Volvo Trucks

SLOVENIJA

×

Connected Safety

Tehnologija Connected Safety voznike opozarja na bližajoče se nevarnosti. Z zaznavanjem opozoril iz drugih vozil voznikom omogoča, da ukrepajo ob nevarnosti, četudi je ta zunaj njihovega vidnega polja.
Komunikacija iz oblaka v oblak
Tehnologija Connected Safety je rezultat edinstvenega sodelovanja med družbama Volvo Cars in Volvo Trucks ter vozilom obeh proizvajalcev omogoča medsebojno komunikacijo.

Pravočasno odzivanje na nevarnosti je bistveno za preprečevanje nesreč. Nova tehnologija iz oblaka v oblak Connected Safety, ki se uvaja v tovorna vozila Volvo, je zasnovana za pravočasno opozarjanje voznikov na bližajočo se nevarnost, in sicer tako, da prihajajoče voznike 30 sekund prej opozori na nevarnost. Opozorilo voznikom omogoča, da upočasnijo vožnjo in vozilo preusmerijo stran od nevarnosti.

Carl Johan Almqvist, direktor za varnost prometa in izdelkov pri Volvo Trucks, tehnologijo vidi kot mejnik. „Komunikacija iz oblaka v oblak je naslednji velik korak na področju varnosti. Z zgodnjim opozarjanjem voznikov na nevarnosti lahko sistem Connected Safety pomaga zmanjšati tveganja v številnih življenjsko nevarnih okoliščinah, na primer, ko mora voznik nepričakovano ustaviti vozilo na prometni cesti zaradi težav, kot so prazna pnevmatika, trk z divjadjo ali verižno trčenje.“

Tehnologijo Connected Safety, ki so jo prvi razvili in preizkusili pri družbi Volvo Cars, zdaj uvajajo pri družbi Volvo Trucks kot rezultat edinstvenega sodelovanja med dvema proizvajalcema. Predstavitvi tehnologije bo sledila uvedba na širšem trgu.

„To je šele začetek,“ pravi Emanuele Piga, direktor za rešitve za stranke in razvoj novih storitev pri Volvo Trucks. „Ko bo tehnologija vgrajena v več vozil in bo še bolj izpopolnjena, jo bo mogoče uporabljati za obveščanje voznikov na vrsto morebitnih nevarnosti.“

Odhodno sporočilo
Voznik vozila mora nepričakovano ustaviti in pritisne tipko za varnostne utripalke. Sistem Connected Safety s sistemom GPS označi lokacijo. Na bližnje območje se prek oblaka pošlje šifriran anonimen signal z dosegom 500 metrov.

Dohodno sporočilo
Vozilo pregleduje okolico in zaznava podatke o lokaciji bližajoče se nevarnosti. Na razdalji 300–500 metrov (odvisno od hitrosti vozila) od nevarnosti se na sekundarnem informacijskem zaslonu vozila prikaže opozorilo, ki voznika opozarja na nevarnost. Obvestilo se shrani in je na voljo na sekundarnem informacijskem zaslonu, dokler voznik ne odpelje mimo nevarnosti. 

Platforma
Tehnologija Connected Safety z brezžično komunikacijo iz oblaka v oblak vozila opozarja na bližajoče se nevarnosti. Družba Volvo Cars je kot prva uvedla in preizkusila to tehnologijo, zdaj pa ji sledi še družba Volvo Trucks. Sistem bo v letu 2018 na voljo na Švedskem in Norveškem. Storitev Connected Safety se lahko uporablja pri tovornih vozilih Volvo FH, Volvo FH 16, Volvo FM in Volvo FMX, ki so opremljena z integriranim sistemom za storitve ter informacije in razvedrilo Volvo Trucks, odvisno od tehničnih podatkov tovornega vozila in izbire storitev. Tehnologija lahko prikaže opozorila o nevarnosti samo v vozilih z večpredstavnostnim paketom in sekundarnim informacijskim zaslonom. Tehnologija bo predstavljena tudi na drugih trgih.

Velika zmaga za varnost
Podobno kot tritočkovni varnostni pas je tudi tehnologija Connected Safety dana na voljo drugim proizvajalcem kot način povečanja prometne varnosti za vse udeležence v prometu. Dejstvo, da bodo vozniki tovornih vozil odslej vključeni v sistem, je velika zmaga za vse, pravi Carl Johan Almqvist, direktor za varnost prometa in izdelkov pri Volvo Trucks. „Poklicni vozniki se pogosto bolj zavedajo nevarnosti in lahko pomagajo opozarjati druge. Tako bodo ceste varnejše za vse.“