Volvo Trucks

SLOVENIJA

×

Nezamenljiva maska

Sprednji maski modelov Volvo FH in Volvo FH16 sta že od daleč prepoznavni in kultni. Seveda sta tudi zelo priročni. Kakšna je filozofija oblikovne zasnove?
Ismail Ovacik z modeloma
„Novi maski zagotavljata najboljšo porazdelitev hladilnega zraka, ki odločilno vpliva na delovanje motorja in zmanjšuje emisije,” pravi Ismail Ovacik, vodja oblikovalcev zunanjosti pri Volvo Trucks.

Ko sta bila leta 2012 predstavljena modela Volvo FH in Volvo FH16 v posodobljeni izvedbi, je nekaj glavnih sprememb narekovalo novo dobo teh vrhunskih modelov. Na vidiku so bili predpisi Euro 6 in trg je narekoval številne spremembe za tovorna vozila. Oblikovna zasnova, ki bolje dovaja hladilni zrak za motor, je bila glavna sprememba, o kateri je morala razmisliti oblikovalska ekipa pri Volvo Trucks v Göteborgu.

Na risalni deski so se domislili optimizirane oblikovne zasnove za maski na obeh modelih, ki izboljša hlajenje motorja in kroženje zraka okoli njega. „Novi maski zagotavljata najboljšo porazdelitev hladilnega zraka, ki odločilno vpliva na delovanje motorja in zmanjšuje emisije,” pravi Ismail Ovacik, vodja oblikovalcev zunanjosti pri Volvo Trucks. Bližnji pogled na maski razkrije, da je bilo v njuno oblikovanje vloženega veliko znanja. Vsaka celica sataste mreže je posamezno oblikovana za kar najboljše delovanje, navdih za oblike pa so črpali v ponavljajočih se vzorcih iz narave. „Pri oblikovanju kultnega modela je treba biti zelo pozoren na vsak najmanjši element znamke Volvo,” še nadaljuje Ismail Ovacik. „In maska je plod velikega ustvarjalnega vložka. Zaradi velikosti je proizvodnja mask zahtevala največ vložka.”

Ismail Ovacik z oblikovnimi zasnovami

Jasno je, da maski izvirata iz iste družine, vendar se očitno razlikujeta. Volvo FH ima enojno masko, kombinirano s šesterokotno oblikovno zasnovo, Volvo FH16 pa ima kovino na črni podlagi s tridimenzionalnim učinkom. „Kupci so dobro sprejeli obe maski, zlasti se navdušujejo nad tisto na modelu FH16,” pravi Ismail.

Veliko ljubezni stoji za tem. Lahko bi ju imenovali Volvova umetnina.

Maski na modelih Volvo FH in Volvo FH16 sta bili prvi iz nove generacije, ko sta bili leta 2012 predstavljeni posodobljeni tovorni vozili. Oblikovni zasnovi sta bili predlogi za vse naslednje na drugih posodobljenih Volvovih modelih tovornih vozil.

Ismail pravi, da se maska na modelu FH uvršča med največje plastične dele iz enega kosa v svetu tovornih vozil. „Veliko ljubezni stoji za tem. Lahko bi ju imenovali Volvova umetnina.”

Ismail Ovacik

Naziv: vodja oblikovalcev zunanjosti tovornih vozil pri skupini Volvo.
Starost: 37 let.
Število let pri Volvu: devet.
Delovno mesto: Evropski oblikovalski studio v enoti za tehnologijo tovornih vozil pri skupini Volvo v Göteborgu na Švedskem.