria Balthammar pojasnjuje, kako je narava oblikovala eno najprepoznavnejših lastnosti vozil družbe Volvo Trucks.
Volvovi žarometi
Legendarna oblika Volvovih žarometov je nastala po navdihu videza in občutka trdega ledu.

Ko sneg in led vsako zimo prekrijeta švedsko pokrajino, se njen videz popolnoma spremeni.
„Zima ponovno prinese svetlobo,“ pravi Maria Balthammar, glavna oblikovalka pri Volvo Trucks. „Preoblikuje vse, kar je znano, in ustvari nove oblike.“ 

Žarometi na vozilih Volvo Trucks izhajajo iz te pokrajine, prekrite z ledom. Legendarna oblika je nastala po navdihu videza in občutka trdega ledu.

„Pri Volvo Trucks si vedno prizadevamo poenostaviti obliko,“ pravi Maria Balthammar.
„Vprašamo se, kako bi lahko to obliko zmanjšali ter jo naredili še jasnejšo in izrazitejšo. Zato nam narava služi kot pomemben vir navdiha.“

Prepoznavni dnevni žarometi v obliki črke V, ki kažejo, da se vozilo premika, so nekoliko zamegljeni in tako spominjajo na ledenik. Preostali del ohišja žarometov je prozoren, podobno kot tanka plast novonastalega ledu na jezeru. 

To je oblika, zaradi katere so Volvovi žarometi takoj prepoznavni na cesti. „Večina žarometov vozil je vodoravnih in imajo matiran pokrov, zato je težko videti, kaj je pod plastičnim ohišjem,“ pravi Maria Balthammar. „Volvovi žarometi pa so drugačni. Prozorna zunanjost pomeni, da so vsi elementi v žarometu razdeljeni in vidni. Navpična oblika, ki jo obrobljajo dnevni žarometi, daje žarometom edinstven obris. Ko boste zagledali tovorno vozilo Volvo, ga boste takoj prepoznali po žarometih.“

Skica žarometov
Nenehno preučujemo možnosti uporabe žarometov kot orodja za izboljšanje življenja voznika in povečanje varnosti.

Pri ustvarjanju močne oblike gre tako za upoštevanje praktičnih vidikov kot za iskanje lepe in značilne oblike.

„Oblika sestavnega dela tovornega vozila mora biti lepa na pogled, hkrati pa mora biti vsak del tudi konstrukcijsko stabilen,“ pravi Maria Balthammar. 

„Oblika žarometa mora omogočati njegovo odpiranje za zamenjavo žarnice ali luči LED. Tovorno vozilo mora prav tako prenesti zelo visoke in nizke temperature. To je treba upoštevati tudi pri vsakem elementu vozila, saj se material ob spremembah temperature širi in krči. To lahko povzroči reže in razmike med deli, ko se velikost materiala spremeni,“ dodaja.

Za dodatno prožnost in združitev različnih elementov luči je oblikovalska ekipa družbe Volvo Trucks uporabila še eno obliko, ki jo najdemo v naravi – plasti.

Kako ohraniti trdnost in obliko nečesa, kar se krči in širi? V naravi lahko opazimo, da so strukture pogosto večplastne, zaradi česar so trdnejše. Pri tem žarometu so elementi v različnih plasteh združeni in sestavljajo celoto. 

Žarometi so ključni za zagotavljanje varnosti, zlasti v zahtevnih zimskih razmerah na severu, ko so dnevi kratki in morajo vozniki veliko prevozov opraviti v temi. Osvetlitev bo tako še naprej področje, na katerem bodo oblikovalci družbe Volvo Trucks razvijali in uvajali nove oblike.

„Nove tehnologije LED prinašajo nove priložnosti,“ pravi Maria Balthammar. „Nenehno preučujemo možnosti uporabe žarometov kot orodja za izboljšanje življenja voznika in povečanje varnosti. Tako lahko denimo z ustrezno vrsto žarometov ostanete bolj zbrani. Odpira se veliko možnosti.“

Maria Balthammar

Naziv: Glavna oblikovalka pri Volvo Trucks.
Starost: 41.
Število let pri Volvu: 6.